SAFETY FIRST

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.

Η έμφαση στην Οδική Ασφάλεια και Συμπεριφορά αποτελεί μια παγκόσμια τάση και η Ευρώπη δε θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής σε αυτό, καθώς η μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είχε ψηφιστεί από το 2015 και από τις 31 Μαρτίου, είναι υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αυτοκίνητα και vans. Ο λόγος για το σύστημα eCall, που καλεί αυτομάτως τον αριθμό 112 σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Με τη βοήθεια του eCall θα μπορεί να γίνει σαφής πιο γρήγορα, η σοβαρότητα του ατυχήματος, με απώτερο στόχο τη μείωση των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών. 

Η Τσέχα Ευρωβουλευτής Olga Sehnalová, που πρωταγωνίστησε στην νομοθέτηση του υποχρεωτικού eCall δήλωσε: "Το σύστημα eCall θα μειώσει σημαντικά το χρόνο που θα απαιτείται για τα σωστικά συνεργεία, προκειμένου να φτάσουν στον τόπο ενός ατυχήματος. Δυστυχώς, ο αριθμός των θανάτων στους Ευρωπαϊκούς δρόμους είναι απαράδεκτα υψηλός. Με τη χρήση του eCall, ο χρόνος απόκρισης θα μειωθεί κατά 50% σε αγροτικές περιοχές και κατά 40% στις πόλεις, οδηγώντας στην αποφυγή περίπου 2.500 θανάτων κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το σύστημα βασίζεται στη δημόσια κλήση εκτάκτου ανάγκης και για αυτό χρησιμοποιείται ο Ευρωπαϊκός αριθμός εκτάκτου ανάγκης 112, που λειτουργεί διεθνώς. Τόσο τα Κράτη-Μέλη όσο και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είχαν αρκετό χρόνο για να ετοιμάσουν τις υποδομές και τεχνολογίες τους, ώστε το eCall να εφαρμοστεί αμέσως, αυξάνοντας την ασφάλεια των πολιτών που ταξιδεύουν στην Ευρώπη".

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τα στατιστικά Οδικής Ασφάλειας, περίπου 25.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και οι αριθμοί αυτοί συνιστούν μείωση κατά 2% σε σύγκριση με το 2015, εντούτοις δεν είναι αρκετοί ώστε να επιτευχθεί ο δεκαετής στόχος μεταξύ 2010 και 2020, που είναι η μείωση των θανάτων στο μισό. 

Επιπλέον, τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία του 2016 (55%) συνέβησαν σε επαρχιακούς δρόμους, ενώ το 37% συνέβη σε αστικές περιοχές και το 8% σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων είναι η μεγαλύτερη ομάδα θυμάτων, καθώς συγκεντρώνουν το 46%, ενώ αντίστοιχο ποσοστό θανάτων παρατηρείται και στις ευάλωτες ομάδες χρηστών του δρόμου όπως πεζοί, μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις αστικές περιοχές.  

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
To Euro NCAP παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη 2025
Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Ελβετία: Μείωση ορίων ταχύτητας, μείωση σοβαρών τροχαίων
Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%. ...(περισσότερα)
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος...
... αναφέρει νέα έρευνα που έγινε από το Virginia Tech Transportation Institute, το Ινστιτούτο που ασχολείται με τον τομέα των μεταφορών σε ένα από τα πιο γνωστά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που έχει παγ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)

S5 Box