SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 συστημάτων ασφαλείας σε όλα τα νέα οχήματα, έως το 2021.

 

Τα 11 συστήματα είναι:

 • Advanced emergency braking: Σύστημα που φρενάρει απότομα το αυτοκίνητο με στόχο την τελική του ακινητοποίηση, σε περίπτωση που ανιχνεύσει τον κίνδυνο σύγκρουσης
 • Alcohol interlock installation: Σύστημα που ανιχνεύοντας την ανάσα του οδηγού, δε θα επιτρέπει στους οδηγούς που έχουν πιει πολύ ή πίνουν κατ' εξακολούθηση να οδηγήσουν, καθώς θα μπλοκάρει τη μίζα του οχήματος και αυτό δε θα ξεκινά
 • Drowsiness and attention detection: Ανιχνεύει την συμπεριφορά του οδηγού πίσω από το τιμόνι και εφόσον κρίνει πως εκείνος είναι κουρασμένος ή αφηρημένος, του συνιστά να κάνει ένα διάλειμμα για καφέ
 • Accident data recorder: Μηχάνημα καταγραφής δεδομένων όπως τοποθεσία μέσω GPS, ταχύτητα και ώρα κατά τη στιγμή ενός ατυχήματος, λειτουργώντας όπως τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων
 • Emergency stop signal: Σε περίπτωση που απαιτείται σύστημα έκτακτης ανάγκης, το σύστημα ανάβει αυτόματα τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου
 • Intelligent speed assistance: Θα βοηθά στην προσαρμογή της ταχύτητας, αναγνωρίζοντας τα όρια ταχύτητας που υπάρχουν στη διαδρομή
 • Lane keeping assist: Ανιχνεύει αλλαγή λωρίδας χωρίς χρήση του φλας, γεγονός που καταδεικνύει πως ίσως αυτό έγινε κατά λάθος, οπότε ειδοποιεί τον οδηγό σχετικά
 • Μεγιστοποίηση της κεντρικής ζώνης σύγκρουσης με χρήση γυαλιού ασφαλείας, για μεγαλύτερη ασφάλεια πεζών ή ποδηλατών/μοτοσικλετιστών στην περίπτωση σύγκρουσης
 • Βελτίωση της προστασίας των επιβατών σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης
 • Κάμερα οπισθοπορείας ή αισθητήρες
 • Βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζεται πως σε συνδυασμό με προτάσεις για καλύτερα στοχευμένες επενδύσεις σε επικίνδυνους δρόμους, η προσθήκη των παραπάνω βελτιώσεων ασφαλείας μπορεί να σώσει έως 10.500 ζωές και να μειώσει κατά 60.000 τους τραυματισμούς, μεταξύ 2020 και 2030.

SafetyFirst DriverSystems 02

Σημειώνεται, πως στις ΗΠΑ η κάμερα οπισθοπορείας έγινε υποχρεωτική για όλα τα νέα οχήματα φέτος, σε μια κίνηση να αντιμετωπιστούν τα "backover accidents", δηλαδή τα ατυχήματα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, που προκαλούν 200 νεκρούς και 14.000 τραυματίες ετησίως.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον Michiel Van Ratingen, γενικό γραμματέα του Euro NCAP, φορέα που διενεργεί τα crash tests των νέων οχημάτων στην Ευρώπη. Ο Ratingen δήλωσε πως "το Euro NCAP καλωσορίζει το τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι θετικό να βλέπουμε πως η ζωτική σημασία για πιο ασφαλή οχήματα και αποφυγή ατυχημάτων αναγνωρίζεται. Το Euro NCAP έχει συνηγορήσει υπέρ της υποχρεωτικής τοποθέτησης τέτοιων συστημάτων ασφαλείας και έχει παροτρύνει τους κατασκευαστές να τα κάνουν διαθέσιμα προς τους καταναλωτές, πριν καν προκύψει η αντίστοιχη νομοθεσία. Μέσω της δουλειάς που γίνεται στο Euro NCAP, οι καταναλωτές βιώνουν τα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων σήμερα."

Αυτό που μένει να δούμε, είναι αν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνουν δεκτές, οπότε θα έχει πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό βήμα προς την σαφή μείωση των ανθρώπινων απωλειών στους δρόμους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ολλανδία: Μείωση ορίων ταχύτητας, για μείωση εκπομπής ρύπων
Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, ...(περισσότερα)
Κοινή δράση για την Οδική Ασφάλεια από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε.
Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαι...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
Δυτική Αττική: Προκήρυξη έργων για την Οδική Ασφάλεια
Ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση των οδικών υποδομών, προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Αττικής. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Δίπλωμα οδήγησης: Τα ποσά για τα νέα και ενιαία παράβολα
Το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τον ορισμό νέων ενιαίων-ενοποιημένων παραβόλων, αναφορικά με το δίπλωμα οδήγησης. ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)

S5 Box