SAFETY FIRST

Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά στην μεγαλύτερη δυνατή προστασία των πεζών.


Προσθέτοντας τη συγκεκριμένη δοκιμασία, το Euro NCAP θέλει να ενθαρρύνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βελτιώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τα προχωρημένης τεχνολογίας συστήματος αποφυγής ατυχήματος στα αυτοκίνητά τους. Τα τελευταίας γενιάς Συστήματος Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (AEB) δεν έχουν πια μόνο τη δυνατότητα να ανιχνεύουν αυτοκίνητα που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα, αλλά και πεζούς οι οποίοι βρίσκονται στον δρόμο και διατρέχουν κίνδυνο να χτυπηθούν από το αυτοκίνητο. Σε τέτοια περίπτωση, το σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος μειώνει από μόνο του την ταχύτητα του αυτοκινήτου, σε επίπεδο αποφυγής ή, αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, μείωσης των συνεπειών του ατυχήματος.

Τα δύο πρώτα αυτοκίνητα που πέρασαν από τη συγκεκριμένη διαδικασία πριν από αρκετούς λίγους μήνες, ήταν το Toyota Prius και το Suzuki Baleno. Το μεν Prius, ήταν εφοδιασμένο με το σύστημα "Toyota Safety Sense" που συγκαταλέγεται στον βασικό εξοπλισμό και έλαβε 5 αστέρια. Το δε Baleno έλαβε με τη βασική έκδοση 3 αστέρια, όμως με το προαιρετικό πακέτο ασφαλείας "Radar Brake Support" που περιλαμβάνει Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (AEB) εντός και εκτός πόλης, έλαβε 4 αστέρια και έγινε το πρώτο αυτοκίνητο, που υπόκειται σε διπλή αξιολόγηση.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αρχής γενομένης από το 2016 το Euro NCAP επιτρέπει δύο διαφορετικές αξιολογήσεις για το ίδιο αυτοκίνητο με την πρώτη να αφορά τον στάνταρ εξοπλισμό με τον οποίο διατίθεται το αυτοκίνητο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την δεύτερη, εφόσον η αυτοκινητοβιομηχανία το επιθυμεί, να αφορά σε επιπλέον "εξοπλισμό ασφαλείας" αλλά μπορεί να διατίθεται είτε προαιρετικά, είτε στον βασικό εξοπλισμό σε συγκεκριμένες χώρες. Αυτή η διαδικασία, βοηθά τους οδηγούς να κατανοήσουν τη διαφορά που προσφέρει ένας εξοπλισμός ασφαλείας, αφού διαπιστώνουν τα αποτελέσματα και στις δύο εκδοχές.

Ο Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP Dr. Michiel Van Ratingen δήλωσε σχετικά: "Η εισαγωγή του AEB Pedestrian στην αξιολόγηση αποτελεί ένα σημείο-κλειδί για την βελτίωση της ασφάλειας που θα βοηθήσει στον πολλαπλασιασμό της χρήσης τεχνολογίας αποφυγής ατυχημάτων σε όλες τις κατηγορίες της αγοράς. Την ίδια στιγμή, η παροχή συγκεκριμένων και ακριβών πληροφοριών σχετικά με τα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και του οφέλους που αυτά θα φέρουν, γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Η διπλή αξιολόγηση θα απλοποιήσει την επιλογή για το ασφαλέστερο αυτοκίνητο".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα Video Animation που ετοίμασε το Euro NCAP, επεξηγώντας με απλό τρόπο την ύπαρξη των συστημάτων τεχνολογίας τελευταίας γενιάς:


Περισσότερα Safety First

Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών και δημόσιων ΚΤΕΟ έως 31 Μαρτίου
Η έξαρση του κορονοϊού COVID-19 έχει οδηγήσει, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, στην αναστολή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)

S5 Box