SAFETY FIRST

Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως το 43% των νεαρών ατόμων ηλικίας 17-29 ετών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας.

Τα στατιστικά δεδομένα που δημοσίευσε ο οργανισμός “AA Charitable Trust”, καταδεικνύουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το οποίο δεν έχει βρεθεί λύση στη Μεγάλη Βρετανία.

Η χρήση ζώνης ασφαλείας από τους νέους χρήστες αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Ακόμη, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η τάση τους να μην αποκτούν τη συνήθεια χρήσης ζώνης, ούτε ως επιβάτες στα πίσω καθίσματα ενός οχήματος, για αυτό άλλωστε και το ποσοστό αυτής της κατηγορίας θανάτων, προσδιορίζεται στο 40%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο “AA Charitable Trust” ξεκίνησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης με την ονομασία “Belt Up in the Back” που πρακτικά σημαίνει «Προσδεθείτε στο πίσω κάθισμα».

Επανερχόμενοι στα αριθμητικά δεδομένα, το ποσοστό του 43% για τα θύματα τροχαίων ηλικίας 17-29 ετών που δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας, μειώνεται στο 27% όταν αυτή η αναγωγή επεκταθεί σε όλο το ηλικιακό φάσμα.

Από εκεί και έπειτα, το 68% των ατόμων ηλικίας 17-29 ετών που έχασαν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα και δε φορούσαν ζώνη ήταν αγόρια, ενώ το 74% των συγκρούσεων που οδηγούν σε αυτούς τους θανάσιμους τραυματισμούς, έγινε κατά τις νυχτερινές ώρες.

Επιπλέον, τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία κατά τα οποία οι επιβάτες δε φορούν ζώνη συμβαίνουν κατά το Σαββατοκύριακο (28% - Σάββατο, 30% - Κυριακή).

Περνώντας στους οδηγούς, το 29% των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων που βρίσκονταν πίσω από το τιμόνι, δε φορούσε ζώνη ασφαλείας, ενώ μεταξύ αυτών των ατόμων, το 95% ήταν αγόρια.
Αντίστοιχα, το 32% των νεκρών οδηγών σε τροχαία ατυχήματα που δε φορούσε ζώνη ασφαλείας, ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 17-29 ετών.

Επιπρόσθετα, από την έρευνα στους νέους οδηγούς προέκυψαν και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά δεδομένα. Πιο αναλυτικά:

Το 14% δήλωσε πως είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν ζώνη ασφαλείας ως επιβάτες, σε μικρής διάρκειας διαδρομής

Το 7,6% των οδηγών παραδέχεται πως είναι απίθανο να φορέσει ζώνη ασφαλείας σε μικρής διάρκειας διαδρομή

Το 24% παραδέχεται πως έχει οδηγήσει ενώ οι επιβάτες του οχήματος δε φορούσαν ζώνη ασφαλείας

Το 17% έχει οδηγήσει χωρίς τη χρήση ζώνη ασφαλείας

Το 11,6% δηλώνει πως είναι απίθανο να φορέσει ζώνη στο πίσω κάθισμα

«Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους που βρίσκονται μαζί σας στο αυτοκίνητο από θάνατο και σοβαρούς τραυματισμούς», δήλωσε ο Διευθυντής του AA Charitable Trust, Edmund King.

«Αποτελεί απόλυτη τραγωδία το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι πεθαίνουν ως επιβάτες και οδηγοί επειδή δεν έβαλαν τη ζώνη ασφαλείας τους. Αυτή η έρευνα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εστίασης από το AA Trust στη σημασία της χρήσης της ζώνης ασφαλείας. Ελπίζουμε ότι οι εκκλήσεις μας θα ενώσουν όλο το δίκτυο οδικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των σχολών οδήγησης, για να διασφαλιστεί ότι το μήνυμα θα φτάσει στους νέους που κινδυνεύουν περισσότερο.

«Το μήνυμά μας προς τους νεαρούς επιβάτες είναι ξεκάθαρο - δέστε τη ζώνη σας στο πίσω κάθισμα - μπορεί να σώσει τη ζωή σας και τις ζωές των άλλων που βρίσκονται στο αυτοκίνητο μαζί σας».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash – Terese Mikkelsen Skaar

Περισσότερα Safety First

Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη ευαισθητοποιείται περαιτέρω για την Οδική Ασφάλεια
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊ...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Crash test dummy με γυναικεία χαρακτηριστικά και η σημασία του
Ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας ANCAP δημιούργησε ανθρώπινα ομοιώματα με γυναικείο σωματότυπο, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας συλλογής δεδομένων έπειτα από δοκιμές πρόσκρουσης. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)

S5 Box