SAFETY FIRST

Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά.

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά της Τροχαίας αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα το 2018. Αν και σε σύγκριση με το 2017 παρουσιάζεται μείωση, το ποσοστό της δεν είναι αρκετό ώστε να θεωρείται επιτυχία.

Η καταγραφή των αιτίων για τα 655 θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2018, είναι διαφωτιστική. Η μάχη για την "κορυφή" αυτής της άσχημης λίστας, δόθηκε ανάμεσα στην απόσπαση προσοχής και σε ατυχήματα που σχετίζονται με πεζούς. Στην πρώτη περίπτωση είχαμε 56 θανατηφόρα ατυχήματα (9% των συνολικών θανατηφόρων) ενώ στη δεύτερη, είχαμε 55 (8% των συνολικών θανατηφόρων).

Από εκεί και έπειτα, 32 θανατηφόρα (5%) αφορούν σε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, ενώ 24 (4%) σε παραβίαση προτεραιότητας. Τα 23 θανατηφόρα (3%) οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα και τα 11 σε παραβίαση κόκκινου φαναριού (2%). Σε 9 περιπτώσεις (1%) είχαμε αντικανονικό προσπέρασμα, ενώ όπως πάντα τα "λοιπά αίτια" -που αφορούν σε πλειάδα λαθών οδικής συμπεριφοράς όπως οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ,- πρωταγωνιστούν έχοντας συγκεντρώσει το 68% (445 θανατηφόρα).

Σε σύγκριση με το 2017, υπάρχει σαφής μείωση περιστατικών της υπερβολικής ταχύτητας, με τα θανατηφόρα από αυτή την αιτία είναι 23, έναντι 60. Τα θανατηφόρα που σχετίζονται με πεζούς παρουσιάζουν επίσης μείωση (55 έναντι 80), ενώ η απόσπαση προσοχής παρουσιάζει μείωση μικρότερης έκτασης (56 έναντι 69). Υπενθυμίζουμε, πως το 2018 καταγράφηκαν 24 θανατηφόρα ατυχήματα λιγότερα από το 2017 (655 έναντι 679).

Όσον αφορά στα είδη θανατηφόρων, 224 από τα 655 αφορούν σε σύγκρουση. Στα 192 υπήρχε εκτροπή, δηλαδή έξοδος από το δρόμο. Τα 155 αφορούν σε ατύχημα με πεζό, ενώ σε 62 περιπτώσεις είχαμε πρόσκρουση.

Τέλος, 22 θανατηφόρα ατυχήματα συνέβησαν μετά από ανατροπή, δηλαδή τουμπάρισμα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (www.astynomia.gr)

SafetyFirst Accidents2018 Thanatifora

Περισσότερα Safety First

Μήνυμα οδικής ασφάλειας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς!
Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει στην αρχή της και εκτός από ευχές για καλή πρόοδο, σε χώρες όπως ο Καναδάς οι ευχές για Καλή Σχολική Χρονιά σχετίζονται και με την Οδική Συμπεριφορά. ...(περισσότερα)
Μεγάλο ποσοστό Βρετανών αποσπάται κατά την οδήγηση
Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mar...(περισσότερα)
Ολλανδία: Αύξηση 25% στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα
Οι απώλειες από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως πιστοποιεί η αύξηση των θανάτων στους Ολλανδικούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Η χρήση ακουστικών κατά την κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος (+video)
Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων. ...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)

S5 Box