SAFETY FIRST

Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία βγαίνουν σήμερα από την γραμμή παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Το Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης, όπως είναι η ελληνική μετάφραση του Traction Control, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο διάδοχος του Μπλοκέ Διαφορικού, ή Διαφορικού Περιορισμένης Ολίσθησης, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κυρίως σε αυτοκίνητα με κίνηση στους πίσω τροχούς. Η "αποστολή" του είναι να εμποδίζει το γλίστρημα των τροχών σε ολισθηρές επιφάνειες, δηλαδή να διατηρεί την πρόσφυση σε επίπεδα, όσο το δυνατόν πιο ελέγξιμα για τον οδηγό. Επί της ουσίας το σύστημα "παρακολουθεί" διαρκώς τη σχέση των ελαστικών με το οδόστρωμα, μέσω αισθητήρων που βρίσκονται στον κάθε τροχό και επιβάλλει σε όποιον χρειαστεί, τη μείωση της ταχύτητας προκειμένου αυτά να αποκτήσουν ξανά τη σωστή πρόσφυση στο οδόστρωμα, ώστε η πορεία του αυτοκινήτου να είναι ελέγξιμη. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Μονάδα ελέγχου που είναι υπεύθυνη και για το ABS, εντοπίζει πιθανή διαφορά στιγμιαίας ταχύτητας μεταξύ των τροχών του οχήματος και επιβάλλει την αλλαγή που απαιτείται, είτε μέσω μείωσης της ροπής του κινητήρα είτε μέσω φρεναρίσματος, ώστε η πρόσφυση να επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα. Στα αυτοκίνητα, το Traction Control χρησιμοποιείται είτε έτσι όπως το περιγράφουμε είτε με παραλλαγές από τη δεκαετία του '80, ενώ από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο και στις μοτοσικλέτες. Μάλιστα, κατά τη δεκαετία του 2000 σε πολλά αυτοκίνητα υπήρχε η δυνατότητα απενεργοποίησης του συστήματος, κάτι που πλέον δε συνίσταται, αφού η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που οι πιθανότητες ένας οδηγός να ενεργεί πιο σωστά από το εν λόγω σύστημα, είναι πολύ μικρές και θα ισχύσουν κυρίως σε περιπτώσεις πολύ εξειδικευμένων οδηγών, στην κατηγορία των οποίων ελάχιστοι από εμάς ανήκουν.

Με το επίπεδο των συστημάτων ασφαλείας να έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα αυτοκίνητα στις πιο εξελιγμένες τους μορφές, να μην απέχουν πολύ από την επίτευξη της αυτόνομης οδήγησης, πλέον το Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης θεωρείται ως ένα από τα πιο συνηθισμένα συστήματα ασφαλείας, για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Μέχρι 82 ετών στοχεύουν να οδηγούν οι Βρετανοί
Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Έκκληση για ευρύτερη χρήση συστημάτων ασφαλείας στα μικρά φορτηγά οχήματα
Ο οργανισμός Οδικής Ασφάλειας Euro NCAP, κάλεσε τους κατασκευαστές να διαθέσουν περισσότερα έξυπνα συστήματα ασφαλείας στον βασικό εξοπλισμό των μικρών επαγγελματικών τους οχημάτων – ο λόγος είναι ιδι...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος...
... αναφέρει νέα έρευνα που έγινε από το Virginia Tech Transportation Institute, το Ινστιτούτο που ασχολείται με τον τομέα των μεταφορών σε ένα από τα πιο γνωστά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που έχει παγ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)

S5 Box