SAFETY FIRST

Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου.

Η ομίχλη υπήρξε ανέκαθεν ένα φαινόμενο που δυσκόλευε τη διαδικασία της οδήγησης και παρουσιάζεται, ιδιαίτερα, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αν και η εξέλιξη των αυτοκινήτων έχει βοηθήσει ώστε η οδήγηση υπό ομίχλη να μην φαντάζει τόσο τρομακτική όσο παλαιότερα, υπάρχουν ορισμένα μέτρα προστασίας, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, που μπορούν να μας βοηθήσουν.

Καταρχάς, δεν πρέπει να μετακινούμαστε χωρίς να έχουμε βεβαιωθεί πως το αυτοκίνητό μας διαθέτει προειδοποιητικό τρίγωνο και υπάρχουν γιλέκα με φωσφοριζέ χρώμα, ώστε να φορέσουμε σε περίπτωση ακινητοποίησης.

Όπως μας ενημερώνει η Pirelli, οι στατιστικές έχουν δείξει πως σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων περιλαμβάνουν ανθρώπους που περιφέρονταν γύρω από σταματημένα αυτοκίνητα σε δρόμους. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση που ένα όχημα ακινητοποιηθεί λόγω μηχανικής βλάβης, τα προαναφερθέντα μέτρα προστασίας, είναι απαραίτητα.

Εκτός από την προστασία όταν ένα όχημα είναι ακινητοποιημένο, σημαντικές είναι και οι ενέργειες που πρέπει να έχουν γίνει κατά την προετοιμασία μιας μετακίνησης.

Τα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω (μαζί με τα φλας) πρέπει να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ώστε να παρέχουν τον καλύτερο δυνατό, αλλά και αντίστοιχο, φωτισμό.

Όταν γράφουμε για αντίστοιχο φωτισμό, εννοούμε πως αν για παράδειγμα μια λάμπα ενός φαναριού (π.χ. εμπρός δεξιά) παρουσιάσει πτώση απόδοσης ή σβήσει τελείως, θα ήταν καλό να αντικατασταθούν και οι δύο (και εμπρός αριστερά αντίστοιχα), ώστε να διασφαλιστεί πως ο φωτισμός στο δρόμο θα είναι ανάλογος σε κάθε πλευρά.

Στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αφού τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED ή Xenon έχουν μεν καλύτερη απόδοση, όμως απαιτούν την παρέμβαση ηλεκτρολόγου για τη διαδικασία αντικατάστασης.

Ακόμη μια πολύ σημαντική παράμετρος, είναι η κατάσταση του εμπρός παρμπρίζ. Η οδήγηση σε ομίχλη απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και έλεγχο σε κάθε εκατοστό του δρόμου.

Για αυτό, οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα, ιδιαίτερα στην διόλου σπάνια, περίπτωση συνδυασμού βροχής και ομίχλης. Αν υπάρχει φθορά, θα υπάρξουν ραβδώσεις στο παρμπρίζ και κυρίως τη νύχτα, η ορατότητα θα μειωθεί.

Για να ελέγξουμε τη φθορά, αρκεί ένα σκούπισμα με το δάχτυλο στο λαστιχένιο κομμάτι των υαλοκαθαριστήρων. Εφόσον αυτό έχει βάθος ή παρουσιάζει τραχύτητα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή.

Επιπλέον, το air condition πρέπει να λειτουργεί καλά, ώστε να αποφευχθεί το θόλωμα του παρμπρίζ, αφού η οδήγηση υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη.

Να τονίσουμε, πως το παρμπρίζ πρέπει να καθαρίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και από την καμπίνα, ώστε να υπάρχει η βέλτιστη ορατότητα.

Σε περιπτώσεις χαμηλών θερμοκρασιών, η χρήση νερού δεν είναι ενδεδειγμένη, αφού πρέπει να θυμόμαστε πως παγώνει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, οπότε ένα απορρυπαντικό θα ήταν χρήσιμο.

Καλά όλα τα παραπάνω, όμως το σημαντικότερο κομμάτι, αφορά στην οδήγηση καθαυτή.

Καταρχάς, η σωστή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο είναι απαραίτητη. Προφανώς, δεν πρέπει να βρισκόμαστε ακριβώς πίσω από αυτό, ωστόσο πρέπει να παραμείνουμε σε τέτοια απόσταση, ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε τα πίσω φώτα του, με αποτέλεσμα να υπολογίζουμε ανά πάσα στιγμή την απόστασή μας από αυτό.

Σε περίπτωση πυκνής ομίχλης και σε αντίθεση με ότι νομίζουν αρκετοί, χρησιμοποιούμε τα εμπρός φώτα ομίχλης μόνα τους και όχι σε συνδυασμό με τους "χαμηλούς" προβολείς. Ο λόγος είναι πως η ομίχλη αποτελείται από σταγονίδια που αιωρούνται, οπότε εφόσον πέσει φως πάνω τους, αντανακλάται και μπορεί να θαμπώσει τον ίδιο τον οδηγό.

Οι προβολείς χαμηλής δέσμης, χρησιμοποιούνται αν η ομίχλη δεν είναι τόσο πυκνή.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δε θα έχουν νόημα, εφόσον ο οδηγός δεν κινείται με χαμηλή ταχύτητα, της τάξης των 50-60 χλμ./ώρα, που θα του επιτρέψει να αντιδράσει σε κάθε νέο οπτικό ερέθισμα.

Οι προσπεράσεις πρέπει να αποφεύγονται, ενώ αν συμβεί κάποια βλάβη, ή πρέπει να οδηγήσετε τη νύχτα και αισθανόμαστε κουρασμένοι για μια τόσο επιβαρυντική διαδικασία, είναι προτιμότερο να σταματήσουμε.

Άλλωστε, η δική μας ζωή και εκείνη των δικών μας ανθρώπων, είναι πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash-Tatiana Rodriguez

Περισσότερα Safety First

Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Κουμπιά vs οθόνες αφής: Σημειώσατε 1
Η τοποθέτηση οθονών αφής στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έγινε κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άρθρο-ρεπορτάζ σουηδικού περιοδικού δείχνει πως τα κλασικά κουμπιά, παραμένουν καλύτερη επιλογή ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Λιθουανία – Σουηδία: Συνεργασία με φόντο τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Στην προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου της Οδικής Ασφάλειας, η Λιθουανία θα αναδιαμορφώσει μια κομβική διαδρομή με βάση την τεχνογνωσία που απέκτησε από την Σουηδία. ...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)

S5 Box