SAFETY FIRST

Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα.

Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τα στατιστικά δεδομένα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν κατά την εβδομάδα 25-31 Δεκεμβρίου, στις τελευταίες ημέρες του 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τροχαίας, κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που έφυγε, διενεργήθηκαν σε όλη τη χώρα 89.271 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν 17.753 παραβάσεις.

Ως προς τις αιτίες παραβάσεων, πιο διαδεδομένες είναι η παράνομη στάθμευση, η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση χωρίς άδεια.

Ανά περιφέρεια, στην "κορυφή" βρίσκεται η Αττική, κάτι λογικό αν σκεφτούμε τον πληθυσμό της, ενώ από κοντά ακολουθούν η Θεσσαλία και η Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά:

Παραβάσεις ανά αιτία

Παράνομη στάθμευση - 6.478

Υπερβολική ταχύτητα - 4.220

Οδήγηση χωρίς άδεια - 710

Οδήγηση σε κατάσταση μέθης - 563

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας - 512

Μη χρήση προστατευτικού κράνους - 314

ΚΤΕΟ - 295

Ανασφάλιστα οχήματα - 209

Παραβίαση σηματοδότη - 186

Χρήση κινητού τηλεφώνου - 124

Αντικανονικοί ελιγμοί - 115

Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας - 114

Θόρυβος - 100

Αντικανονικό προσπέρασμα - 80

Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας - 76

Φθαρμένα ελαστικά - 74

Αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο - 67

Μη χρήση παιδικών καθισμάτων - 48

Υπέρβαρο φορτίο - 31

Παραβίαση σήματος τροχονόμου - 24

Παραβίαση προτεραιότητα - 21

Καυσαέρια - 19

Αντικανονική χρήση φώτων - 18

Κίνηση σε δεξιό άκρο οδού - 17

Απόσπαση προσοχής οδηγού - 14

Κίνηση στην αριστερή λωρίδα - 14

Έλλειψη ζώνης ασφαλείας - 2

Παραβίαση προτεραιότητας πεζών σε διάβαση - 1

Λοιπές παραβάσεις - 3.307

Παραβάσεις ανά περιφέρεια

Αττική - 2.348

Θεσσαλία - 2.310

Θεσσαλονίκη - 2.168

Κεντρική Μακεδονία - 1.789

Ήπειρο- 1.581

Κρήτη - 1.456

Δυτική Ελλάδα - 1.392

Στερεά Ελλάδα - 1.272

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη - 1.183

Πελοπόννησος - 902

Νότιο Αιγαίο - 442

Δυτική Μακεδονία - 414

Βόρειο Αιγαίο - 373

Ιόνια Νησιά - 358

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Με 237 χλμ./ώρα πήγαινε ο Reyes τη στιγμή του μοιραίου ατυχήματος
Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)

S5 Box