SAFETY FIRST

Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε τομέα.

Όπως αναφέρει στην κορυφαία ιστοσελίδα θεμάτων τεχνολογίας Υγείας παγκοσμίως Salus Digital ο αρθρογράφος Paul Budd, η McLaren Applied Technologies (MAT), δηλαδή το κομμάτι εφαρμοσμένης τεχνολογίας της McLaren βρίσκεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με στόχο τη διεύρυνση των τεχνολογικών καινοτομιών που παρήχθησαν από την εταιρεία.

Η σημαντική αυτή συνεργασία σκοπεύει να ενισχύσει τις προσομοιώσεις αλλά και τις απεικονιστικές τεχνικές που απαιτούνται για βελτίωση της κλινικής περίθαλψης, των εγκαταστάσεων, αλλά και να βοηθήσει στη διεξαγωγή προσομοιώσεων οι οποίες θα βοηθήσουν στην εξαγωγή προβλέψεων του αποτελέσματος μιας εγχείρισης ή στη βελτίωση της τεχνικής διεξαγωγής εγχειρήσεων. Το τελευταίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι καθηγητές θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να κρίνουν εγκαίρως την πρόοδο ενός χειρουργού σε πολλούς τομείς.

Η προσπάθεια εστιάζεται σε τομείς που μέχρι τώρα δεν ήταν μετρήσιμοι, όπως η επιδεξιότητα των χεριών, η αίσθηση του χώρου ή η δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Μέχρι τώρα, οι χειρούργοι κρίνονταν με βάση τις επιδόσεις τους σε διάφορες δοκιμασίες, που ενώ είναι ενδεικτικές δε μπορούν να καταδείξουν πόσο σταθερό χέρι έχει ένας χειρούργος, ή πώς αντιδρά σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Σε αυτό το σημείο εισήλθε η τεχνολογία της McLaren, καθώς στους αγκώνες των χειρούργων τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες που συνέλεξαν απαραίτητα δεδομένα ώστε να δημιουργηθεί μία βάση, μέσω της οποίας θα αναλύονται οι δυνατότητες κάθε χειρούργου χωριστά, αλλά και σε σύγκριση με άλλους. Αυτό, οδηγεί σε πιο σαφή συμπεράσματα και σε κάποιες περιπτώσεις, να οδηγήσει και σε αλλαγή ειδικότητας για κάποιους χειρούργους, γλιτώνοντας έτσι κόπο, χρήμα αλλά κυρίως, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν ακόμη καλύτερη εγχείριση.

Επιπλέον, η ανίχνευση κίνησης και τεχνολογία ανάλυσης που έχει αναπτύξει η McLaren βοηθά και στην εξέταση των ασθενών. Κατά τη διάρκεια 3 ημερών, πολλαπλοί αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στο σώμα του ασθενούς παρακολουθούν όλες τις λειτουργίες του και έπειτα καταδεικνύουν στους γιατρούς, κατά πόσο ο ασθενής είναι σωματικά έτοιμος να ολοκληρώσει με επιτυχία μια εγχείριση. Τα παραπάνω δεδομένα, βοηθούν τους επιστήμονες να μην αφήσουν τίποτε στην τύχη, αλλά και μέσω της δικής τους μεθοδολογίας να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας σε μία εγχείριση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η τεχνολογική πρόοδος που προκύπτει μέσα από τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολλούς τομείς οι οποίοι πλέον, ξεφεύγουν από τα όρια της αυτοκινητοβιομηχανίας!

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Κουμπιά vs οθόνες αφής: Σημειώσατε 1
Η τοποθέτηση οθονών αφής στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έγινε κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άρθρο-ρεπορτάζ σουηδικού περιοδικού δείχνει πως τα κλασικά κουμπιά, παραμένουν καλύτερη επιλογή ...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2023: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και οχήματα που εξαιρούνται
Η Τροχαία ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου έως και την Τρίτη 18 Απριλίου. ...(περισσότερα)

S5 Box