SAFETY FIRST

Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής.

Πρόκειται για μέθοδο "παραπλάνησης" των διερχόμενων οδηγών, που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά σε Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ισλανδία, στην οποία είχαμε αναφερθεί.

Το φαινόμενο της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα σε αστικές περιοχές -ειδικά σε περιοχές γύρω από σχολεία- είναι σύνηθες, οπότε η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη. Στα σχολεία υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένες διαβάσεις και άνθρωποι επιφορτισμένοι με ειδικό ρόλο, ώστε οι μετακινήσεις των παιδιών να είναι όσο πιο ασφαλείς γίνεται. Ωστόσο αυτό, έχει αποδειχθεί πως δεν αρκεί και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες.

SF 3D01

Ένα ευφάνταστο μέτρο, είναι η δημιουργία 3D διαβάσεων για τους πεζούς. Με αυτόν τον τρόπο, οι διαβάσεις φαίνονται ως "αντικείμενα" που εξέχουν από το δρόμο, δημιουργώντας μια οφθαλμαπάτη που αναγκάζει τους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα. Τρισδιάστατες διαβάσεις στη χώρα μας, δημιουργήθηκαν στην περιοχή του Χαλανδρίου Αττικής. Συγκεκριμένα, βρίσκονται γύρω από το 2ο Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου, στο κέντρο της πόλης.

Η πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη κίνηση ανήκει στην ΟΚ! Anytime Markets. Για τη δημιουργία των τρισδιάστατων διαβάσεων χρειάστηκε η συνδρομή της καλλιτεχνικής ομάδας Urban Act. Στόχος της OK! Anytime Markets, είναι να δημιουργηθούν και άλλες τέτοιες διαβάσεις (3D), σε άλλες γειτονιές της Αθήνας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Φωτογραφίες: OK Markets

Περισσότερα Safety First

Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Μεγάλο ποσοστό Βρετανών αποσπάται κατά την οδήγηση
Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mar...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)

S5 Box