SAFETY FIRST

Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση.

Η υπνηλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες τροχαίων ατυχημάτων παγκοσμίως και η Αυστραλία, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Για αυτό το λόγο, ο Οργανισμός Transport Accident Commission (TAC) στη Βικτώρια της Αυστραλίας, που έχει ως σκοπό την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας και την υποστήριξη τραυματιών από τροχαία, προχώρησε σε μια σχετική δράση.

Με αφορμή τις πρόσφατες διακοπές (στην Αυστραλία η αλλαγή του χρόνου συμβαίνει σε καλοκαιρινή περίοδο), ο TAC σε συνεργασία με την VICSES (Victoria State Emergency State), δημιούργησαν σημεία ξεκούρασης σε όλη την περιοχή της Βικτώρια, ώστε να ενθαρρύνουν τους οδηγούς και αναβάτες να σταματούν συχνότερα κατά το ταξίδι τους.

Με βάση τα στατιστικά στην Βικτώρια, η οδήγηση υπό υπνηλία αποτελεί βασικό παράγοντα στο 16-20% των τροχαίων ατυχημάτων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτες όποιος παραμένει χωρίς ύπνο για 17 ώρες, εξασθενεί αντίστοιχα με κάποιον που έχει συγκέντρωση αλκοόλ 0,05 στο αίμα του.

Ορισμένα από τα "συμπτώματα" της υπνηλίας κατά την οδήγηση είναι το κλείσιμο των ματιών και η νύστα, η δυσκολία ενός οδηγού να θυμηθεί τα τελευταία χιλιόμετρα που διένυσε, η αδυναμία παρακολούθησης της αλλαγής στα χρώματα των φαναριών, της ανίχνευσης των εξόδων από μια οδό, καθώς και η μη διατήρηση σταθερής ταχύτητας ή δυσκολία διατήρησης εντός της λωρίδας.

Ο βασικός τρόπος να καταπολεμηθεί αυτό είναι η ξεκούραση μέσω του ύπνου. Καταρχάς, πριν από ένα ταξίδι πρέπει ο οδηγός να έχει κοιμηθεί αρκετά, ώστε να ην αισθάνεται κουρασμένος.

Επίσης, καλό είναι οι οδηγοί να μην ταξιδεύουν σε ώρες που ο οργανισμός τους έχει συνηθίσει να κοιμούνται, καθώς και να μην οδηγούν περισσότερες από 10 ώρες ανά ημέρα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρχουν παύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου ανά δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ενδείκνυται ένας σύντομος ύπνος (powernap) διάρκειας 15 λεπτών, σε περίπτωση που ο οδηγός αισθάνεται υπνηλία.

Το δίκτυο σημείων "TAC Pause Stop" που ορίστηκαν σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Βικτώρια στην Αυστραλία, είχε επιλεχθεί σε συγκεκριμένες τοποθεσίες οι οποίες εξυπηρετούσαν το διάλειμμα για αρκετές πιθανές διαδρομές.

Μεταξύ αυτών, υπήρχαν ειδικές ξαπλώστρες για ύπνο σύντομης διάρκειας, παιχνίδια για να διατηρούνται τα παιδιά απασχολημένα και φυσικά, καφές.

Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει νόημα, ούτε αποτελεσματικότητα, αν οι ίδιοι οι οδηγοί δεν αντιληφθούν πως η ζωή η δική τους και των οικογενειών τους, είναι ότι πιο σημαντικό και κατά συνέπεια, η υπνηλία κατά την οδήγηση εν προκειμένω, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

Ωστόσο, ενέργειες όπως η παραπάνω βοηθούν στην πιο σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών αλλά και των συνεπιβατών τους, αναφορικά με ζητήματα τόσο ζωτικής σημασίας, όπως τα τροχαία ατυχήματα και η ανάγκη βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Αξιοποίηση δεδομένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την οδήγηση
Η M-Sport Ford αναζητά τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ "Racing Minds" που δημιούργησε σε συνεργασία με το Eu...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)

S5 Box