Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας.
Στην έκθεση, που προετοιμάστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, σε συνεργασία με τις περιφερειακές επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών και άλλους συνεργάτες, παρουσιάζονται οι ενέργειες που έχουν γίνει παγκοσμίως στον τομέα της οδικής ασφάλειας τα τελευταία δύο χρόνια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα κατά 50%, μέχρι το 2020.
Όπως σημειώνεται, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν τη 10η αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ είναι η πρώτη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 15-29 ετών στον κόσμο. Κάθε χρόνο, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι μη θανάσιμοι τραυματισμοί κυμαίνονται μεταξύ 20 και 50 εκατομμυρίων. Ταυτόχρονα, τα μισά από τα θανατηφόρα ατυχήματα στους δρόμους, αφορούν τους ευάλωτους χρήστες, δηλαδή πεζούς, μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες. Αυτό που τονίζεται είναι πως παρά τις νομοθετικές ενέργειες αντιμετώπισης κύριων παραγόντων των ατυχημάτων όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η μη χρήση ζώνης, κράνους και παιδικών καθισμάτων, καθώς και η κακή ποιότητα των δρόμων ή των οχημάτων, η επιβολή των νόμων δεν είναι εφικτή σε μεγάλο βαθμό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λειτουργεί ως συντονιστής των θεμάτων που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια εντός των Ηνωμένων Εθνών και κατά συνέπεια, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις επιμέρους επιτροπές του ΟΗΕ. Στην προσπάθεια μείωσης των ατυχημάτων, η Γενική Συνέλευση συμφώνησε να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με τις επιμέρους επιτροπές, ώστε οι χώρες που ζητούν βοήθεια να την λαμβάνουν, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση των στόχων σε παγκόσμιο και όχι απλά τοπικό επίπεδο, αναφορικά με τους κύριους παράγοντες που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2017 παγκοσμίως, στο ακόλουθο link: http://undocs.org/A/72/359