SAFETY FIRST

Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες.

Όπως αναφέρει η FIA στην επίσημη ιστοσελίδα της, υπολογίζεται ότι 3.500 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους στους δρόμους της Υφηλίου. Μάλιστα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την σημαντικότερη αιτία θανάτου για ανθρώπους ηλικίας 15-29 ετών. Σύμφωνα με τη FIA, "πρόκειται για μια ανησυχητική τάση, μια πληγή που πρέπει να σταματήσει, ένα ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κόστος που έχει γίνει απαράδεκτο. Η FIA βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, μαζί με τα 245 μέλη μας σε όλο τον κόσμο."

Με την εκστρατεία #3500Lives, η FIA περιγράφει μια σειρά από κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν, στη μείωση και τελική εξάλειψη των θανατηφόρων ατυχημάτων. Ταυτόχρονα, καλεί το κοινό να υπογράψει το Μανιφέστο, το οποίο προτρέπει τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό το φλέγον ζήτημα, προάγοντας αποτελεσματική νομοθεσία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε τι αναφέρει το μανιφέστο, τους "Χρυσούς Κανόνες" της Οδικής Ασφάλειας, καθώς και ποιοι είναι οι πρεσβευτές της εκστρατείας "3500 Lives".

 Μανιφέστο

 • Υψηλοί στόχοι: Υποστήριξη του στόχου που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, για μείωση των θανάτων και τραυματισμών κατά το ήμισυ, έως το 2020
 • Καλύτερες υποδομές: Το 50% των απωλειών συμβαίνει περίπου στο 10% του παγκόσμιου οδικού δικτύου
 • Ασφαλέστερα οχήματα: Όλα τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα ελάχιστα επίπεδα ασφαλείας, όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη
 • Αποτελεσματικότερη νομοθεσία: Μόνο στο 7% του πληθυσμού προσφέρεται σωστή νομοθεσία αναφορικά με την ταχύτητα, την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ και τη χρήση κράνους ή ζώνης
 • Όχι στην υπερβολική ταχύτητα: Καθώς πρόκειται για τον πιο σημαντικό παράγοντα τροχαίων ατυχημάτων που οδηγούν σε θάνατο ή τραυματισμό
 • Αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ: Η FIA καλεί στην θέσπιση αποτελεσματικής νομοθεσίας στον τομέα. Η βιομηχανία αλκοόλ καλείται να προάγει τη συγκεκριμένη μορφή νομοθεσίας, την ανεξάρτητη έρευνα και την ενημέρωση του κοινού για την επίδραση του αλκοόλ στην Οδική Ασφάλεια
 • Καλύτερη συλλογή δεδομένων: Η δράση θα είναι αποτελεσματική, μόνο αν γίνεται με βάση ακριβή δεδομένα
 • Παγκόσμια χρηματοδότηση για πιο ασφαλείς δρόμους: Καλούνται τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν ένα Fund, ώστε να προσελκυστούν νέοι δωρητές κεφαλαίων
 • Υποστήριξη από τον ιδιωτικό τομέα: Πρέπει να αναγνωριστεί παντού η σημασία της Οδικής Ασφάλειας, ως ένας πρωτεύων παράγοντας στη διαμόρφωση της δημόσιας υγείας
 • Αύξηση συντονισμένων δράσεων: Η διαρκής δραστηριότητα σε όλα τα πολιτικά επίπεδα, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα

 

Οι Χρυσοί Κανόνες - Πρέσβεις

 • Ακολουθούμε τα όρια ταχύτητας: Μειώνουμε ταχύτητα σε περιοχές με σχολεία και διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας (Πρέσβης: Yohan Blake - Παγκόσμιος Πρωταθλητής Στίβου στα 100 μέτρα)
 • Χρησιμοποιούμε παιδικά καθίσματα: Φροντίζουμε ώστε τα παιδιά να είναι δεμένα με σωστό τρόπο και τα καθίσματα να ανταποκρίνονται στο ύψος και βάρος τους (Πρέσβειρα: Michelle Yeoh - Ηθοποιός, παραγωγός και πρέσβειρα της UNDP Goodwill)
 • Έλεγχος ελαστικών: Προσέχουμε την επιφάνεια στο πέλμα, καθώς και την πίεση στα ελαστικά (Πρέσβης: Rafael Nadal - Πρωταθλητής Τένις)
 • Χρήση ζώνης: Η ζώνη πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά και από όλους τους επιβάτες στο αυτοκίνητο (Πρέσβης: Fernando Alonso - Πρωταθλητής Formula 1)
 • Όχι αποστολή μηνυμάτων ενώ οδηγούμε: Τα χέρια πρέπει να είναι στο τιμόνι και ο νους στο δρόμο (Πρέσβης: Pharell Williams - Τραγουδιστής και τραγουδοποιός)
 • Όχι στο ποτό: Αν θέλουμε να πιούμε, είναι προτιμότερο να επιστρέψουμε με ταξί ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή ένα μέλος της παρέας να μην πιει και να οδηγήσει (Πρέσβεις: Nico Rosberg - Πρωταθλητής Formula 1 και Wayde van Niekerk - Χρυσός Ολυμπιονίκης Στίβου στα 400 μέτρα)
 • Διατηρούμε την προσοχή μας: Όχι μόνο ως οδηγοί, αλλά και ως πεζοί, προσέχουμε την κίνηση γύρω μας (Πρέσβειρα: Vanessa Low - Χρυσή Παραολυμπιονίκης στο Άλμα εις Μήκος και Felipe Massa - Οδηγός Formula 1)
 • Χρήση κράνους: Φροντίζουμε ώστε το μέγεθος του κράνους μας να είναι στο σωστό μέγεθος, όπως και να διαθέτουμε επιπλέον κράνος για τον συνεπιβάτη μας (Πρέσβης: Marc Marquez: Πρωταθλητής Moto GP)
 • Παραμένουμε ορατοί: Φροντίζουμε ώστε τα φώτα μας να λειτουργούν πάντα, και αν χρειαστεί να κατέβουμε από το αυτοκίνητο στο δρόμο, να διαθέτουμε ανακλαστικό φωσφοριζέ γιλέκο (Πρέσβης: Haile Gebreselassie - Χρυσός Ολυμπιονίκης Στίβου στις μεγάλες αποστάσεις)
 • Στάση για ξεκούραση: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να κάνουμε συχνές στάσεις, ενώ αν αισθανθούμε κούραση θα πρέπει να σταματήσουμε στο πρώτο, ασφαλές, σημείο που μπορούμε (Antoine Griezmann - Διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής)
 • Έλεγχος της όρασης: Η όρασή μας θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, οπότε θα πρέπει να την ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ή/και να χρησιμοποιούμε ειδικά γυαλιά κατά την οδήγηση (Michael Fassbender - Ηθοποιός)

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Για περισσότερες πληροφορίες, ή για να υπογράψετε το μανιφέστο, πατήστε εδώ


Περισσότερα Safety First

12.749 παραβάσεις σε ένα τριήμερο
Η νέα χρονιά δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τις άσχημες συνήθειες των συμπολιτών μας, αναφορικά με τις παραβάσεις που αυτοί διαπράττουν στους ελληνικούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)

S5 Box