SAFETY FIRST

Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

Η Οδική Ασφάλεια έχει αναδειχθεί εσχάτως σε μείζονα προτεραιότητα για την Ευρώπη. Η Σουηδική MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) έχει αναλάβει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), να διερευνήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) στη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου κυκλοφοριακού περιβάλλοντος.

Έρευνες έχουν δείξει πως η εικονική πραγματικότητα (VR) λειτουργεί ως θεραπεία στον τομέα της υγείας, καθώς χρησιμοποιείται ως εργαλείο για πρόληψη ψυχικών ασθενειών. Υπάρχουν οργανισμοί που χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα για να αναδείξουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ, προκαλώντας κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η MHF θα ερευνήσει αν η εικονική πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει συμπεριφορές και συνήθειες των ανθρώπων, με απώτερο σκοπό τη μείωση των κρουσμάτων οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει πως η εικονική πραγματικότητα, μπορεί να επηρεάσει τις δυνατότητες εκμάθησης και να οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς.

Το συγκεκριμένο project, περιλαμβάνει έρευνα και συλλογή δεδομένων σχετικά με τους τρόπους που επηρεάζεται το ανθρώπινο μυαλό μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Η εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας, μας δίνει πραγματική αίσθηση του τρόπου που αντιδρούμε, καθώς και των επιλογών που κάνουμε. Εφόσον τα παραπάνω ενοποιηθούν, θα δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά υπό επήρεια αλκοόλ. Έτσι, σε αυτό θα μπορεί να βασιστεί μια εκστρατεία που θα έχει ως βάση, με απτές αποδείξεις, την αποφυγή της οδήγησης μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας προς το χειρότερο.

Αν και η συγκεκριμένη κίνηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την έρευνα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου.  ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)

S5 Box