SAFETY FIRST

Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά...

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, από το γαλλοβρετανικό Mister Auto. Ο λόγος για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες-πλατφόρμες πώλησης ανταλλακτικών, καθώς και παροχής υπηρεσιών σχετικά με το αυτοκίνητο, στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Mister Auto έκανε μια ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες οδήγησης σε πολλές πόλεις. Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων ελήφθησαν δεδομένα από 15 παράγοντες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 επιμέρους ενότητες. Στην ενότητα των υποδομών εντάχθηκαν 6 παράγοντες (αυτοκίνητα ανά άτομο, ημερήσια συμφόρηση, ποιότητα των δρόμων, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ηλικία οχημάτων, ποιότητα αέρα), ενώ στην ασφάλεια εντάχθηκαν η συμπεριφορά άλλων οδηγών και η θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους. Ακόμη, στο κόστος εντάχθηκαν 6 παράγοντες (παρκάρισμα ανά δίωρο σε απόλυτες τιμές και ανά κατά κεφαλήν εισόδημα, τιμή καυσίμων ανά λίτρο και ανά κατά κεφαλήν εισόδημα, ετήσια φορολογία οδικών υποδομών και ανά κατά κεφαλήν εισόδημα).

Από εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο, προέκυψαν οι 100 οι οποίες έλαβαν ξεχωριστή κατάταξη. Καλύτερες πόλεις για να οδηγεί κάποιος αναδείχθηκαν Κάλγκαρι (Καναδάς, 100 βαθμοί), Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 97,87 βαθμοί), Οτάβα (Καναδάς, 96,6 βαθμοί), Βέρνη (Ελβετία, 96,2 βαθμοί) και Ελ Πάσο (Η.Π.Α., 96,01 βαθμοί). Η πρώτη δεκάδα συμπληρώθηκε από Βανκούβερ (Καναδάς), Γκέτεμποργκ (Σουηδία), Ντίσελντορφ (Γερμανία), Βασιλεία (Ελβετία) και Ντόρτμουντ (Γερμανία).

Όπως προαναφέραμε, η Αθήνα κατατάχθηκε στην 90ή θέση (66,3 βαθμοί). Η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που βρέθηκε -ακριβώς- πίσω της ήταν η Μόσχα, ενώ μέχρι τη θέση 100 συναντάμε ακόμη Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία), Πόλη του Μεξικού (Μεξικό), Σάο Πάουλο (Βραζιλία), Μπογκοτά (Κολομβία), Καράτσι (Πακιστάν), Λάγος (Νιγηρία), Καλκούτα (Ινδία), Ουλανμπατόρ (Μογγολία) και Μουμπάι (Ινδία).

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, τα στατιστικά δεδομένα σε κάθε επιμέρους παράγοντα έχουν ως εξής:
• Αυτοκίνητα κατά κεφαλή: 0,77 (100ή θέση), δηλαδή υπάρχουν 77 αυτοκίνητα ανά 100 κατοίκους, που είναι η μεγαλύτερη αναλογία στις 100 πόλεις της έρευνας
• Ημερήσια συμφόρηση: 89,21 (78η θέση)
• Ποιότητα δρόμων: 81,65 (88η θέση)
• Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 67,36 (91η θέση)
• Ηλικία οχημάτων: 15 έτη (98η θέση)
• Δείγμα ταχύτητας: 58,19 (74η θέση)
• Ποιότητα αέρα: 68,64 (80ή θέση)
• Επιθετικότητα άλλων οδηγών: 70,85 (76η θέση)
• Θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους: 4,3 (58η θέση)
• Παρκάρισμα/ δίωρο σε απόλυτες τιμές: 6,61 (57η θέση)
• Κόστος parking/προσιτότητα: 79,53% (84η θέση)
• Tιμή βενζίνης/ λίτρο: 1,79 (57η θέση)
• Τιμή βενζίνης/προσιτότητα: 85,39 (88η θέση)
• Ετήσια φορολογία οδικών υποδομών: 280,2 (83η θέση)
• Ετήσια φορολογία/προσιτότητα: 43,78 (95η θέση)

Μπορεί εύκολα να ρωτήσει κάποιος: Ενδιαφέρουσα έρευνα, ωστόσο επηρεάζει αυτό την οδική ασφάλεια; Προφανώς και την επηρεάζει, καθώς οι συνθήκες οδήγησης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ώστε ένας οδηγός να διατηρεί την αυτοσυγκέντρωση, την ηρεμία του και κατά συνέπεια, να προβαίνει στις κατά το δυνατόν πιο σωστές ενέργειες πίσω από το τιμόνι.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Ο πρώτος δρόμος από πλαστικό, κατασκευάζεται στην Ολλανδία
Μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική είδηση έφτασε από την Ολλανδία, όπου 3 εταιρείες-κολοσσοί θα συνεργαστούν σε ένα καινοτόμο εγχείρημα. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Αττική: Έρχονται κάμερες παρακολούθησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη
Η Περιφέρεια Αττικής θα τοποθετήσει 388 κάμερες για παρακολούθηση των παραβιάσεων σε ερυθρούς σηματοδότες – Διαβάστε σε ποιες λεωφόρους θα γίνει αυτό. ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κατασκευαστές θα ευθύνονται για τροχαία ατυχήματα με αυτόνομα οχήματα
Νομοσχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει πως η ευθύνη για τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτόνομα οχήματα δε θα ανήκει στους ιδιοκτήτες, αλλά στους κατασκευαστές. ...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)

S5 Box