SAFETY FIRST

Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση.

Η υπνηλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες τροχαίων ατυχημάτων παγκοσμίως και η Αυστραλία, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Για αυτό το λόγο, ο Οργανισμός Transport Accident Commission (TAC) στη Βικτώρια της Αυστραλίας, που έχει ως σκοπό την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας και την υποστήριξη τραυματιών από τροχαία, προχώρησε σε μια σχετική δράση.

Με αφορμή τις πρόσφατες διακοπές (στην Αυστραλία η αλλαγή του χρόνου συμβαίνει σε καλοκαιρινή περίοδο), ο TAC σε συνεργασία με την VICSES (Victoria State Emergency State), δημιούργησαν σημεία ξεκούρασης σε όλη την περιοχή της Βικτώρια, ώστε να ενθαρρύνουν τους οδηγούς και αναβάτες να σταματούν συχνότερα κατά το ταξίδι τους.

Με βάση τα στατιστικά στην Βικτώρια, η οδήγηση υπό υπνηλία αποτελεί βασικό παράγοντα στο 16-20% των τροχαίων ατυχημάτων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτες όποιος παραμένει χωρίς ύπνο για 17 ώρες, εξασθενεί αντίστοιχα με κάποιον που έχει συγκέντρωση αλκοόλ 0,05 στο αίμα του.

Ορισμένα από τα "συμπτώματα" της υπνηλίας κατά την οδήγηση είναι το κλείσιμο των ματιών και η νύστα, η δυσκολία ενός οδηγού να θυμηθεί τα τελευταία χιλιόμετρα που διένυσε, η αδυναμία παρακολούθησης της αλλαγής στα χρώματα των φαναριών, της ανίχνευσης των εξόδων από μια οδό, καθώς και η μη διατήρηση σταθερής ταχύτητας ή δυσκολία διατήρησης εντός της λωρίδας.

Ο βασικός τρόπος να καταπολεμηθεί αυτό είναι η ξεκούραση μέσω του ύπνου. Καταρχάς, πριν από ένα ταξίδι πρέπει ο οδηγός να έχει κοιμηθεί αρκετά, ώστε να ην αισθάνεται κουρασμένος.

Επίσης, καλό είναι οι οδηγοί να μην ταξιδεύουν σε ώρες που ο οργανισμός τους έχει συνηθίσει να κοιμούνται, καθώς και να μην οδηγούν περισσότερες από 10 ώρες ανά ημέρα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρχουν παύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου ανά δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ενδείκνυται ένας σύντομος ύπνος (powernap) διάρκειας 15 λεπτών, σε περίπτωση που ο οδηγός αισθάνεται υπνηλία.

Το δίκτυο σημείων "TAC Pause Stop" που ορίστηκαν σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Βικτώρια στην Αυστραλία, είχε επιλεχθεί σε συγκεκριμένες τοποθεσίες οι οποίες εξυπηρετούσαν το διάλειμμα για αρκετές πιθανές διαδρομές.

Μεταξύ αυτών, υπήρχαν ειδικές ξαπλώστρες για ύπνο σύντομης διάρκειας, παιχνίδια για να διατηρούνται τα παιδιά απασχολημένα και φυσικά, καφές.

Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει νόημα, ούτε αποτελεσματικότητα, αν οι ίδιοι οι οδηγοί δεν αντιληφθούν πως η ζωή η δική τους και των οικογενειών τους, είναι ότι πιο σημαντικό και κατά συνέπεια, η υπνηλία κατά την οδήγηση εν προκειμένω, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

Ωστόσο, ενέργειες όπως η παραπάνω βοηθούν στην πιο σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών αλλά και των συνεπιβατών τους, αναφορικά με ζητήματα τόσο ζωτικής σημασίας, όπως τα τροχαία ατυχήματα και η ανάγκη βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Με 237 χλμ./ώρα πήγαινε ο Reyes τη στιγμή του μοιραίου ατυχήματος
Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)

S5 Box