SAFETY FIRST

Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σύμφωνα με εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου στον τομέα των Μεταφορών, Violetta Bulc, στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, ο αριθμός των 135.000 σοβαρών τραυματισμών κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα αποτελεί έναν πραγματικά σημαντικό αριθμό, για μια κατάσταση την οποία περιέγραψε ως απογοητευτική, καθώς δεν υπάρχει βελτίωση σε αυτό το θέμα. Η Bulc είπε πως ο στόχος της μείωσης των σοβαρών τραυματισμών θα ανακοινωθεί επίσημα μέσω προγραμματικών δηλώσεων εντός του 2017, βασιζόμενος στην πρόσφατη αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους σοβαρούς τραυματισμούς. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως ήδη 16 Κράτη-Μέλη έχουν δώσει τα στατιστικά των ατυχημάτων, ενώ αναμένεται η απάντηση όλων των υπόλοιπων μελών έως τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το ζήτημα της επίσημης στόχευσης στην μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, που καταδεικνύει και την πολιτική βούληση για αυτό, είναι ενεργό από το 2015, όταν και είχε γίνει η πρώτη αναφορά από την Επιτροπή. Στη συστράτευση για τον στόχο μείωσης των σοβαρών τραυματισμών έχουν εμπλακεί Δημόσιοι Οργανισμοί Υγείας, ειδικοί επιστήμονες, Υπουργοί Μεταφορών και ειδικοί στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας.

Η Violetta Bulc μάλιστα, προανήγγειλε μια Σύσκεψη των Υπουργών Μεταφορών στη Μάλτα το Μάρτιο, όπου μια επίσημη δήλωση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια θα ανακοινωθεί.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)

S5 Box