SAFETY FIRST

Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης.


Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α., το Αμερικανικό Κράτος θα χρηματοδοτήσει την έρευνα για ανάπτυξη αυτοκινήτων που κινούνται μόνα τους (autonomous vehicles), με το ιλιγγιώδες για τα ελληνικά δεδομένα, ποσό των 4 δις δολαρίων. Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, από τη στιγμή που η πλειονότητα των ατυχημάτων και κατά συνέπεια, των θανάτων ή τραυματισμών, οφείλεται σε ανθρώπινο και όχι μηχανικό λάθος, όσο πιο σύντομα αναπτυχθούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα, τόσο πιο σύντομα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο ή τραυματίζονται σοβαρά σε αυτήν.

Η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού οι Αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη ξοδέψει πολλά χρήματα σε αυτό το κομμάτι και σύντομα αναμένονται περισσότερες εξελίξεις, κυρίως όσον αφορά στον τομέα της Νομοθεσίας, αφού η ύπαρξη ενός αυτόνομου αυτοκινήτου σήμερα, θα ήταν αρκετά περίπλοκη με βάση τους Νόμους που ισχύουν, σε Η.Π.Α. και Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Σε μικρό χρονικό διάστημα πάντως, αναμένονται εξελίξεις, με γνώμονα τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων παγκοσμίως.

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)

S5 Box