SAFETY FIRST

Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα.

Τα τελευταία χρόνια, πράγματι παρατηρείται μια άνοδος στη χρήση ζώνης ασφαλείας από τους επιβάτες των αυτοκινήτων. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως από επιβάτες των εμπρός και όχι των πίσω, καθισμάτων. Πολλοί ενήλικοι επιβάτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, θεωρούν πως η χρήση ζώνης στο πίσω κάθισμα, δεν είναι απαραίτητη.

Αυτό είναι ένα μεγάλο και σε πολλές περιπτώσεις, θανάσιμο λάθος. Προφανώς, κάθε επιβάτης διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο όταν βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου, ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία κάθεται. Οι δυνάμεις που ασκούνται στα σώματα των ανθρώπων σε περίπτωση σύγκρουσης είναι τέτοιες, που κανένα σώμα δε μπορεί να κρατηθεί στη θέση του.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, ένας επιβάτης που δε φορά ζώνης ασφαλείας, διατρέχει σαφώς περισσότερο κίνδυνο από έναν επιβάτη που φοράει. Παράλληλα όμως, αποτελεί ο ίδιος κίνδυνο για τους, δεμένους και μη, συνεπιβάτες του. Σε περίπτωση σύγκρουσης, το σώμα του θα χτυπά με μεγάλη δύναμη σε κάθε σημείο του αυτοκινήτου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που επιβάτες ενός οχήματος έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, από συνεπιβάτη τους που δε φορούσε ζώνη.

Η στατιστική δείχνει πως οι οδηγοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο, αν ο επιβάτης που κάθεται πίσω τους δε φορά ζώνη.

Στο παρακάτω video για να καταλάβετε του λόγου το αληθές. Οι κούκλες του crash test που κάθονται δεξιά φορούν ζώνη, ενώ οι αντίστοιχες στα αριστερά όχι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

 

Περισσότερα Safety First

Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Video: Το πρώτο μετωπικό crash test μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η Mercedes-Benz πραγματοποίησε ένα ασυνήθιστο crash test, φέρνοντας δύο ηλεκτρικά της οχήματα σε μετωπική σύγκρουση – δείτε το σχετικό video. ...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)

S5 Box