SAFETY FIRST

Η Πολωνία πέτυχε μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 47% σε μια δεκαετία, επίδοση που δεν πέρασε απαρατήρητη στην Ευρώπη και της απέφερε το διεθνές βραβείο PIN.

Το βραβείο PIN (Performance Index Rating) για την Οδική Ασφάλεια, απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας και Μεταφορών (ETSC). Το επίτευγμα της μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 47% στην περίοδο 2012-2022, στάθηκε αρκετό ώστε νικήτρια της φετινής βράβευσης να αναδειχθεί, για πρώτη φορά, η Πολωνία.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η μοναδική χώρα που ξεπέρασε τη μείωση κατά 47% (ο μέσος όρος μείωση κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά είναι 22%), ήταν η Λιθουανία, η οποία έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο, πέρυσι.

Η βελτίωση των συνθηκών στους δρόμους της Πολωνίας γίνεται κατανοητή πέραν των ποσοστών και σε καθαρούς αριθμούς.

Συγκεκριμένα, το 2012 σημειώθηκαν 93 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ το 2022 αυτός ο αριθμός μειώθηκε στους 50.
Αν και απέχει από την κορυφή της λίστας (Νορβηγία και Σουηδία με 21 και 22 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων), η μείωση των θανάτων φέρνει την Πολωνία ψηλά στον κατάλογο το 2022, έχοντας ξεπεράσει για παράδειγμα, την Ιταλία (54 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων) και την Ελλάδα (58 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων).

Η ανακοίνωση βράβευσης της Πολωνίας, έρχεται σε άμεση συνέχεια της μελέτης που δείχνει πως οι θάνατοι στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν άνοδο κατά 4% (20.679) σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Αν και οι συνολικές στατιστικές παραμένουν σε καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με το 2019, που ήταν η τελευταία σεζόν προ πανδημίας, εντούτοις τα νέα δεν είναι καλά. Ο λόγος είναι πως για να επιτευχθεί η προγραμματισμένη μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 50%, θα έπρεπε οι απώλειες στην άσφαλτο να μειώνονται κατά 17,2% και όχι κατά 9%, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά στην Πολωνία, βασικός λόγος της βράβευσης ήταν η εκπόνηση του Εθνικού Προγράμματος Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, στόχος του οποίου είναι η μείωση θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, κατά 50%.

Ακόμη, στην Πολωνία υλοποιήθηκε ένα μεγάλης κλίμακας Πρόγραμμα Ασφαλών Οδικών Υποδομών τετραετούς διάρκειας, ενώ υπήρξε και επέκταση του δικτύου χρήσης κάμερας μέτρησης χρόνου και ταχύτητας, στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Επιπλέον, οι έλεγχοι για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ αυξάνονταν κατά μέσο όρο 19% σε κάθε χρονιά, μεταξύ 2010 και 2019.

Τέλος, σημαντικό ρόλο έπαιξε η δημιουργία ενός συστήματος «διαδρόμου έκτακτης ανάγκης» που επιτρέπει στα οχήματα έκτακτης ανάγκης να έχουν πρόσβαση σε σημεία σύγκρουσης σε αυτοκινητόδρομους.

Ωστόσο, δεν είναι τα πάντα ρόδινα, αφού τα όρια ταχύτητας θεωρούνται ακόμη, αφού μόλις το 2021 υιοθετείται καθολικό όριο ταχύτητας 50 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές, την ώρα που πολλές χώρες διαμορφώνουν, ή βρίσκονται σε διαδικασία περαιτέρω μείωσης των ορίων ταχύτητας εντός πόλης, στα 30 χλμ./ώρα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Vitali Adutskevich

Περισσότερα Safety First

Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην υπηρεσία της ιατρικής;
Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε ...(περισσότερα)
Αύξηση 14,8% στις παραβάσεις μεταξύ 2019 και 2018
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 63.579 παραβάσεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)

S5 Box