SAFETY FIRST

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης.

Η αλλαγή αυτή είναι άμεση, καθώς τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου. Τα νέα αυτοκίνητα που χαρακτηρίζονται ως “εξηλεκτρισμένα” αυξάνονται. Εξηλεκτρισμένα ονομάζονται τα οχήματα που κινούνται είτε αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια, είτε είναι υβριδικά. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή των υβριδικών, συνδυάζουν ηλεκτροκινητήρα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων, που προκύπτει από την έλλειψη (ηλεκτρικά) ή μη λειτουργία του κινητήρα εσωτερικής καύσης (υβριδικά), είναι πως δεν κάνουν θόρυβο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κινδύνους κατά την κίνηση, όπου άλλοι χρήστες των δρόμων ή πεζοί έχουν συνηθίσει να ακούν θόρυβο ενός αυτοκινήτου που πλησιάζει.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιουλίου, προβλέπει πως κάθε τετράτροχο όχημα ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης πρέπει να διαθέτει “Acoustic Vehicle Alert System” (AVAS). Μέσω αυτού το όχημα εκπέμπει θόρυβο, ειδοποιώντας έτσι τους άλλους χρήστες του δρόμου για την άφιξή του. Το AVAS θα ενεργοποιείται με ταχύτητες έως 20 χλμ./ώρα στην Ευρώπη, ενώ στις Η.Π.Α. που υφίσταται ήδη, το αντίστοιχο όριο είναι 30 χλμ./ώρα. Επιπλέον, θα πρέπει να εκπέμπει τουλάχιστον 56dB ήχου, που αντιστοιχεί στον ήχο που εκπέμπει μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ή ένα μηχάνημα καταστροφής χαρτιού.

Ακόμη, ο ήχος του AVAS θα πρέπει να είναι συνεχόμενος και να καταδεικνύει την κινητική κατάσταση του οχήματος. Δηλαδή, η ένταση του ήχου θα πρέπει να μεταβάλλεται, ανάλογα με το πώς κινείται το αυτοκίνητο. Αν για παράδειγμα ο οδηγός επιταχύνει, ο ήχος θα αυξάνεται και αν φρενάρει μειώνοντας ταχύτητα, να μειώνεται. Άλλωστε, έτσι ακούγονται και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορεί να αναπτύξει το δικό της σύστημα σύνθεσης ήχου, ώστε να του δώσει τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί. Για παράδειγμα, μπορεί ο θόρυβος να είναι ίδιος με εκείνον του οχήματος στην έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης, προσφέροντας έτσι ίδια αίσθηση στους πεζούς, όπως αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου έβγαζε κανονικό ήχο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)
Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος...
... αναφέρει νέα έρευνα που έγινε από το Virginia Tech Transportation Institute, το Ινστιτούτο που ασχολείται με τον τομέα των μεταφορών σε ένα από τα πιο γνωστά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που έχει παγ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Δυτική Αττική: Προκήρυξη έργων για την Οδική Ασφάλεια
Ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση των οδικών υποδομών, προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Αττικής. ...(περισσότερα)

S5 Box