SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ορίσει ως ανώτατο όριο για κίνηση εντός πόλεων τα 30 χλμ./ώρα, ενώ επεξεργάζεται και αρκετά ακόμη μέτρα για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Στο πλαίσιο περαιτέρω βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου, οι ευρωβουλευτές προχώρησαν σε ειδικό ψήφισμα.

Μέσω αυτού, εισηγήθηκαν το όριο ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές να οριστεί στα 30 χλμ./ώρα, καθώς επίσης και να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 615 ψήφων υπέρ, 24 κατά και 48 αποχές.

Όσον αφορά στα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, τα 30 χλμ./ώρα έχουν ήδη οριστεί σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης 

Η συγκεκριμένη ταχύτητα κρίνεται από τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολούνται με το θέμα ως αρκούντως ασφαλής, με δεδομένο ότι στις ίδιες υποδομές κινούνται και πιο ευάλωτοι χρήστες των δρόμων όπως ποδηλάτες ή πεζοί.

Για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η θέση των Ευρωβουλευτών είναι πως πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή,

Στο ίδιο πλαίσιο, οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν την εξέταση του ενδεχομένου ενσωμάτωσης μιας λειτουργίας για κινητά τηλέφωνα και συσκευές, αντίστοιχης με τη "λειτουργία πτήσης".

Σκοπός για το "driving safe mode", είναι να συνεισφέρει στη μείωση της απόσπασης προσοχής των οδηγών, η οποία αποτελεί ακόμη μια βασική αιτία τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη.

Επιπλέον, μεταξύ των κινήσεων που προτείνονται, είναι η ύπαρξη διευκολύνσεων ως προς την ασφάλιση οχημάτων και τη φορολογία, ώστε οι αγοραστές να προτιμούν σύγχρονα αυτοκίνητα, με ανάλογες προδιαγραφές ασφαλείας.

Το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας παραμένει φλέγον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειάζεται πολλή δουλειά για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών απωλειών από τροχαία ατυχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, έως το 2050.

Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε πως ο στόχος μείωσης στο 50%, των θανάτων από τροχαία μεταξύ 2010 και 2020 δεν επιτεύχθηκε, φτάνοντας στο 36%.

Κατά μέσο όρο, στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν 22.700 νεκροί (42 ανά εκατομμύριο κατοίκων) και 120.000 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα, κάθε χρόνο.

"Για πάρα πολύ καιρό, οι Ευρωπαίοι έπρεπε να ζήσουν με έναν απαράδεκτο αριθμό νεκρών στους δρόμους μας", δήλωσε η Ελληνίδα εισηγήτρια του ψηφίσματος, Έλενα Κουντουρά. "Είναι ρεαλιστικό να επιδιώξουμε τη μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2030, εάν η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεσμευτούν για καλύτερη οδική ασφάλεια, σε συνδυασμό με ισχυρή πολιτική βούληση και επαρκή χρηματοδότηση.

"Καλούμε την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν συγκεκριμένα και σωτήρια μέτρα για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες, όπως χαμηλότερα όρια ταχύτητας, ειδικά τη δημιουργία ενός προκαθορισμένου ορίου 30 χλμ./ώρα, στροφή σε άλλες μορφές μεταφορών και σε έναν νέο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Οδικών Μεταφορών".

 

Περισσότερα Safety First

Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για την εορταστική περίοδο
Η Τροχαία ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν κατά την χρονική περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2022-8 Ιανουαρίου 2023. ...(περισσότερα)
Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη ευαισθητοποιείται περαιτέρω για την Οδική Ασφάλεια
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Ο πρώτος δρόμος από πλαστικό, κατασκευάζεται στην Ολλανδία
Μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική είδηση έφτασε από την Ολλανδία, όπου 3 εταιρείες-κολοσσοί θα συνεργαστούν σε ένα καινοτόμο εγχείρημα. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)

S5 Box