SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 συστημάτων ασφαλείας σε όλα τα νέα οχήματα, έως το 2021.

 

Τα 11 συστήματα είναι:

 • Advanced emergency braking: Σύστημα που φρενάρει απότομα το αυτοκίνητο με στόχο την τελική του ακινητοποίηση, σε περίπτωση που ανιχνεύσει τον κίνδυνο σύγκρουσης
 • Alcohol interlock installation: Σύστημα που ανιχνεύοντας την ανάσα του οδηγού, δε θα επιτρέπει στους οδηγούς που έχουν πιει πολύ ή πίνουν κατ' εξακολούθηση να οδηγήσουν, καθώς θα μπλοκάρει τη μίζα του οχήματος και αυτό δε θα ξεκινά
 • Drowsiness and attention detection: Ανιχνεύει την συμπεριφορά του οδηγού πίσω από το τιμόνι και εφόσον κρίνει πως εκείνος είναι κουρασμένος ή αφηρημένος, του συνιστά να κάνει ένα διάλειμμα για καφέ
 • Accident data recorder: Μηχάνημα καταγραφής δεδομένων όπως τοποθεσία μέσω GPS, ταχύτητα και ώρα κατά τη στιγμή ενός ατυχήματος, λειτουργώντας όπως τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων
 • Emergency stop signal: Σε περίπτωση που απαιτείται σύστημα έκτακτης ανάγκης, το σύστημα ανάβει αυτόματα τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου
 • Intelligent speed assistance: Θα βοηθά στην προσαρμογή της ταχύτητας, αναγνωρίζοντας τα όρια ταχύτητας που υπάρχουν στη διαδρομή
 • Lane keeping assist: Ανιχνεύει αλλαγή λωρίδας χωρίς χρήση του φλας, γεγονός που καταδεικνύει πως ίσως αυτό έγινε κατά λάθος, οπότε ειδοποιεί τον οδηγό σχετικά
 • Μεγιστοποίηση της κεντρικής ζώνης σύγκρουσης με χρήση γυαλιού ασφαλείας, για μεγαλύτερη ασφάλεια πεζών ή ποδηλατών/μοτοσικλετιστών στην περίπτωση σύγκρουσης
 • Βελτίωση της προστασίας των επιβατών σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης
 • Κάμερα οπισθοπορείας ή αισθητήρες
 • Βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζεται πως σε συνδυασμό με προτάσεις για καλύτερα στοχευμένες επενδύσεις σε επικίνδυνους δρόμους, η προσθήκη των παραπάνω βελτιώσεων ασφαλείας μπορεί να σώσει έως 10.500 ζωές και να μειώσει κατά 60.000 τους τραυματισμούς, μεταξύ 2020 και 2030.

SafetyFirst DriverSystems 02

Σημειώνεται, πως στις ΗΠΑ η κάμερα οπισθοπορείας έγινε υποχρεωτική για όλα τα νέα οχήματα φέτος, σε μια κίνηση να αντιμετωπιστούν τα "backover accidents", δηλαδή τα ατυχήματα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, που προκαλούν 200 νεκρούς και 14.000 τραυματίες ετησίως.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον Michiel Van Ratingen, γενικό γραμματέα του Euro NCAP, φορέα που διενεργεί τα crash tests των νέων οχημάτων στην Ευρώπη. Ο Ratingen δήλωσε πως "το Euro NCAP καλωσορίζει το τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι θετικό να βλέπουμε πως η ζωτική σημασία για πιο ασφαλή οχήματα και αποφυγή ατυχημάτων αναγνωρίζεται. Το Euro NCAP έχει συνηγορήσει υπέρ της υποχρεωτικής τοποθέτησης τέτοιων συστημάτων ασφαλείας και έχει παροτρύνει τους κατασκευαστές να τα κάνουν διαθέσιμα προς τους καταναλωτές, πριν καν προκύψει η αντίστοιχη νομοθεσία. Μέσω της δουλειάς που γίνεται στο Euro NCAP, οι καταναλωτές βιώνουν τα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων σήμερα."

Αυτό που μένει να δούμε, είναι αν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνουν δεκτές, οπότε θα έχει πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό βήμα προς την σαφή μείωση των ανθρώπινων απωλειών στους δρόμους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Οικολογική οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των ρύπων που εκλύονται προς το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τους οδηγούς, σήμερα. ...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)

S5 Box