SAFETY FIRST

Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.

 

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) και έδειξε επίσης ότι η χρήση ζώνης στα πίσω καθίσματα είναι σαφώς μειωμένη σε σύγκριση με τη χρήση ζώνης εμπρός. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 1.172 ενήλικες που ρωτήθηκαν το 2016, το 72% απάντησε πως φορά ζώνη στα πίσω καθίσματα, τη στιγμή που στα εμπρός καθίσματα η χρήση ζώνης φτάνει στο 91%. Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση που προκύπτει με τα αντίστοιχα στατιστικά του 2015, όταν η χρήση ζώνης πίσω έφτανε το 75%, ενώ μπροστά ήταν 89%. Δηλαδή, όσοι επιβάτες κάθονται εμπρός έχουν αυξήσει το ποσοστό χρήσης ζώνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα πίσω καθίσματα, έχει μειωθεί. 

Όσον αφορά στην ηλικιακή τους διασπορά, τα άτομα ηλικίας 18-34 ετών φορούν ζώνη πίσω κατά 73%, ενώ οι άνθρωποι ηλικίας 35-54 ετών χρησιμοποιούν τη ζώνη σε ποσοστό 66% και  οι ενήλικες ηλικίας άνω των 55 ετών φορούν ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, σε ποσοστό 76%. Ακόμη, οι γυναίκες χρησιμοποιούν την πίσω ζώνη περισσότερο από τους άντρες, τη στιγμή που όσοι είχαν τελειώσει κολέγιο ήταν πιο πιθανό να φορούν ζώνη από εκείνους που είχαν ολοκληρώσει εκπαίδευση χαμηλότερης βαθμίδας.Το ενδιαφέρον γεγονός της συγκεκριμένης έρευνας, είναι πως το ερώτημα τίθεται για τα εμπρός ή πίσω καθίσματα ξεχωριστά, καθώς μέχρι πρότινος οι έρευνες γίνονται με βάση τη χρήση ζώνης γενικά και όχι εξειδικευμένα, ανάλογα με το σημείο που κάθεται ο εκάστοτε επιβάτης.

Παράλληλα, 4 στους 5 από όσους ομολόγησαν πως δε φορούν ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, δήλωσαν πως δεν το πράττουν κατά τη χρήση ταξί ή για μικρές αποστάσεις. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας δείχνουν για ακόμη μια φορά πως το ευρύ κοινό θεωρεί πως η χρήση ζώνης είναι σαφώς πιο απαραίτητη εμπρός από ότι πίσω, άποψη που όπως έχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη, είναι λάθος, αφού σε περίπτωση ατυχήματος αυτή η απόφαση δε στοιχίζει μόνο στο ίδιο το άτομο που δε φορά ζώνη, αλλά και στους συνεπιβάτες του.

Παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως η ζώνη ασφαλείας μπορεί να σώσει ζωές, περισσότεροι από το 50% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στις Η.Π.Α., δεν ήταν δεμένοι. Κατά τη διάρκεια του 2015, έρευνα της National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) έδειξε πως χάρη στη χρήση της ζώνης σώθηκαν 13.941 ζωές, ενώ 2.800 θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν τα θύματα φορούσαν ζώνη ασφαλείας. Τέλος, όσον αφορά στους οδηγούς και συνοδηγούς, η χρήση ζώνης μειώνει κατά 60% την πιθανότητα θανατηφόρου τραυματισμού σε ένα pick-up, SUV ή φορτηγάκι και κατά 45% σε ένα αυτοκίνητο. 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο αυστηρή νομοθεσία για τους αρχάριους οδηγούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγη...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Κοινή δράση για την Οδική Ασφάλεια από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε.
Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαι...(περισσότερα)

S5 Box