SAFETY FIRST

Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση.

Η υπνηλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες τροχαίων ατυχημάτων παγκοσμίως και η Αυστραλία, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Για αυτό το λόγο, ο Οργανισμός Transport Accident Commission (TAC) στη Βικτώρια της Αυστραλίας, που έχει ως σκοπό την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας και την υποστήριξη τραυματιών από τροχαία, προχώρησε σε μια σχετική δράση.

Με αφορμή τις πρόσφατες διακοπές (στην Αυστραλία η αλλαγή του χρόνου συμβαίνει σε καλοκαιρινή περίοδο), ο TAC σε συνεργασία με την VICSES (Victoria State Emergency State), δημιούργησαν σημεία ξεκούρασης σε όλη την περιοχή της Βικτώρια, ώστε να ενθαρρύνουν τους οδηγούς και αναβάτες να σταματούν συχνότερα κατά το ταξίδι τους.

Με βάση τα στατιστικά στην Βικτώρια, η οδήγηση υπό υπνηλία αποτελεί βασικό παράγοντα στο 16-20% των τροχαίων ατυχημάτων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτες όποιος παραμένει χωρίς ύπνο για 17 ώρες, εξασθενεί αντίστοιχα με κάποιον που έχει συγκέντρωση αλκοόλ 0,05 στο αίμα του.

Ορισμένα από τα "συμπτώματα" της υπνηλίας κατά την οδήγηση είναι το κλείσιμο των ματιών και η νύστα, η δυσκολία ενός οδηγού να θυμηθεί τα τελευταία χιλιόμετρα που διένυσε, η αδυναμία παρακολούθησης της αλλαγής στα χρώματα των φαναριών, της ανίχνευσης των εξόδων από μια οδό, καθώς και η μη διατήρηση σταθερής ταχύτητας ή δυσκολία διατήρησης εντός της λωρίδας.

Ο βασικός τρόπος να καταπολεμηθεί αυτό είναι η ξεκούραση μέσω του ύπνου. Καταρχάς, πριν από ένα ταξίδι πρέπει ο οδηγός να έχει κοιμηθεί αρκετά, ώστε να ην αισθάνεται κουρασμένος.

Επίσης, καλό είναι οι οδηγοί να μην ταξιδεύουν σε ώρες που ο οργανισμός τους έχει συνηθίσει να κοιμούνται, καθώς και να μην οδηγούν περισσότερες από 10 ώρες ανά ημέρα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρχουν παύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου ανά δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ενδείκνυται ένας σύντομος ύπνος (powernap) διάρκειας 15 λεπτών, σε περίπτωση που ο οδηγός αισθάνεται υπνηλία.

Το δίκτυο σημείων "TAC Pause Stop" που ορίστηκαν σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Βικτώρια στην Αυστραλία, είχε επιλεχθεί σε συγκεκριμένες τοποθεσίες οι οποίες εξυπηρετούσαν το διάλειμμα για αρκετές πιθανές διαδρομές.

Μεταξύ αυτών, υπήρχαν ειδικές ξαπλώστρες για ύπνο σύντομης διάρκειας, παιχνίδια για να διατηρούνται τα παιδιά απασχολημένα και φυσικά, καφές.

Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει νόημα, ούτε αποτελεσματικότητα, αν οι ίδιοι οι οδηγοί δεν αντιληφθούν πως η ζωή η δική τους και των οικογενειών τους, είναι ότι πιο σημαντικό και κατά συνέπεια, η υπνηλία κατά την οδήγηση εν προκειμένω, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

Ωστόσο, ενέργειες όπως η παραπάνω βοηθούν στην πιο σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών αλλά και των συνεπιβατών τους, αναφορικά με ζητήματα τόσο ζωτικής σημασίας, όπως τα τροχαία ατυχήματα και η ανάγκη βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)
Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Οικολογική οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των ρύπων που εκλύονται προς το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τους οδηγούς, σήμερα. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
H Ford θέτει το gaming στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας (+video)
Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκο...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)

S5 Box