SAFETY FIRST

Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

Η Οδική Ασφάλεια έχει αναδειχθεί εσχάτως σε μείζονα προτεραιότητα για την Ευρώπη. Η Σουηδική MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) έχει αναλάβει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), να διερευνήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) στη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου κυκλοφοριακού περιβάλλοντος.

Έρευνες έχουν δείξει πως η εικονική πραγματικότητα (VR) λειτουργεί ως θεραπεία στον τομέα της υγείας, καθώς χρησιμοποιείται ως εργαλείο για πρόληψη ψυχικών ασθενειών. Υπάρχουν οργανισμοί που χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα για να αναδείξουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ, προκαλώντας κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η MHF θα ερευνήσει αν η εικονική πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει συμπεριφορές και συνήθειες των ανθρώπων, με απώτερο σκοπό τη μείωση των κρουσμάτων οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει πως η εικονική πραγματικότητα, μπορεί να επηρεάσει τις δυνατότητες εκμάθησης και να οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς.

Το συγκεκριμένο project, περιλαμβάνει έρευνα και συλλογή δεδομένων σχετικά με τους τρόπους που επηρεάζεται το ανθρώπινο μυαλό μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Η εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας, μας δίνει πραγματική αίσθηση του τρόπου που αντιδρούμε, καθώς και των επιλογών που κάνουμε. Εφόσον τα παραπάνω ενοποιηθούν, θα δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά υπό επήρεια αλκοόλ. Έτσι, σε αυτό θα μπορεί να βασιστεί μια εκστρατεία που θα έχει ως βάση, με απτές αποδείξεις, την αποφυγή της οδήγησης μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας προς το χειρότερο.

Αν και η συγκεκριμένη κίνηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την έρευνα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)

S5 Box