SAFETY FIRST

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο από το Ινστιτούτο Vias και δείχνει την άμεση σχέση που έχουν μεταξύ τους η εργασία από το σπίτι, γνωστή και ως τηλεργασία, με την οδική ασφάλεια. Τα αποτελέσματα αυτής, έδειξαν ότι αν η τηλεργασία διπλασιαστεί, ναι μεν θα αποφευχθεί μόλις το 4% των μετακινήσεων από και προς χώρους εργασίας, όμως θα υπάρξουν και 25 λιγότεροι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα. Σημειώνεται, πως στο Βέλγιο το 8% των εργαζόμενων απασχολείται μέσω τηλεργασίας, όμως το 33% από αυτούς εργάζεται σε περιβάλλον και εταιρείες που θα τους επέτρεπαν την εργασία από το σπίτι.

Τα αυτοκίνητα στο Βέλγιο είναι πολλά και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, οι Βέλγοι κάνουν κατά 6% περισσότερα χιλιόμετρα από τους Ολλανδούς και κατά 9% περισσότερα χιλιόμετρα από τους Γάλλους, αν και η χώρα τους είναι μικρότερη. Το 25% (ή αλλιώς το 1/4) των χιλιομέτρων, γίνονται σε διαδρομές από το σπίτι προς το χώρο εργασίας και αντίστροφα, με τα 66% των οδηγών να βρίσκονται στο δρόμο σε ώρες αιχμής, γεγονός που οδήγησε στον υπολογισμό πως αν τα δεδομένα δε διαφοροποιηθούν, η αυξημένη κίνηση θα οδηγήσει σε μείωση της ταχύτητας κατά 25%, έως το 2030.

Μια από τις πολλές ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τροχαίων, είναι η ανάπτυξη της τηλεργασίας. Μέχρι στιγμής, μόνο το 18% των εταιρειών που έχουν πάνω από 100 υπαλλήλους προσφέρουν δυνατότητα τηλεργασίας, που αντιστοιχεί στο 8% των εργαζομένων στο Βέλγιο. Μέσω της τηλεργασίας, μειώνεται η κίνηση του 2% των διαδρομών στο Βέλγιο συνολικά και στην πρωτεύουσα της χώρας, τις Βρυξέλλες, κατά 4%. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 10 άτομα που εργάζονται από το σπίτι, υπάρχουν 5 λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο σε ημερήσια βάση. Επιπλέον, μόνο το 5% των εργαζόμενων από το σπίτι παίρνουν το αυτοκίνητο για άλλες διαδρομές που θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες, ενώ δεν οδηγούν πάνω από 12 χιλιόμετρα ημερησίως.

Είναι προφανές πως όσο λιγότερα χιλιόμετρα διανύονται κάθε ημέρα, τόσο λιγότερα θα είναι και τα ατυχήματα, αφού τόσο το πλήθος των αυτοκινήτων στους δρόμους, όσο και τα ανθρώπινα λάθη που συνήθως οδηγούν στα τροχαία, θα μειώνονται. Όπως δείχνει η στατιστική λοιπόν, αν διπλασιαστούν οι εργαζόμενοι από το σπίτι και κατά συνέπεια, μειωθούν οι μετακινήσεις, θα συμβούν 220 λιγότερα τροχαία, ενώ οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί, θα μειωθούν κατά 25. Αν μάλιστα, όπως αναφέρεται από το Vias, ο αριθμός των διαδρομών μειωθεί, εξαιτίας της τηλεργασίας κατά 20%, αριθμό των ταξιδιών κατά 20%, θα υπάρξουν 3200 ατυχήματα και 320 λιγότεροι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί.

Αριθμοί που δε μπορούμε να αγνοήσουμε...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Τo επόμενo Δωρεάν Σεμινάριo Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης
Η Σχολή μας συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς - Διαβάστε πού και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ομιλίες. ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)

S5 Box