SAFETY FIRST

Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έως το 2040 η κίνηση να γίνεται με αυτοκίνητα εκπομπής μηδενικών ρύπων.

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, οι ευρωπαϊκές χώρες σε συνεργασία με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, κινούνται με γνώμονα τη σταδιακή αποκοπή από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, με στόχο την αύξηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις πόλεις.

Με αφορμή την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης πως η Γαλλία θα σταματήσει την πώληση οχημάτων που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο έως το 2040, ενώ ταυτόχρονα έχει απαγορευτεί στο Παρίσι, η κίνηση αυτοκινήτων που έχουν παραχθεί πριν το 1997, προκύπτει μια καλή ευκαιρία για ανασκόπηση των προθέσεων των ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με αυτό το σημαντικό ζήτημα, που επηρεάζει άμεσα την αυτοκίνηση.

Πριν από τη Γαλλία, η Νορβηγία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την πρόθεση έως το 2025, να πωλούνται σε αυτές μόνο ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ή οχήματα με plug-in. Aντίστοιχα, η Γερμανία στοχεύει να προχωρήσει στην απαγόρευση των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου από το 2030, τη στιγμή που στην Αγγλία ο στόχος είναι αντίστοιχος με τη Γαλλία, δηλαδή από το 2040 να πωλούνται μόνο ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνδυασμό με την στροφή πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών προς την ηλεκτροκίνηση και ενώ έχει ξεκινήσει μια διεθνής συζήτηση, αναφορικά με την περιβαλλοντική αναγκαιότητα ή μη, της συγκεκριμένης πορείας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Χριστούγεννα: Σημαντικό ποσοστό Βρετανών θα οδηγήσει υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό Βρετανών οδηγών που θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μόνο αμελητέο δεν π...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)

S5 Box