SAFETY FIRST

Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά...

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, από το γαλλοβρετανικό Mister Auto. Ο λόγος για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες-πλατφόρμες πώλησης ανταλλακτικών, καθώς και παροχής υπηρεσιών σχετικά με το αυτοκίνητο, στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Mister Auto έκανε μια ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες οδήγησης σε πολλές πόλεις. Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων ελήφθησαν δεδομένα από 15 παράγοντες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 επιμέρους ενότητες. Στην ενότητα των υποδομών εντάχθηκαν 6 παράγοντες (αυτοκίνητα ανά άτομο, ημερήσια συμφόρηση, ποιότητα των δρόμων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ηλικία οχημάτων, ποιότητα αέρα), ενώ στην ασφάλεια εντάχθηκαν η συμπεριφορά άλλων οδηγών και η θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους. Ακόμη, στο κόστος εντάχθηκαν 6 παράγοντες (παρκάρισμα ανά δίωρο σε απόλυτες τιμές και ανά κατά κεφαλήν εισόδημα, τιμή καυσίμων ανά λίτρο και ανά κατά κεφαλήν εισόδημα, ετήσια φορολογία οδικών υποδομών και ανά κατά κεφαλήν εισόδημα).

Από εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο, προέκυψαν οι 100 οι οποίες έλαβαν ξεχωριστή κατάταξη. Καλύτερες πόλεις για να οδηγεί κάποιος αναδείχθηκαν Κάλγκαρι (Καναδάς, 100 βαθμοί), Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 97,87 βαθμοί), Οτάβα (Καναδάς, 96,6 βαθμοί), Βέρνη (Ελβετία, 96,2 βαθμοί) και Ελ Πάσο (Η.Π.Α., 96,01 βαθμοί). Η πρώτη δεκάδα συμπληρώθηκε από Βανκούβερ (Καναδάς), Γκέτεμποργκ (Σουηδία), Ντίσελντορφ (Γερμανία), Βασιλεία (Ελβετία) και Ντόρτμουντ (Γερμανία).

Όπως προαναφέραμε, η Αθήνα κατατάχθηκε στην 90ή θέση (66,3 βαθμοί). Η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που βρέθηκε -ακριβώς- πίσω της ήταν η Μόσχα, ενώ μέχρι τη θέση 100 συναντάμε ακόμη Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία), Πόλη του Μεξικού (Μεξικό), Σάο Πάουλο (Βραζιλία), Μπογκοτά (Κολομβία), Καράτσι (Πακιστάν), Λάγος (Νιγηρία), Καλκούτα (Ινδία), Ουλανμπατόρ (Μογγολία) και Μουμπάι (Ινδία).

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, τα στατιστικά δεδομένα σε κάθε επιμέρους παράγοντα έχουν ως εξής:
• Αυτοκίνητα κατά κεφαλή: 0,77 (100ή θέση), δηλαδή υπάρχουν 77 αυτοκίνητα ανά 100 κατοίκους, που είναι η μεγαλύτερη αναλογία στις 100 πόλεις της έρευνας
• Ημερήσια συμφόρηση: 89,21 (78η θέση)
• Ποιότητα δρόμων: 81,65 (88η θέση)
• Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 67,36 (91η θέση)
• Ηλικία οχημάτων: 15 έτη (98η θέση)
• Δείγμα ταχύτητας: 58,19 (74η θέση)
• Ποιότητα αέρα: 68,64 (80ή θέση)
• Επιθετικότητα άλλων οδηγών: 70,85 (76η θέση)
• Θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους: 4,3 (58η θέση)
• Παρκάρισμα/ δίωρο σε απόλυτες τιμές: 6,61 (57η θέση)
• Κόστος parking/προσιτότητα: 79,53% (84η θέση)
• Tιμή βενζίνης/ λίτρο: 1,79 (57η θέση)
• Τιμή βενζίνης/προσιτότητα: 85,39 (88η θέση)
• Ετήσια φορολογία οδικών υποδομών: 280,2 (83η θέση)
• Ετήσια φορολογία/προσιτότητα: 43,78 (95η θέση)

Μπορεί εύκολα να ρωτήσει κάποιος: Ενδιαφέρουσα έρευνα, ωστόσο επηρεάζει αυτό την οδική ασφάλεια; Προφανώς και την επηρεάζει, καθώς οι συνθήκες οδήγησης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ώστε ένας οδηγός να διατηρεί την αυτοσυγκέντρωση, την ηρεμία του και κατά συνέπεια, να προβαίνει στις κατά το δυνατόν πιο σωστές ενέργειες πίσω από το τιμόνι.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά των τροχαίων στην Ελλάδα
Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)

S5 Box