SAFETY FIRST

Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά στην μεγαλύτερη δυνατή προστασία των πεζών.


Προσθέτοντας τη συγκεκριμένη δοκιμασία, το Euro NCAP θέλει να ενθαρρύνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βελτιώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τα προχωρημένης τεχνολογίας συστήματος αποφυγής ατυχήματος στα αυτοκίνητά τους. Τα τελευταίας γενιάς Συστήματος Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (AEB) δεν έχουν πια μόνο τη δυνατότητα να ανιχνεύουν αυτοκίνητα που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα, αλλά και πεζούς οι οποίοι βρίσκονται στον δρόμο και διατρέχουν κίνδυνο να χτυπηθούν από το αυτοκίνητο. Σε τέτοια περίπτωση, το σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος μειώνει από μόνο του την ταχύτητα του αυτοκινήτου, σε επίπεδο αποφυγής ή, αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, μείωσης των συνεπειών του ατυχήματος.

Τα δύο πρώτα αυτοκίνητα που πέρασαν από τη συγκεκριμένη διαδικασία πριν από αρκετούς λίγους μήνες, ήταν το Toyota Prius και το Suzuki Baleno. Το μεν Prius, ήταν εφοδιασμένο με το σύστημα "Toyota Safety Sense" που συγκαταλέγεται στον βασικό εξοπλισμό και έλαβε 5 αστέρια. Το δε Baleno έλαβε με τη βασική έκδοση 3 αστέρια, όμως με το προαιρετικό πακέτο ασφαλείας "Radar Brake Support" που περιλαμβάνει Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (AEB) εντός και εκτός πόλης, έλαβε 4 αστέρια και έγινε το πρώτο αυτοκίνητο, που υπόκειται σε διπλή αξιολόγηση.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αρχής γενομένης από το 2016 το Euro NCAP επιτρέπει δύο διαφορετικές αξιολογήσεις για το ίδιο αυτοκίνητο με την πρώτη να αφορά τον στάνταρ εξοπλισμό με τον οποίο διατίθεται το αυτοκίνητο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την δεύτερη, εφόσον η αυτοκινητοβιομηχανία το επιθυμεί, να αφορά σε επιπλέον "εξοπλισμό ασφαλείας" αλλά μπορεί να διατίθεται είτε προαιρετικά, είτε στον βασικό εξοπλισμό σε συγκεκριμένες χώρες. Αυτή η διαδικασία, βοηθά τους οδηγούς να κατανοήσουν τη διαφορά που προσφέρει ένας εξοπλισμός ασφαλείας, αφού διαπιστώνουν τα αποτελέσματα και στις δύο εκδοχές.

Ο Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP Dr. Michiel Van Ratingen δήλωσε σχετικά: "Η εισαγωγή του AEB Pedestrian στην αξιολόγηση αποτελεί ένα σημείο-κλειδί για την βελτίωση της ασφάλειας που θα βοηθήσει στον πολλαπλασιασμό της χρήσης τεχνολογίας αποφυγής ατυχημάτων σε όλες τις κατηγορίες της αγοράς. Την ίδια στιγμή, η παροχή συγκεκριμένων και ακριβών πληροφοριών σχετικά με τα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και του οφέλους που αυτά θα φέρουν, γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Η διπλή αξιολόγηση θα απλοποιήσει την επιλογή για το ασφαλέστερο αυτοκίνητο".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα Video Animation που ετοίμασε το Euro NCAP, επεξηγώντας με απλό τρόπο την ύπαρξη των συστημάτων τεχνολογίας τελευταίας γενιάς:


Περισσότερα Safety First

Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)

S5 Box