SAFETY FIRST

Τα πρώτα στατιστικά δεδομένα για την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα (30 χλμ./ώρα), δείχνουν πως η μέση ταχύτητα εντός αστικών περιοχών έχει μειωθεί, στοιχείο θετικό για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ουαλία.

Πριν από μερικούς μήνες, η Ουαλία έγινε η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε ως ανώτατο όριο κίνησης σε αστικό ιστό τα 20 μίλια/ώρα (30 χλμ./ώρα)  .

Τα πρώτα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή η ενέργεια βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αφού όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ουαλικής κυβέρνησης, η μέση ταχύτητα στους βασικούς δρόμους των πόλεων σε 9 περιοχές της χώρας, μειώθηκε από 28,9 μίλια/ώρα (46,5 χλμ./ώρα) σε 24,8 μίλια/ώρα (39,9 χλμ./ώρα).

Η διαφορά 4,1 μιλίων/ώρα (6,6 χλμ./ώρα) είναι σημαντική, αφού μπορεί να επιφέρει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 6%, ενώ αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, από τη στιγμή που το 97% των οδηγών φαίνεται πως συμμορφώνεται πως το νέο όριο ταχύτητας.

Προτού ληφθεί η παραπάνω απόφαση, οι στατιστικές στην Ουαλία έδειχναν πως από το 2018, το 40% των θανάτων και το 50% των τραυματισμών, συνέβαινε σε δρόμους κατοικημένων περιοχών όπου το όριο ταχύτητας ήταν 30 μίλια/ώρα, δηλαδή 50 χλμ./ώρα.


SF Wales20 02

Σημειώνεται, πως αν ένας πεζός χτυπηθεί από όχημα με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 95%, ενώ αν αυτό συμβεί με 50 χλμ./ώρα, αυτές μειώνονται στο 55%.

Σε οικονομικό επίπεδο, το κόστος αλλαγής των σημάτων ορίου ταχύτητας ήταν 33 εκατομμύρια λίρες (38,96 εκατομμύρια ευρώ), όμως η μείωση των ατυχημάτων που αναμένεται να προκύψει –γεγονός που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται,- δύναται να αποφέρει συνολική εξοικονόμηση 58 εκατομμυρίων λιρών (68,49 εκατομμύρια ευρώ) όσον αφορά στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και τις νοσηλείες, σε χρονικό ορίζοντα 30 ετών.

Επιπλέον, η μείωση της ταχύτητας εντός πόλεων αναμένεται να ενθαρρύνει τους κατοίκους να μετακινούνται και με άλλους τρόπους, γεγονός που θα επιφέρει μείωση της ρύπανσης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ουαλία.

«Τα τελευταία στοιχεία αποτελούν σαφή απόδειξη ότι οι μέσες ταχύτητες μειώνονται στους δρόμους της Ουαλίας», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, υπεύθυνος για τις μεταφορές, Lee Waters.

«Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάθε μείωση της ταχύτητας κατά 1 μίλι/ώρα κάνει πραγματική διαφορά - οπότε αυτό είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής. Τα διεθνή στοιχεία είναι σαφή, οι χαμηλότερες ταχύτητες σώζουν ζωές - αυτό σημαίνει λιγότερες συγκρούσεις, λιγότερους θανάτους και λιγότερους σοβαρούς τραυματισμούς, μειώνοντας την καταστροφή για τα άτομα και τις οικογένειές τους και τις σημαντικές επιπτώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Cover Photo: Unsplash - Maksim Zhao

Περισσότερα Safety First

Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)

S5 Box