SAFETY FIRST

Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης.


Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α., το Αμερικανικό Κράτος θα χρηματοδοτήσει την έρευνα για ανάπτυξη αυτοκινήτων που κινούνται μόνα τους (autonomous vehicles), με το ιλιγγιώδες για τα ελληνικά δεδομένα, ποσό των 4 δις δολαρίων. Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, από τη στιγμή που η πλειονότητα των ατυχημάτων και κατά συνέπεια, των θανάτων ή τραυματισμών, οφείλεται σε ανθρώπινο και όχι μηχανικό λάθος, όσο πιο σύντομα αναπτυχθούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα, τόσο πιο σύντομα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο ή τραυματίζονται σοβαρά σε αυτήν.

Η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού οι Αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη ξοδέψει πολλά χρήματα σε αυτό το κομμάτι και σύντομα αναμένονται περισσότερες εξελίξεις, κυρίως όσον αφορά στον τομέα της Νομοθεσίας, αφού η ύπαρξη ενός αυτόνομου αυτοκινήτου σήμερα, θα ήταν αρκετά περίπλοκη με βάση τους Νόμους που ισχύουν, σε Η.Π.Α. και Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Σε μικρό χρονικό διάστημα πάντως, αναμένονται εξελίξεις, με γνώμονα τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων παγκοσμίως.

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνες υποσυνείδητες προκαταλήψεις για την οδήγηση
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων έχουν υποσυνείδητες προκαταλήψεις για τη διαδικασία της οδήγησης, οι οποίες μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία και την ασ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά των τροχαίων στην Ελλάδα
Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)

S5 Box