SAFETY FIRST

Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σύμφωνα με εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου στον τομέα των Μεταφορών, Violetta Bulc, στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, ο αριθμός των 135.000 σοβαρών τραυματισμών κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα αποτελεί έναν πραγματικά σημαντικό αριθμό, για μια κατάσταση την οποία περιέγραψε ως απογοητευτική, καθώς δεν υπάρχει βελτίωση σε αυτό το θέμα. Η Bulc είπε πως ο στόχος της μείωσης των σοβαρών τραυματισμών θα ανακοινωθεί επίσημα μέσω προγραμματικών δηλώσεων εντός του 2017, βασιζόμενος στην πρόσφατη αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους σοβαρούς τραυματισμούς. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως ήδη 16 Κράτη-Μέλη έχουν δώσει τα στατιστικά των ατυχημάτων, ενώ αναμένεται η απάντηση όλων των υπόλοιπων μελών έως τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το ζήτημα της επίσημης στόχευσης στην μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, που καταδεικνύει και την πολιτική βούληση για αυτό, είναι ενεργό από το 2015, όταν και είχε γίνει η πρώτη αναφορά από την Επιτροπή. Στη συστράτευση για τον στόχο μείωσης των σοβαρών τραυματισμών έχουν εμπλακεί Δημόσιοι Οργανισμοί Υγείας, ειδικοί επιστήμονες, Υπουργοί Μεταφορών και ειδικοί στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας.

Η Violetta Bulc μάλιστα, προανήγγειλε μια Σύσκεψη των Υπουργών Μεταφορών στη Μάλτα το Μάρτιο, όπου μια επίσημη δήλωση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια θα ανακοινωθεί.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
Το παράλληλο παρκάρισμα είναι ο δυσκολότερος ελιγμός
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)

S5 Box