SAFETY FIRST

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης.

Η αλλαγή αυτή είναι άμεση, καθώς τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου. Τα νέα αυτοκίνητα που χαρακτηρίζονται ως “εξηλεκτρισμένα” αυξάνονται. Εξηλεκτρισμένα ονομάζονται τα οχήματα που κινούνται είτε αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια, είτε είναι υβριδικά. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή των υβριδικών, συνδυάζουν ηλεκτροκινητήρα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων, που προκύπτει από την έλλειψη (ηλεκτρικά) ή μη λειτουργία του κινητήρα εσωτερικής καύσης (υβριδικά), είναι πως δεν κάνουν θόρυβο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κινδύνους κατά την κίνηση, όπου άλλοι χρήστες των δρόμων ή πεζοί έχουν συνηθίσει να ακούν θόρυβο ενός αυτοκινήτου που πλησιάζει.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιουλίου, προβλέπει πως κάθε τετράτροχο όχημα ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης πρέπει να διαθέτει “Acoustic Vehicle Alert System” (AVAS). Μέσω αυτού το όχημα εκπέμπει θόρυβο, ειδοποιώντας έτσι τους άλλους χρήστες του δρόμου για την άφιξή του. Το AVAS θα ενεργοποιείται με ταχύτητες έως 20 χλμ./ώρα στην Ευρώπη, ενώ στις Η.Π.Α. που υφίσταται ήδη, το αντίστοιχο όριο είναι 30 χλμ./ώρα. Επιπλέον, θα πρέπει να εκπέμπει τουλάχιστον 56dB ήχου, που αντιστοιχεί στον ήχο που εκπέμπει μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ή ένα μηχάνημα καταστροφής χαρτιού.

Ακόμη, ο ήχος του AVAS θα πρέπει να είναι συνεχόμενος και να καταδεικνύει την κινητική κατάσταση του οχήματος. Δηλαδή, η ένταση του ήχου θα πρέπει να μεταβάλλεται, ανάλογα με το πώς κινείται το αυτοκίνητο. Αν για παράδειγμα ο οδηγός επιταχύνει, ο ήχος θα αυξάνεται και αν φρενάρει μειώνοντας ταχύτητα, να μειώνεται. Άλλωστε, έτσι ακούγονται και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορεί να αναπτύξει το δικό της σύστημα σύνθεσης ήχου, ώστε να του δώσει τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί. Για παράδειγμα, μπορεί ο θόρυβος να είναι ίδιος με εκείνον του οχήματος στην έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης, προσφέροντας έτσι ίδια αίσθηση στους πεζούς, όπως αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου έβγαζε κανονικό ήχο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Το κράνος έσωσε μικρό ποδηλάτη στην Αυστραλία
Ένα μικρό αγόρι που χτυπήθηκε με το ποδήλατό του από αυτοκίνητο στο Σίδνει, απέφυγε τα χειρότερα επειδή φορούσε κράνος. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Μεγάλος ο αριθμός θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Εξετάσεις κάθε 5 χρόνια επιθυμούν οι οδηγοί άνω των 60 ετών
Η πλειοψηφία των οδηγών ηλικίας άνω των 60 ετών, συμφωνεί με την επανεξέταση ικανοτήτων κάθε 5 χρόνια μετά από την ανανέωση της άδειας οδήγησης, όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμέν...(περισσότερα)

S5 Box