SAFETY FIRST

Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

Η Οδική Ασφάλεια έχει αναδειχθεί εσχάτως σε μείζονα προτεραιότητα για την Ευρώπη. Η Σουηδική MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) έχει αναλάβει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), να διερευνήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) στη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου κυκλοφοριακού περιβάλλοντος.

Έρευνες έχουν δείξει πως η εικονική πραγματικότητα (VR) λειτουργεί ως θεραπεία στον τομέα της υγείας, καθώς χρησιμοποιείται ως εργαλείο για πρόληψη ψυχικών ασθενειών. Υπάρχουν οργανισμοί που χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα για να αναδείξουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ, προκαλώντας κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η MHF θα ερευνήσει αν η εικονική πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει συμπεριφορές και συνήθειες των ανθρώπων, με απώτερο σκοπό τη μείωση των κρουσμάτων οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει πως η εικονική πραγματικότητα, μπορεί να επηρεάσει τις δυνατότητες εκμάθησης και να οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς.

Το συγκεκριμένο project, περιλαμβάνει έρευνα και συλλογή δεδομένων σχετικά με τους τρόπους που επηρεάζεται το ανθρώπινο μυαλό μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Η εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας, μας δίνει πραγματική αίσθηση του τρόπου που αντιδρούμε, καθώς και των επιλογών που κάνουμε. Εφόσον τα παραπάνω ενοποιηθούν, θα δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά υπό επήρεια αλκοόλ. Έτσι, σε αυτό θα μπορεί να βασιστεί μια εκστρατεία που θα έχει ως βάση, με απτές αποδείξεις, την αποφυγή της οδήγησης μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας προς το χειρότερο.

Αν και η συγκεκριμένη κίνηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την έρευνα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο δρόμο
Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
Μέχρι 82 ετών στοχεύουν να οδηγούν οι Βρετανοί
Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής. ...(περισσότερα)

S5 Box