SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ορίσει ως ανώτατο όριο για κίνηση εντός πόλεων τα 30 χλμ./ώρα, ενώ επεξεργάζεται και αρκετά ακόμη μέτρα για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Στο πλαίσιο περαιτέρω βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου, οι ευρωβουλευτές προχώρησαν σε ειδικό ψήφισμα.

Μέσω αυτού, εισηγήθηκαν το όριο ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές να οριστεί στα 30 χλμ./ώρα, καθώς επίσης και να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 615 ψήφων υπέρ, 24 κατά και 48 αποχές.

Όσον αφορά στα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, τα 30 χλμ./ώρα έχουν ήδη οριστεί σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης 

Η συγκεκριμένη ταχύτητα κρίνεται από τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολούνται με το θέμα ως αρκούντως ασφαλής, με δεδομένο ότι στις ίδιες υποδομές κινούνται και πιο ευάλωτοι χρήστες των δρόμων όπως ποδηλάτες ή πεζοί.

Για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η θέση των Ευρωβουλευτών είναι πως πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή,

Στο ίδιο πλαίσιο, οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν την εξέταση του ενδεχομένου ενσωμάτωσης μιας λειτουργίας για κινητά τηλέφωνα και συσκευές, αντίστοιχης με τη "λειτουργία πτήσης".

Σκοπός για το "driving safe mode", είναι να συνεισφέρει στη μείωση της απόσπασης προσοχής των οδηγών, η οποία αποτελεί ακόμη μια βασική αιτία τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη.

Επιπλέον, μεταξύ των κινήσεων που προτείνονται, είναι η ύπαρξη διευκολύνσεων ως προς την ασφάλιση οχημάτων και τη φορολογία, ώστε οι αγοραστές να προτιμούν σύγχρονα αυτοκίνητα, με ανάλογες προδιαγραφές ασφαλείας.

Το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας παραμένει φλέγον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειάζεται πολλή δουλειά για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών απωλειών από τροχαία ατυχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, έως το 2050.

Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε πως ο στόχος μείωσης στο 50%, των θανάτων από τροχαία μεταξύ 2010 και 2020 δεν επιτεύχθηκε, φτάνοντας στο 36%.

Κατά μέσο όρο, στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν 22.700 νεκροί (42 ανά εκατομμύριο κατοίκων) και 120.000 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα, κάθε χρόνο.

"Για πάρα πολύ καιρό, οι Ευρωπαίοι έπρεπε να ζήσουν με έναν απαράδεκτο αριθμό νεκρών στους δρόμους μας", δήλωσε η Ελληνίδα εισηγήτρια του ψηφίσματος, Έλενα Κουντουρά. "Είναι ρεαλιστικό να επιδιώξουμε τη μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2030, εάν η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεσμευτούν για καλύτερη οδική ασφάλεια, σε συνδυασμό με ισχυρή πολιτική βούληση και επαρκή χρηματοδότηση.

"Καλούμε την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν συγκεκριμένα και σωτήρια μέτρα για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες, όπως χαμηλότερα όρια ταχύτητας, ειδικά τη δημιουργία ενός προκαθορισμένου ορίου 30 χλμ./ώρα, στροφή σε άλλες μορφές μεταφορών και σε έναν νέο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Οδικών Μεταφορών".

 

Περισσότερα Safety First

Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Ο πρώτος δρόμος από πλαστικό, κατασκευάζεται στην Ολλανδία
Μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική είδηση έφτασε από την Ολλανδία, όπου 3 εταιρείες-κολοσσοί θα συνεργαστούν σε ένα καινοτόμο εγχείρημα. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)

S5 Box