SAFETY FIRST

Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σύμφωνα με εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου στον τομέα των Μεταφορών, Violetta Bulc, στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, ο αριθμός των 135.000 σοβαρών τραυματισμών κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα αποτελεί έναν πραγματικά σημαντικό αριθμό, για μια κατάσταση την οποία περιέγραψε ως απογοητευτική, καθώς δεν υπάρχει βελτίωση σε αυτό το θέμα. Η Bulc είπε πως ο στόχος της μείωσης των σοβαρών τραυματισμών θα ανακοινωθεί επίσημα μέσω προγραμματικών δηλώσεων εντός του 2017, βασιζόμενος στην πρόσφατη αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους σοβαρούς τραυματισμούς. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως ήδη 16 Κράτη-Μέλη έχουν δώσει τα στατιστικά των ατυχημάτων, ενώ αναμένεται η απάντηση όλων των υπόλοιπων μελών έως τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το ζήτημα της επίσημης στόχευσης στην μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, που καταδεικνύει και την πολιτική βούληση για αυτό, είναι ενεργό από το 2015, όταν και είχε γίνει η πρώτη αναφορά από την Επιτροπή. Στη συστράτευση για τον στόχο μείωσης των σοβαρών τραυματισμών έχουν εμπλακεί Δημόσιοι Οργανισμοί Υγείας, ειδικοί επιστήμονες, Υπουργοί Μεταφορών και ειδικοί στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας.

Η Violetta Bulc μάλιστα, προανήγγειλε μια Σύσκεψη των Υπουργών Μεταφορών στη Μάλτα το Μάρτιο, όπου μια επίσημη δήλωση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια θα ανακοινωθεί.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Με 237 χλμ./ώρα πήγαινε ο Reyes τη στιγμή του μοιραίου ατυχήματος
Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Πάσχα 2023: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και οχήματα που εξαιρούνται
Η Τροχαία ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου έως και την Τρίτη 18 Απριλίου. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)

S5 Box