SAFETY FIRST

Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε τομέα.

Όπως αναφέρει στην κορυφαία ιστοσελίδα θεμάτων τεχνολογίας Υγείας παγκοσμίως Salus Digital ο αρθρογράφος Paul Budd, η McLaren Applied Technologies (MAT), δηλαδή το κομμάτι εφαρμοσμένης τεχνολογίας της McLaren βρίσκεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με στόχο τη διεύρυνση των τεχνολογικών καινοτομιών που παρήχθησαν από την εταιρεία.

Η σημαντική αυτή συνεργασία σκοπεύει να ενισχύσει τις προσομοιώσεις αλλά και τις απεικονιστικές τεχνικές που απαιτούνται για βελτίωση της κλινικής περίθαλψης, των εγκαταστάσεων, αλλά και να βοηθήσει στη διεξαγωγή προσομοιώσεων οι οποίες θα βοηθήσουν στην εξαγωγή προβλέψεων του αποτελέσματος μιας εγχείρισης ή στη βελτίωση της τεχνικής διεξαγωγής εγχειρήσεων. Το τελευταίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι καθηγητές θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να κρίνουν εγκαίρως την πρόοδο ενός χειρουργού σε πολλούς τομείς.

Η προσπάθεια εστιάζεται σε τομείς που μέχρι τώρα δεν ήταν μετρήσιμοι, όπως η επιδεξιότητα των χεριών, η αίσθηση του χώρου ή η δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Μέχρι τώρα, οι χειρούργοι κρίνονταν με βάση τις επιδόσεις τους σε διάφορες δοκιμασίες, που ενώ είναι ενδεικτικές δε μπορούν να καταδείξουν πόσο σταθερό χέρι έχει ένας χειρούργος, ή πώς αντιδρά σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Σε αυτό το σημείο εισήλθε η τεχνολογία της McLaren, καθώς στους αγκώνες των χειρούργων τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες που συνέλεξαν απαραίτητα δεδομένα ώστε να δημιουργηθεί μία βάση, μέσω της οποίας θα αναλύονται οι δυνατότητες κάθε χειρούργου χωριστά, αλλά και σε σύγκριση με άλλους. Αυτό, οδηγεί σε πιο σαφή συμπεράσματα και σε κάποιες περιπτώσεις, να οδηγήσει και σε αλλαγή ειδικότητας για κάποιους χειρούργους, γλιτώνοντας έτσι κόπο, χρήμα αλλά κυρίως, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν ακόμη καλύτερη εγχείριση.

Επιπλέον, η ανίχνευση κίνησης και τεχνολογία ανάλυσης που έχει αναπτύξει η McLaren βοηθά και στην εξέταση των ασθενών. Κατά τη διάρκεια 3 ημερών, πολλαπλοί αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στο σώμα του ασθενούς παρακολουθούν όλες τις λειτουργίες του και έπειτα καταδεικνύουν στους γιατρούς, κατά πόσο ο ασθενής είναι σωματικά έτοιμος να ολοκληρώσει με επιτυχία μια εγχείριση. Τα παραπάνω δεδομένα, βοηθούν τους επιστήμονες να μην αφήσουν τίποτε στην τύχη, αλλά και μέσω της δικής τους μεθοδολογίας να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας σε μία εγχείριση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η τεχνολογική πρόοδος που προκύπτει μέσα από τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολλούς τομείς οι οποίοι πλέον, ξεφεύγουν από τα όρια της αυτοκινητοβιομηχανίας!

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Τo επόμενo Δωρεάν Σεμινάριo Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης
Η Σχολή μας συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς - Διαβάστε πού και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ομιλίες. ...(περισσότερα)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)

S5 Box