SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 συστημάτων ασφαλείας σε όλα τα νέα οχήματα, έως το 2021.

 

Τα 11 συστήματα είναι:

 • Advanced emergency braking: Σύστημα που φρενάρει απότομα το αυτοκίνητο με στόχο την τελική του ακινητοποίηση, σε περίπτωση που ανιχνεύσει τον κίνδυνο σύγκρουσης
 • Alcohol interlock installation: Σύστημα που ανιχνεύοντας την ανάσα του οδηγού, δε θα επιτρέπει στους οδηγούς που έχουν πιει πολύ ή πίνουν κατ' εξακολούθηση να οδηγήσουν, καθώς θα μπλοκάρει τη μίζα του οχήματος και αυτό δε θα ξεκινά
 • Drowsiness and attention detection: Ανιχνεύει την συμπεριφορά του οδηγού πίσω από το τιμόνι και εφόσον κρίνει πως εκείνος είναι κουρασμένος ή αφηρημένος, του συνιστά να κάνει ένα διάλειμμα για καφέ
 • Accident data recorder: Μηχάνημα καταγραφής δεδομένων όπως τοποθεσία μέσω GPS, ταχύτητα και ώρα κατά τη στιγμή ενός ατυχήματος, λειτουργώντας όπως τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων
 • Emergency stop signal: Σε περίπτωση που απαιτείται σύστημα έκτακτης ανάγκης, το σύστημα ανάβει αυτόματα τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου
 • Intelligent speed assistance: Θα βοηθά στην προσαρμογή της ταχύτητας, αναγνωρίζοντας τα όρια ταχύτητας που υπάρχουν στη διαδρομή
 • Lane keeping assist: Ανιχνεύει αλλαγή λωρίδας χωρίς χρήση του φλας, γεγονός που καταδεικνύει πως ίσως αυτό έγινε κατά λάθος, οπότε ειδοποιεί τον οδηγό σχετικά
 • Μεγιστοποίηση της κεντρικής ζώνης σύγκρουσης με χρήση γυαλιού ασφαλείας, για μεγαλύτερη ασφάλεια πεζών ή ποδηλατών/μοτοσικλετιστών στην περίπτωση σύγκρουσης
 • Βελτίωση της προστασίας των επιβατών σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης
 • Κάμερα οπισθοπορείας ή αισθητήρες
 • Βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζεται πως σε συνδυασμό με προτάσεις για καλύτερα στοχευμένες επενδύσεις σε επικίνδυνους δρόμους, η προσθήκη των παραπάνω βελτιώσεων ασφαλείας μπορεί να σώσει έως 10.500 ζωές και να μειώσει κατά 60.000 τους τραυματισμούς, μεταξύ 2020 και 2030.

SafetyFirst DriverSystems 02

Σημειώνεται, πως στις ΗΠΑ η κάμερα οπισθοπορείας έγινε υποχρεωτική για όλα τα νέα οχήματα φέτος, σε μια κίνηση να αντιμετωπιστούν τα "backover accidents", δηλαδή τα ατυχήματα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, που προκαλούν 200 νεκρούς και 14.000 τραυματίες ετησίως.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον Michiel Van Ratingen, γενικό γραμματέα του Euro NCAP, φορέα που διενεργεί τα crash tests των νέων οχημάτων στην Ευρώπη. Ο Ratingen δήλωσε πως "το Euro NCAP καλωσορίζει το τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι θετικό να βλέπουμε πως η ζωτική σημασία για πιο ασφαλή οχήματα και αποφυγή ατυχημάτων αναγνωρίζεται. Το Euro NCAP έχει συνηγορήσει υπέρ της υποχρεωτικής τοποθέτησης τέτοιων συστημάτων ασφαλείας και έχει παροτρύνει τους κατασκευαστές να τα κάνουν διαθέσιμα προς τους καταναλωτές, πριν καν προκύψει η αντίστοιχη νομοθεσία. Μέσω της δουλειάς που γίνεται στο Euro NCAP, οι καταναλωτές βιώνουν τα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων σήμερα."

Αυτό που μένει να δούμε, είναι αν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνουν δεκτές, οπότε θα έχει πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό βήμα προς την σαφή μείωση των ανθρώπινων απωλειών στους δρόμους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Μήνυμα οδικής ασφάλειας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς!
Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει στην αρχή της και εκτός από ευχές για καλή πρόοδο, σε χώρες όπως ο Καναδάς οι ευχές για Καλή Σχολική Χρονιά σχετίζονται και με την Οδική Συμπεριφορά. ...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Μεγάλο ποσοστό Βρετανών αποσπάται κατά την οδήγηση
Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mar...(περισσότερα)
Με 237 χλμ./ώρα πήγαινε ο Reyes τη στιγμή του μοιραίου ατυχήματος
Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)

S5 Box