SAFETY FIRST

Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα.

Τα τελευταία χρόνια, πράγματι παρατηρείται μια άνοδος στη χρήση ζώνης ασφαλείας από τους επιβάτες των αυτοκινήτων. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως από επιβάτες των εμπρός και όχι των πίσω, καθισμάτων. Πολλοί ενήλικοι επιβάτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, θεωρούν πως η χρήση ζώνης στο πίσω κάθισμα, δεν είναι απαραίτητη.

Αυτό είναι ένα μεγάλο και σε πολλές περιπτώσεις, θανάσιμο λάθος. Προφανώς, κάθε επιβάτης διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο όταν βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου, ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία κάθεται. Οι δυνάμεις που ασκούνται στα σώματα των ανθρώπων σε περίπτωση σύγκρουσης είναι τέτοιες, που κανένα σώμα δε μπορεί να κρατηθεί στη θέση του.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, ένας επιβάτης που δε φορά ζώνης ασφαλείας, διατρέχει σαφώς περισσότερο κίνδυνο από έναν επιβάτη που φοράει. Παράλληλα όμως, αποτελεί ο ίδιος κίνδυνο για τους, δεμένους και μη, συνεπιβάτες του. Σε περίπτωση σύγκρουσης, το σώμα του θα χτυπά με μεγάλη δύναμη σε κάθε σημείο του αυτοκινήτου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που επιβάτες ενός οχήματος έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, από συνεπιβάτη τους που δε φορούσε ζώνη.

Η στατιστική δείχνει πως οι οδηγοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο, αν ο επιβάτης που κάθεται πίσω τους δε φορά ζώνη.

Στο παρακάτω video για να καταλάβετε του λόγου το αληθές. Οι κούκλες του crash test που κάθονται δεξιά φορούν ζώνη, ενώ οι αντίστοιχες στα αριστερά όχι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

 

Περισσότερα Safety First

Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2023: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και οχήματα που εξαιρούνται
Η Τροχαία ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου έως και την Τρίτη 18 Απριλίου. ...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)

S5 Box