SAFETY FIRST

Η πλειοψηφία των οδηγών ηλικίας άνω των 60 ετών, συμφωνεί με την επανεξέταση ικανοτήτων κάθε 5 χρόνια μετά από την ανανέωση της άδειας οδήγησης, όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ευθύνη της έρευνας ανέλαβε ο ανεξάρτητος φιλανθρωπικός οργανισμός Οδικής Ασφάλειας, IAM Roadsmart.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι πως οι οδηγοί μεγαλύτερης ηλικίας επιδιώκουν να αποδείξουν ότι παραμένουν περισσότερο ασφαλείς από όσο ίσως να θεωρεί η πλειοψηφία των συνανθρώπων τους.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε περισσότερους από 3.000 οδηγούς ηλικίας άνω των 60 ετών που πήραν μέρος στην έρευνα, το 55% εξ αυτών συμφώνησε με την άποψη πως οι μεγαλύτερης ηλικίας οδηγοί θα πρέπει να περνούν από εξετάσεις κάθε 5 χρόνια, έπειτα από την ανανέωση της άδειάς τους.

Πολλοί οδηγοί είναι διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητα τεστ, ενώ το 65% όσων ρωτήθηκαν υποστηρίζει πως αν υπήρχε αυτοσχέδιος μηχανισμός να ελέγξουν την οδηγική τους ικανότητα, θα τον χρησιμοποιούσαν.

Ακόμη, το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα τάσσεται υπέρ ενός ευέλικτου συστήματος αδειοδότησης οδήγησης, μέσω του οποίου για παράδειγμα, θα επιτρέπεται σε οδηγούς μόνο η χρήση τοπικών οδών ή η οδήγηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

"Η έρευνά μας δείχνει ότι πολλοί ηλικιωμένοι οδηγοί είναι σίγουροι για την οδήγησή τους και χαίρονται που η υγεία τους και οι ικανότητές τους στην οδήγηση ελέγχονται περιοδικά για να διαπιστωθεί ότι εξακολουθούν να είναι σε καλή κατάσταση", δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας του ΙΑΜ Roadsmart, Neil Greig.

"Με την εκτεταμένη συσσώρευση ασθενών που περιμένουν να επισκεφθούν έναν γενικό ιατρό, ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους οδηγούς να παρακολουθούν ανεξάρτητα συμπεριφορές ή πρότυπα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τις συνήθειες οδήγησης και τη γενική τους υγεία, περισσότερο από το συνηθισμένο.

"Σε περιπτώσεις που υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να μην αφήνουν τον εαυτό τους να βρεθεί στη θέση του οδηγού.

"Οι ευέλικτες άδειες οδήγησης ήδη χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως ΗΠΑ και Αυστραλία. Σε αυτές τις χώρες, οι ηλικιωμένοι οδηγοί μπορούν να συνεχίσουν να οδηγούν έπειτα από αξιολόγηση, αλλά μόνο σε προκαθορισμένη περιοχή, τύπο διαδρομή ή ώρα της ημέρας.

"Το IAM RoadSmart υποστηρίζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ευέλικτης άδειας οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να δοκιμαστεί αν αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει στους μεγαλύτερης ηλικίας οδηγούς να διατηρήσουν την κινητικότητά τους και να φτάνουν σε τοπικές υπηρεσίες.

"Αυτό θα τους επέτρεπε να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής τους και να μειώσουν το κοινωνικό κόστος, της παροχής υπηρεσιών προς αυτούς".

Σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Neil Greig καταλήγει: "Το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους οδηγούς είναι διατεθειμένοι να δεχθούν πρόσθετους ελέγχους οδήγησης αποτελεί καλό σημάδι για τις αλλαγές πολιτικής που υποστηρίζουμε.

"Αυτές περιλαμβάνουν την άμεση επανεξέταση της αδειοδότησης των οδηγών, την ύπαρξη εξετάσεων στους ώριμους οδηγούς με ιατρική συνταγή και μια κοινή εκπαιδευτική εκστρατεία για να βοηθηθούν οι οδηγοί να αρχίσουν να σχεδιάζουν τις μελλοντικές ανάγκες κινητικότητάς τους.

"Εφόσον κινούμαστε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, μπορούμε να μειώσουμε τα ατυχήματα, καθιστώντας τους δρόμους της Βρετανίας ένα ακόμη πιο ασφαλές μέρος".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM RoadSmart

Περισσότερα Safety First

Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου.  ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Αύξηση των θανάτων από τροχαία στις Η.Π.Α. για το 2015
Οι μετρήσεις για το 2015 έδειξαν πως 2.348 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα στους Αμερικανικούς δρόμους, σε σύγκριση με το 2014. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)

S5 Box