SAFETY FIRST

Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση λύσεων στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας.

Τα στατιστικά των τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας (2011-2020) είναι αμείλικτα.

Κατά την περίοδο 2011-2020, στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου είχαμε 6.000 θανάτους παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, γεγονός που είναι αναμφίβολα τραγικό, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως 1 στους 15 θανάτους παιδιών ηλικίας έως 14 ετών στον κόσμο, οφείλεται σε τροχαίο ατύχημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC), τα μισά παιδιά (50%) που έχασαν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα, ήταν επιβάτες οχημάτων. Ακόμη, το 1/3 (33%) των παιδιών ήταν πεζοί, ενώ 11% ήταν δικυκλιστές (μοτοσικλέτα, ποδήλατο).

Αν το παραπάνω μεταφραστεί σε αριθμούς, 3.000 θάνατοι παιδιών ηλικίας έως 14 ετών αφορούν σε επιβάτες οχημάτων, 2.000 θάνατοι σε πεζούς, ενώ περίπου 900.000 νεκροί ήταν δικυκλιστές.

Από τους δικυκλιστές ηλικίας έως 14 ετών που έχασαν τη ζωή τους, 9 στους 10 ήταν αγόρια.

Καθώς μεγάλο ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων γίνεται σε αποστάσεις της τάξης των 10 χιλιομέτρων από το σπίτι μας, σε αστικό περιβάλλον, το ETSC προτείνει ως απαράβατο κανόνα τη μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 30 χλμ./ώρα.

Επιπλέον, ένας παράγοντας που θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας, είναι η σωστή τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων.

Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη σωστή, ή μη, χρήση των παιδιών καθισμάτων, είναι δεδομένο πως από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, θα πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά μόνο καθίσματα προδιαγραφών UN R129, τα οποία συνδυάζονται μόνο με σύστημα ISOFIX, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα λανθασμένης τοποθέτησης.

Ακόμη, το ETSC προτείνει να μην επιτρέπεται η χρήση μοτοποδηλάτων από αναβάτες ηλικίας κάτω των 16 ετών, αφού το 20% των θανάτων παιδιών από τροχαία, αφορά σε αυτή την κατηγορία χρηστών του δρόμου.

Tέλος, μια παρατήρηση που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αναμενόμενη, καταδεικνύει πως το ποσοστό θανάτων παιδιών ηλικίας έως 14 ετών από τροχαία ατυχήματα, είναι ανάλογα με το αντίστοιχο ποσοστό θανάτων, για ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Κοινώς, χώρες με μεγάλο αριθμό θανάτων από τροχαία, ηγούνται της κατηγορίας στις παιδικές ηλικίες και χώρες με λιγότερους νεκρούς στους δρόμους, έχουν ανάλογη πορεία και στα παιδιά έως 14 ετών.

«Η απώλεια ενός παιδιού σε τροχαία σύγκρουση είναι μια τραγωδία που καμία οικογένεια δεν πρέπει να βιώσει», δήλωσε ο Antonio Avenoso, εκτελεστικός διευθυντής του ETSC. «Αν και ο μηδενικός αριθμός θανάτων παιδιών στους δρόμους τα περισσότερα χρόνια γίνεται πραγματικότητα σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.

«Πολλά από τα κέρδη των τελευταίων ετών σε θέματα ασφάλειας προήλθαν από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα, αλλά η ασφάλεια των παιδιών με τον εγκλεισμό τους σε «μεταλλικά κλουβιά» είναι μια πύρρειος νίκη. Αν θέλουμε υγιή, δραστήρια παιδιά να μεγαλώσουν ως υγιείς, δραστήριοι ενήλικες, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά".

«Να κάνουμε τις πόλεις ασφαλείς για τα παιδιά ξεκινά με απλά πράγματα, όπως οι χαμηλότερες ταχύτητες και οι σχολικοί δρόμοι. Αλλά αν θέλουμε σοβαρά να μειώσουμε τους εκατοντάδες θανάτους παιδιών που συμβαίνουν με τραγικό τρόπο κάθε χρόνο, πρέπει επίσης να επανασχεδιάσουμε τους αστικούς μας χώρους ώστε να κρατάμε τα παιδιά χωριστά από τα γρήγορα κινούμενα οχήματα και να τους δίνουμε χώρο για να παίζουν και να κινούνται».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - John Benitez

Περισσότερα Safety First

Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)
Η χρήση ακουστικών κατά την κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος (+video)
Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων. ...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
Ο πρώτος δρόμος από πλαστικό, κατασκευάζεται στην Ολλανδία
Μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική είδηση έφτασε από την Ολλανδία, όπου 3 εταιρείες-κολοσσοί θα συνεργαστούν σε ένα καινοτόμο εγχείρημα. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)

S5 Box