SAFETY FIRST

Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία βγαίνουν σήμερα από την γραμμή παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Το Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης, όπως είναι η ελληνική μετάφραση του Traction Control, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο διάδοχος του Μπλοκέ Διαφορικού, ή Διαφορικού Περιορισμένης Ολίσθησης, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κυρίως σε αυτοκίνητα με κίνηση στους πίσω τροχούς. Η "αποστολή" του είναι να εμποδίζει το γλίστρημα των τροχών σε ολισθηρές επιφάνειες, δηλαδή να διατηρεί την πρόσφυση σε επίπεδα, όσο το δυνατόν πιο ελέγξιμα για τον οδηγό. Επί της ουσίας το σύστημα "παρακολουθεί" διαρκώς τη σχέση των ελαστικών με το οδόστρωμα, μέσω αισθητήρων που βρίσκονται στον κάθε τροχό και επιβάλλει σε όποιον χρειαστεί, τη μείωση της ταχύτητας προκειμένου αυτά να αποκτήσουν ξανά τη σωστή πρόσφυση στο οδόστρωμα, ώστε η πορεία του αυτοκινήτου να είναι ελέγξιμη. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Μονάδα ελέγχου που είναι υπεύθυνη και για το ABS, εντοπίζει πιθανή διαφορά στιγμιαίας ταχύτητας μεταξύ των τροχών του οχήματος και επιβάλλει την αλλαγή που απαιτείται, είτε μέσω μείωσης της ροπής του κινητήρα είτε μέσω φρεναρίσματος, ώστε η πρόσφυση να επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα. Στα αυτοκίνητα, το Traction Control χρησιμοποιείται είτε έτσι όπως το περιγράφουμε είτε με παραλλαγές από τη δεκαετία του '80, ενώ από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο και στις μοτοσικλέτες. Μάλιστα, κατά τη δεκαετία του 2000 σε πολλά αυτοκίνητα υπήρχε η δυνατότητα απενεργοποίησης του συστήματος, κάτι που πλέον δε συνίσταται, αφού η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που οι πιθανότητες ένας οδηγός να ενεργεί πιο σωστά από το εν λόγω σύστημα, είναι πολύ μικρές και θα ισχύσουν κυρίως σε περιπτώσεις πολύ εξειδικευμένων οδηγών, στην κατηγορία των οποίων ελάχιστοι από εμάς ανήκουν.

Με το επίπεδο των συστημάτων ασφαλείας να έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα αυτοκίνητα στις πιο εξελιγμένες τους μορφές, να μην απέχουν πολύ από την επίτευξη της αυτόνομης οδήγησης, πλέον το Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης θεωρείται ως ένα από τα πιο συνηθισμένα συστήματα ασφαλείας, για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Ανησυχία για την αύξηση βάρους των νέων οχημάτων
Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)

S5 Box