SAFETY FIRST

Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα.

Συνολικά, 214 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που είναι μεν χαμηλός, αλλά όπως αναφέρει μέσω ανακοίνωσης η Transport Accident Commission (TAC), "οι 214 ζωές που χάθηκαν πέρυσι στους δρόμους μας παραμένουν πάρα πολλές."

Οι 214 θάνατοι από τροχαία σε πληθυσμό περίπου 6.500.000 ανθρώπων, αποτελούν τον χαμηλότερο αριθμό όλων των εποχών, ενώ συνολικά ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 45 άτομα, σε σύγκριση με το 2017. Μέχρι τώρα, η χρονιά με τις λιγότερες απώλειες στους δρόμους ήταν το 2013.

Το 2016, η κυβέρνηση της Βικτώρια προχώρησε σε επένδυση 1,4 δις δολαρίων, στο πλαίσιο του πλάνου δράσης "Towards Zero" που έχει διάρκεια 4 ετών, με στόχο τη μείωση των θανάτων σε λιγότερους από 200, έως το 2020. Αν και η σταδιακή μείωση των θανάτων από τροχαία δείχνει πως οι Αυστραλοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι ίδιοι παραδέχονται πως μέχρι τον εκμηδενισμό των θανάτων, δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση.

Σημαντική είναι η πρόοδος που έχει καταγραφεί στις τοπικές οδούς, οι οποίες ήταν η μεγαλύτερη πηγή θνησιμότητας, καθώς το 2018 καταγράφηκαν 108 θάνατοι, έναντι 156 την προηγούμενη χρονιά. Μεγάλη ήταν η μείωση και των θανάτων για άτομα ηλικίας 18-25 ετών (14 σε σύγκριση με 31 το 2017), όμως μελανό σημείο είναι η μικρή αύξηση του θανάτου πεζών (38 σε σύγκριση με 31 το 2017)

Πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή της TAC, παίζει η βελτίωση των υποδομών και για αυτό, τοποθετήθηκαν μπαριέρες μήκους περίπου 1500 χιλιομέτρων. Επιπλέον, η επιβολή της νομοθεσίας έγινε αυστηρότερη το 2018, καθώς θεσμοθετήθηκαν αυστηρότερες ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Η Υπουργός Μεταφορών, Οδικής Ασφάλειας και της TAC, Jaala Pulford δήλωσε: "Κάθε μείωση στον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν στους δρόμους είναι καλοδεχούμενη, όμως η πραγματικότητα είναι ότι εκατοντάδες οικογένειας στη Victoria θα ξεκινήσουν το 2019 χωρίς τους αγαπημένους τους -πρέπει να κάνουμε περισσότερα και για αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε πράγματα που γνωρίζουμε ότι σώζουν ζωές στους δρόμους μας. Αν και τα αποτελέσματα δείχνουν πως η Victoria κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στην προσέγγιση της οδικής ασφάλειας, αυτό δεν αποτελεί αναλγητικό για τις οικογένειες και τους φίλους όσων ανθρώπων πέθαναν στους δρόμους πέρυσι."

Οι στατιστικές είναι σίγουρα χρήσιμες, όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα, είναι ο παραδειγματισμός από τη στάση άλλων χωρών, όπως η μακρινή Αυστραλία, που έχουν την οδική ασφάλεια σε πρώτη προτεραιότητα...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)

S5 Box