SAFETY FIRST

Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα.

Συνολικά, 214 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που είναι μεν χαμηλός, αλλά όπως αναφέρει μέσω ανακοίνωσης η Transport Accident Commission (TAC), "οι 214 ζωές που χάθηκαν πέρυσι στους δρόμους μας παραμένουν πάρα πολλές."

Οι 214 θάνατοι από τροχαία σε πληθυσμό περίπου 6.500.000 ανθρώπων, αποτελούν τον χαμηλότερο αριθμό όλων των εποχών, ενώ συνολικά ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 45 άτομα, σε σύγκριση με το 2017. Μέχρι τώρα, η χρονιά με τις λιγότερες απώλειες στους δρόμους ήταν το 2013.

Το 2016, η κυβέρνηση της Βικτώρια προχώρησε σε επένδυση 1,4 δις δολαρίων, στο πλαίσιο του πλάνου δράσης "Towards Zero" που έχει διάρκεια 4 ετών, με στόχο τη μείωση των θανάτων σε λιγότερους από 200, έως το 2020. Αν και η σταδιακή μείωση των θανάτων από τροχαία δείχνει πως οι Αυστραλοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι ίδιοι παραδέχονται πως μέχρι τον εκμηδενισμό των θανάτων, δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση.

Σημαντική είναι η πρόοδος που έχει καταγραφεί στις τοπικές οδούς, οι οποίες ήταν η μεγαλύτερη πηγή θνησιμότητας, καθώς το 2018 καταγράφηκαν 108 θάνατοι, έναντι 156 την προηγούμενη χρονιά. Μεγάλη ήταν η μείωση και των θανάτων για άτομα ηλικίας 18-25 ετών (14 σε σύγκριση με 31 το 2017), όμως μελανό σημείο είναι η μικρή αύξηση του θανάτου πεζών (38 σε σύγκριση με 31 το 2017)

Πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή της TAC, παίζει η βελτίωση των υποδομών και για αυτό, τοποθετήθηκαν μπαριέρες μήκους περίπου 1500 χιλιομέτρων. Επιπλέον, η επιβολή της νομοθεσίας έγινε αυστηρότερη το 2018, καθώς θεσμοθετήθηκαν αυστηρότερες ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

Η Υπουργός Μεταφορών, Οδικής Ασφάλειας και της TAC, Jaala Pulford δήλωσε: "Κάθε μείωση στον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν στους δρόμους είναι καλοδεχούμενη, όμως η πραγματικότητα είναι ότι εκατοντάδες οικογένειας στη Victoria θα ξεκινήσουν το 2019 χωρίς τους αγαπημένους τους -πρέπει να κάνουμε περισσότερα και για αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε πράγματα που γνωρίζουμε ότι σώζουν ζωές στους δρόμους μας. Αν και τα αποτελέσματα δείχνουν πως η Victoria κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στην προσέγγιση της οδικής ασφάλειας, αυτό δεν αποτελεί αναλγητικό για τις οικογένειες και τους φίλους όσων ανθρώπων πέθαναν στους δρόμους πέρυσι."

Οι στατιστικές είναι σίγουρα χρήσιμες, όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα, είναι ο παραδειγματισμός από τη στάση άλλων χωρών, όπως η μακρινή Αυστραλία, που έχουν την οδική ασφάλεια σε πρώτη προτεραιότητα...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)
Οι νέοι κανόνες ασφάλειας θα επιφέρουν μείωση στις οθόνες αφής
Η αλλαγή των κανονισμών στη διαδικασία αξιολόγησης του Euro NCAP, με φόντο τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας, συνδέεται με την αύξηση στα κουμπιά ή τους διακόπτες και την αντίστοιχη μείωση στις οθόνες ...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικά αποτελέσματα για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων
Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. ...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)

S5 Box