SAFETY FIRST

Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομία.

Ενώ αναμένουμε τα συνολικά στοιχεία της χρονιάς που διανύουμε, που θα προκύψουν από το νέο έτος, μια αναδρομή σε εκείνα του 2015, αλλά και μια σύγκριση με το 2014, θα μας δώσουν μια πρώτη εικόνα.

Το 2015 λοιπόν, είχαμε 789 καταγεγραμμένους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα, τη στιγμή που κατά τη διάρκεια του 2014 οι νεκροί ήταν 798. Οι βαριά τραυματίες ήταν και στις δύο περιπτώσεις 1068, τη στιγμή που είχαμε 12.872 ελαφρούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του 2015, ενώ η αντίστοιχη μέτρηση για το 2014 φτάνει στους 13.206 ελαφρά τραυματίες.

SafetyFirst TroxaiaSovarotita

Όσον αφορά στον αριθμό των ατυχημάτων, κατά το 2015 συνέβησαν 739 θανατηφόρα ατυχήματα, 924 που συμπεριλάμβαναν σοβαρό τραυματισμό και 9854 με ελαφρύ τραυματισμό. Το 2014 είχαμε 744 θανατηφόρα ατυχήματα, 895 ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό και 10.037 ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό.
Σχετικά με τον τρόπο σύγκρουσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα για το 2015 οφείλονται σε σύγκρουση ή εκτροπή οχήματος από την πορεία του, με 265 και 248 καταγεγραμμένα συμβάντα αντίστοιχα. Επίσης, 129 θανατηφόρα αφορούν στην παράσυρση πεζού, ενώ 74 σε πρόσκρουση. Τέλος, 19 θάνατοι οφείλονται σε ανατροπή οχήματος και 4 θάνατοι σε πτώση από όχημα.

SafetyFirst TroxaiaAitia

Ποια ήταν όμως τα αίτια των παραπάνω ατυχημάτων; Σε 309 περιπτώσεις τα αίτια ερευνώνται, ενώ 200 ακόμη περιπτώσεις αφορούν σε διάφορες αιτίες. Σε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα οφείλονται 63 θανατηφόρα ατυχήματα, ενώ μεγάλο μερίδιο έχουν και αιτίες που οφείλονται σε πεζούς, στοιχείο που εμφανίζεται σε 45 δυστυχήματα, τη στιγμή που απόσπαση προσοχής του οδηγού εμφανίζεται ως αιτία για 43 θανατηφόρες συγκρούσεις. Η υπερβολική ταχύτητα και η παραβίαση προτεραιότητας ακολουθούν, με 28 και 27 ατυχήματα αντίστοιχα, ενώ πιο μικρό μερίδιο έχουν η παραβίαση σηματοδότη με 7 ατυχήματα, η οδός ή ο καιρός με 6 ατυχήματα, οι λοιποί επιβάτες που φέρονται να αποτελούν την αιτία για 5 θανατηφόρα, το αντικανονικό προσπέρασμα ή κάποια βλάβη του οχήματος, που ήταν οι αιτίες για 4 και 2 θανατηφόρα αντίστοιχα.

SafetyFirst TroxaiaAge

Οι ηλικίες των θυμάτων δημιουργούν μια μικρή έκπληξη, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο το 2015 ήταν άνω των 55 ετών, φτάνοντας στα 291 άτομα. Άνθρωποι ηλικίας 26-35 ετών ακολουθούν, καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχε 126 θύματα, ενώ 122 θύματα είχε η ηλικιακή ομάδα 36-45 ετών. Οι ηλικίες 18-25 είχαν 117 νεκρούς, ενώ οι ηλικίες 46-55 ετών είχαν 108 θύματα. Δυστυχώς, μεταξύ των νεκρών στους δρόμους συγκαταλέγονται και 25 ανήλικα παιδιά, ηλικίας δηλαδή 0-17 ετών.

 SafetyFirst TroxaiaVehicles

Όσον αφορά στα είδη οχήματος που ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα ατυχήματα το 2015, τη μερίδα του λέοντος έχουν τα Ιδιωτικής Χρήσης Αυτοκίνητα και τα Δίκυκλα, που είχαν 344 και 287 καταγεγραμμένους νεκρούς από τροχαία αντιστοίχως. Αρκετά ήταν και τα θύματα με φορτηγό βάρους άνω των 3,5 τόνων που έφτασαν τα 71, ενώ 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με γεωργικό μηχάνημα.

SafetyFirst TroxaiaTime

Τέλος, σημαντικό ρόλο στα ατυχήματα παίζει και η ώρα που αυτά συμβαίνουν. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα, 171 τον αριθμό, συνέβησαν μεταξύ 24:00 τα μεσάνυχτα και 07:00 το πρωί, ενώ 161 θανατηφόρα ατυχήματα έλαβαν χώρα μεταξύ 17:00 και 21:00. Στις 13:00-17:00 υπήρξαν 139 θανατηφόρα και στις 09:00-13:00 συνέβησαν 122 θανατηφόρα δυστυχήματα. Οι ώρες 21:00-24:00 και 07:00-09:00 φαντάζουν ως οι πιο "ανώδυνες" με 74 και 72 θανατηφόρα ατυχήματα, που προφανώς μόνο ως λίγα δεν πρέπει να λογίζονται.


Όπως γίνεται κατανοητό, το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό κάτι που αποδεικνύεται πρώτα από όλα, από τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία, καθώς στα παραπάνω θύματα δεν πρέπει να ξεχνάμε και πολλούς ανθρώπους οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους δεν έχουν σημειωθεί, αφού είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που θύματα τροχαίων έχουν καταλήξει αργότερα στο δωμάτιο κάποιου νοσοκομείου και όχι στην άσφαλτο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (www.astynomia.gr)

Περισσότερα Safety First

Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Φρανκφούρτη: Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα εντός πόλης
Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)

S5 Box