SAFETY FIRST

Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά...

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, από το γαλλοβρετανικό Mister Auto. Ο λόγος για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες-πλατφόρμες πώλησης ανταλλακτικών, καθώς και παροχής υπηρεσιών σχετικά με το αυτοκίνητο, στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Mister Auto έκανε μια ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες οδήγησης σε πολλές πόλεις. Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων ελήφθησαν δεδομένα από 15 παράγοντες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 επιμέρους ενότητες. Στην ενότητα των υποδομών εντάχθηκαν 6 παράγοντες (αυτοκίνητα ανά άτομο, ημερήσια συμφόρηση, ποιότητα των δρόμων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ηλικία οχημάτων, ποιότητα αέρα), ενώ στην ασφάλεια εντάχθηκαν η συμπεριφορά άλλων οδηγών και η θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους. Ακόμη, στο κόστος εντάχθηκαν 6 παράγοντες (παρκάρισμα ανά δίωρο σε απόλυτες τιμές και ανά κατά κεφαλήν εισόδημα, τιμή καυσίμων ανά λίτρο και ανά κατά κεφαλήν εισόδημα, ετήσια φορολογία οδικών υποδομών και ανά κατά κεφαλήν εισόδημα).

Από εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο, προέκυψαν οι 100 οι οποίες έλαβαν ξεχωριστή κατάταξη. Καλύτερες πόλεις για να οδηγεί κάποιος αναδείχθηκαν Κάλγκαρι (Καναδάς, 100 βαθμοί), Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 97,87 βαθμοί), Οτάβα (Καναδάς, 96,6 βαθμοί), Βέρνη (Ελβετία, 96,2 βαθμοί) και Ελ Πάσο (Η.Π.Α., 96,01 βαθμοί). Η πρώτη δεκάδα συμπληρώθηκε από Βανκούβερ (Καναδάς), Γκέτεμποργκ (Σουηδία), Ντίσελντορφ (Γερμανία), Βασιλεία (Ελβετία) και Ντόρτμουντ (Γερμανία).

Όπως προαναφέραμε, η Αθήνα κατατάχθηκε στην 90ή θέση (66,3 βαθμοί). Η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που βρέθηκε -ακριβώς- πίσω της ήταν η Μόσχα, ενώ μέχρι τη θέση 100 συναντάμε ακόμη Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία), Πόλη του Μεξικού (Μεξικό), Σάο Πάουλο (Βραζιλία), Μπογκοτά (Κολομβία), Καράτσι (Πακιστάν), Λάγος (Νιγηρία), Καλκούτα (Ινδία), Ουλανμπατόρ (Μογγολία) και Μουμπάι (Ινδία).

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, τα στατιστικά δεδομένα σε κάθε επιμέρους παράγοντα έχουν ως εξής:
• Αυτοκίνητα κατά κεφαλή: 0,77 (100ή θέση), δηλαδή υπάρχουν 77 αυτοκίνητα ανά 100 κατοίκους, που είναι η μεγαλύτερη αναλογία στις 100 πόλεις της έρευνας
• Ημερήσια συμφόρηση: 89,21 (78η θέση)
• Ποιότητα δρόμων: 81,65 (88η θέση)
• Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 67,36 (91η θέση)
• Ηλικία οχημάτων: 15 έτη (98η θέση)
• Δείγμα ταχύτητας: 58,19 (74η θέση)
• Ποιότητα αέρα: 68,64 (80ή θέση)
• Επιθετικότητα άλλων οδηγών: 70,85 (76η θέση)
• Θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους: 4,3 (58η θέση)
• Παρκάρισμα/ δίωρο σε απόλυτες τιμές: 6,61 (57η θέση)
• Κόστος parking/προσιτότητα: 79,53% (84η θέση)
• Tιμή βενζίνης/ λίτρο: 1,79 (57η θέση)
• Τιμή βενζίνης/προσιτότητα: 85,39 (88η θέση)
• Ετήσια φορολογία οδικών υποδομών: 280,2 (83η θέση)
• Ετήσια φορολογία/προσιτότητα: 43,78 (95η θέση)

Μπορεί εύκολα να ρωτήσει κάποιος: Ενδιαφέρουσα έρευνα, ωστόσο επηρεάζει αυτό την οδική ασφάλεια; Προφανώς και την επηρεάζει, καθώς οι συνθήκες οδήγησης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ώστε ένας οδηγός να διατηρεί την αυτοσυγκέντρωση, την ηρεμία του και κατά συνέπεια, να προβαίνει στις κατά το δυνατόν πιο σωστές ενέργειες πίσω από το τιμόνι.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
H Ford θέτει το gaming στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας (+video)
Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκο...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Αύξηση 14,8% στις παραβάσεις μεταξύ 2019 και 2018
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 63.579 παραβάσεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. ...(περισσότερα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)
Μεγάλος ο αριθμός θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κριτική στην πολιτική περί Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να υπάρξει επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί έως ...(περισσότερα)

S5 Box