Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο από το Ινστιτούτο Vias και δείχνει την άμεση σχέση που έχουν μεταξύ τους η εργασία από το σπίτι, γνωστή και ως τηλεργασία, με την οδική ασφάλεια. Τα αποτελέσματα αυτής, έδειξαν ότι αν η τηλεργασία διπλασιαστεί, ναι μεν θα αποφευχθεί μόλις το 4% των μετακινήσεων από και προς χώρους εργασίας, όμως θα υπάρξουν και 25 λιγότεροι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα. Σημειώνεται, πως στο Βέλγιο το 8% των εργαζόμενων απασχολείται μέσω τηλεργασίας, όμως το 33% από αυτούς εργάζεται σε περιβάλλον και εταιρείες που θα τους επέτρεπαν την εργασία από το σπίτι.
Τα αυτοκίνητα στο Βέλγιο είναι πολλά και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, οι Βέλγοι κάνουν κατά 6% περισσότερα χιλιόμετρα από τους Ολλανδούς και κατά 9% περισσότερα χιλιόμετρα από τους Γάλλους, αν και η χώρα τους είναι μικρότερη. Το 25% (ή αλλιώς το 1/4) των χιλιομέτρων, γίνονται σε διαδρομές από το σπίτι προς το χώρο εργασίας και αντίστροφα, με τα 66% των οδηγών να βρίσκονται στο δρόμο σε ώρες αιχμής, γεγονός που οδήγησε στον υπολογισμό πως αν τα δεδομένα δε διαφοροποιηθούν, η αυξημένη κίνηση θα οδηγήσει σε μείωση της ταχύτητας κατά 25%, έως το 2030.
Μια από τις πολλές ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τροχαίων, είναι η ανάπτυξη της τηλεργασίας. Μέχρι στιγμής, μόνο το 18% των εταιρειών που έχουν πάνω από 100 υπαλλήλους προσφέρουν δυνατότητα τηλεργασίας, που αντιστοιχεί στο 8% των εργαζομένων στο Βέλγιο. Μέσω της τηλεργασίας, μειώνεται η κίνηση του 2% των διαδρομών στο Βέλγιο συνολικά και στην πρωτεύουσα της χώρας, τις Βρυξέλλες, κατά 4%. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 10 άτομα που εργάζονται από το σπίτι, υπάρχουν 5 λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο σε ημερήσια βάση. Επιπλέον, μόνο το 5% των εργαζόμενων από το σπίτι παίρνουν το αυτοκίνητο για άλλες διαδρομές που θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες, ενώ δεν οδηγούν πάνω από 12 χιλιόμετρα ημερησίως.
Είναι προφανές πως όσο λιγότερα χιλιόμετρα διανύονται κάθε ημέρα, τόσο λιγότερα θα είναι και τα ατυχήματα, αφού τόσο το πλήθος των αυτοκινήτων στους δρόμους, όσο και τα ανθρώπινα λάθη που συνήθως οδηγούν στα τροχαία, θα μειώνονται. Όπως δείχνει η στατιστική λοιπόν, αν διπλασιαστούν οι εργαζόμενοι από το σπίτι και κατά συνέπεια, μειωθούν οι μετακινήσεις, θα συμβούν 220 λιγότερα τροχαία, ενώ οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί, θα μειωθούν κατά 25. Αν μάλιστα, όπως αναφέρεται από το Vias, ο αριθμός των διαδρομών μειωθεί, εξαιτίας της τηλεργασίας κατά 20%, αριθμό των ταξιδιών κατά 20%, θα υπάρξουν 3200 ατυχήματα και 320 λιγότεροι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί.
Αριθμοί που δε μπορούμε να αγνοήσουμε...
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ