SAFETY FIRST

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.

Η έμφαση στην Οδική Ασφάλεια και Συμπεριφορά αποτελεί μια παγκόσμια τάση και η Ευρώπη δε θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής σε αυτό, καθώς η μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είχε ψηφιστεί από το 2015 και από τις 31 Μαρτίου, είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα και vans. Ο λόγος για το σύστημα eCall, που καλεί αυτομάτως τον αριθμό 112 σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Με τη βοήθεια του eCall θα μπορεί να γίνει σαφής πιο γρήγορα, η σοβαρότητα του ατυχήματος, με απώτερο στόχο τη μείωση των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών. 

Η Τσέχα Ευρωβουλευτής Olga Sehnalová, που πρωταγωνίστησε στην νομοθέτηση του υποχρεωτικού eCall δήλωσε: "Το σύστημα eCall θα μειώσει σημαντικά το χρόνο που θα απαιτείται για τα σωστικά συνεργεία, προκειμένου να φτάσουν στον τόπο ενός ατυχήματος. Δυστυχώς, ο αριθμός των θανάτων στους Ευρωπαϊκούς δρόμους είναι απαράδεκτα υψηλός. Με τη χρήση του eCall, ο χρόνος απόκρισης θα μειωθεί κατά 50% σε αγροτικές περιοχές και κατά 40% στις πόλεις, οδηγώντας στην αποφυγή περίπου 2.500 θανάτων κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το σύστημα βασίζεται στη δημόσια κλήση εκτάκτου ανάγκης και για αυτό χρησιμοποιείται ο Ευρωπαϊκός αριθμός εκτάκτου ανάγκης 112, που λειτουργεί διεθνώς. Τόσο τα Κράτη-Μέλη όσο και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είχαν αρκετό χρόνο για να ετοιμάσουν τις υποδομές και τεχνολογίες τους, ώστε το eCall να εφαρμοστεί αμέσως, αυξάνοντας την ασφάλεια των πολιτών που ταξιδεύουν στην Ευρώπη".

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τα στατιστικά Οδικής Ασφάλειας, περίπου 25.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και οι αριθμοί αυτοί συνιστούν μείωση κατά 2% σε σύγκριση με το 2015, εντούτοις δεν είναι αρκετοί ώστε να επιτευχθεί ο δεκαετής στόχος μεταξύ 2010 και 2020, που είναι η μείωση των θανάτων στο μισό. 

Επιπλέον, τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία του 2016 (55%) συνέβησαν σε επαρχιακούς δρόμους, ενώ το 37% συνέβη σε αστικές περιοχές και το 8% σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων είναι η μεγαλύτερη ομάδα θυμάτων, καθώς συγκεντρώνουν το 46%, ενώ αντίστοιχο ποσοστό θανάτων παρατηρείται και στις ευάλωτες ομάδες χρηστών του δρόμου όπως πεζοί, μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις αστικές περιοχές.  

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)

S5 Box