SAFETY FIRST

Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης.


Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α., το Αμερικανικό Κράτος θα χρηματοδοτήσει την έρευνα για ανάπτυξη αυτοκινήτων που κινούνται μόνα τους (autonomous vehicles), με το ιλιγγιώδες για τα ελληνικά δεδομένα, ποσό των 4 δις δολαρίων. Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, από τη στιγμή που η πλειονότητα των ατυχημάτων και κατά συνέπεια, των θανάτων ή τραυματισμών, οφείλεται σε ανθρώπινο και όχι μηχανικό λάθος, όσο πιο σύντομα αναπτυχθούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα, τόσο πιο σύντομα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο ή τραυματίζονται σοβαρά σε αυτήν.

Η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού οι Αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη ξοδέψει πολλά χρήματα σε αυτό το κομμάτι και σύντομα αναμένονται περισσότερες εξελίξεις, κυρίως όσον αφορά στον τομέα της Νομοθεσίας, αφού η ύπαρξη ενός αυτόνομου αυτοκινήτου σήμερα, θα ήταν αρκετά περίπλοκη με βάση τους Νόμους που ισχύουν, σε Η.Π.Α. και Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Σε μικρό χρονικό διάστημα πάντως, αναμένονται εξελίξεις, με γνώμονα τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων παγκοσμίως.

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Οικολογική οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των ρύπων που εκλύονται προς το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τους οδηγούς, σήμερα. ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)

S5 Box