SAFETY FIRST

O νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση – Διαβάστε ποιοι είναι οι βασικοί άξονές του όσον αφορά στον τομέα των παραβιάσεων.


Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ σχετικά με την αξιολόγηση και τις κυρώσεις που θα προβλέπονται στον ανανεωμένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η δημόσια διαβούλευση θα έχει διάρκεια 3 εβδομάδων.

Από εκεί και έπειτα, βασικοί πυλώνες θα είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η ψηφιοποίηση διαδικασιών και η προσαρμογή στις νέες ανάγκες κινητικότητας.

Μια σημαντική αλλαγή έγκειται στο γεγονός ότι οι εκάστοτε ποινές (πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης ή βαθμοί ποινής) θα αφορούν στον οδηγό και όχι στο όχημα με το οποίο διαπιστώθηκε η παράβαση.

Αναφορικά με τις παραβάσεις, αυτές θα χωρίζονται σε όσες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα (κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση κόκκινου ή Stop, οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα) και σε λιγότερο επικίνδυνες (παράνομη στάθμευση, οδήγησης χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα)

Ακόμη, στο πλαίσιο γενικότερης ευθυγράμμισης με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρξει εστίαση στην επιβολή και είσπραξη προστίμων για παραβάσεις που πραγματοποιούν επαγγελματίες οδηγοί από άλλη χώρα εντός των συνόρων μας, με επιτόπια ολοκλήρωση της διαδικασίας στο σημείο ελέγχου και καταγραφής της παράβασης.

Επιπλέον, έμφαση θα δοθεί στη μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές από 50 σε 30 χλμ./ώρα και στην εφαρμογή του μέτρου, αφού οι στατιστικές έχουν δείξει πως μια τέτοια ενέργεια μπορεί να αποφέρει δραστική μείωση θανάτων ή τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα σε ευάλωτους χρήστες του δρόμου, όπως πεζοί ή δικυκλιστές.

Μια σημαντική διευκρίνιση, είναι πως η προαναφερθείσα μείωση του ορίου εντός αστικών περιοχών, δεν αφορά σε μονόδρομους με δύο τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας με διαγράμμιση, ούτε σε οδούς διπλής κατεύθυνσης, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το όριο θα παραμείνει 50 χλμ./ώρα.

Πέραν της μείωσης του ορίου ταχύτητας εντός αστικού ιστού, θα δοθεί περισσότερος ζωτικός χώρος σε οχήματα μικροκινητικότητας.

Τέλος, θα υπάρξει αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με σκοπό τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης τεχνικών και ηλεκτρονικών μέσων για διαπίστωση παραβάσεων (κάμερες σε φανάρια, λεωφορεία), ενώ η επανάληψη παραβατικής συμπεριφοράς θα τιμωρείται ακόμη πιο αυστηρά.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Το παράλληλο παρκάρισμα είναι ο δυσκολότερος ελιγμός
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Μεταφορά ποινών για οδικά παραπτώματα σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με νέα νομοθεσία που θα απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση ποινών για παραπτώματα οδηγών σε όλες τις χώρες της ...(περισσότερα)

S5 Box