SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 συστημάτων ασφαλείας σε όλα τα νέα οχήματα, έως το 2021.

 

Τα 11 συστήματα είναι:

 • Advanced emergency braking: Σύστημα που φρενάρει απότομα το αυτοκίνητο με στόχο την τελική του ακινητοποίηση, σε περίπτωση που ανιχνεύσει τον κίνδυνο σύγκρουσης
 • Alcohol interlock installation: Σύστημα που ανιχνεύοντας την ανάσα του οδηγού, δε θα επιτρέπει στους οδηγούς που έχουν πιει πολύ ή πίνουν κατ' εξακολούθηση να οδηγήσουν, καθώς θα μπλοκάρει τη μίζα του οχήματος και αυτό δε θα ξεκινά
 • Drowsiness and attention detection: Ανιχνεύει την συμπεριφορά του οδηγού πίσω από το τιμόνι και εφόσον κρίνει πως εκείνος είναι κουρασμένος ή αφηρημένος, του συνιστά να κάνει ένα διάλειμμα για καφέ
 • Accident data recorder: Μηχάνημα καταγραφής δεδομένων όπως τοποθεσία μέσω GPS, ταχύτητα και ώρα κατά τη στιγμή ενός ατυχήματος, λειτουργώντας όπως τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων
 • Emergency stop signal: Σε περίπτωση που απαιτείται σύστημα έκτακτης ανάγκης, το σύστημα ανάβει αυτόματα τα προειδοποιητικά φώτα κινδύνου
 • Intelligent speed assistance: Θα βοηθά στην προσαρμογή της ταχύτητας, αναγνωρίζοντας τα όρια ταχύτητας που υπάρχουν στη διαδρομή
 • Lane keeping assist: Ανιχνεύει αλλαγή λωρίδας χωρίς χρήση του φλας, γεγονός που καταδεικνύει πως ίσως αυτό έγινε κατά λάθος, οπότε ειδοποιεί τον οδηγό σχετικά
 • Μεγιστοποίηση της κεντρικής ζώνης σύγκρουσης με χρήση γυαλιού ασφαλείας, για μεγαλύτερη ασφάλεια πεζών ή ποδηλατών/μοτοσικλετιστών στην περίπτωση σύγκρουσης
 • Βελτίωση της προστασίας των επιβατών σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης
 • Κάμερα οπισθοπορείας ή αισθητήρες
 • Βελτιωμένες ζώνες ασφαλείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζεται πως σε συνδυασμό με προτάσεις για καλύτερα στοχευμένες επενδύσεις σε επικίνδυνους δρόμους, η προσθήκη των παραπάνω βελτιώσεων ασφαλείας μπορεί να σώσει έως 10.500 ζωές και να μειώσει κατά 60.000 τους τραυματισμούς, μεταξύ 2020 και 2030.

SafetyFirst DriverSystems 02

Σημειώνεται, πως στις ΗΠΑ η κάμερα οπισθοπορείας έγινε υποχρεωτική για όλα τα νέα οχήματα φέτος, σε μια κίνηση να αντιμετωπιστούν τα "backover accidents", δηλαδή τα ατυχήματα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, που προκαλούν 200 νεκρούς και 14.000 τραυματίες ετησίως.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον Michiel Van Ratingen, γενικό γραμματέα του Euro NCAP, φορέα που διενεργεί τα crash tests των νέων οχημάτων στην Ευρώπη. Ο Ratingen δήλωσε πως "το Euro NCAP καλωσορίζει το τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι θετικό να βλέπουμε πως η ζωτική σημασία για πιο ασφαλή οχήματα και αποφυγή ατυχημάτων αναγνωρίζεται. Το Euro NCAP έχει συνηγορήσει υπέρ της υποχρεωτικής τοποθέτησης τέτοιων συστημάτων ασφαλείας και έχει παροτρύνει τους κατασκευαστές να τα κάνουν διαθέσιμα προς τους καταναλωτές, πριν καν προκύψει η αντίστοιχη νομοθεσία. Μέσω της δουλειάς που γίνεται στο Euro NCAP, οι καταναλωτές βιώνουν τα πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων σήμερα."

Αυτό που μένει να δούμε, είναι αν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνουν δεκτές, οπότε θα έχει πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό βήμα προς την σαφή μείωση των ανθρώπινων απωλειών στους δρόμους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Ξανά σε λειτουργία τα ΚΤΕΟ
Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά στην πανδημία, τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ανοίγουν εκ νέου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
Μέχρι 82 ετών στοχεύουν να οδηγούν οι Βρετανοί
Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)

S5 Box