SAFETY FIRST

Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας το Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), στον βασικό εξοπλισμό.


Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, από την αρχή της χρονιάς το Euro NCAP έχει εισάγει ένα σύστημα διπλής αξιολόγησης για το εν λόγω σύστημα (ΑΕΒ), το οποίο μπορεί να βρίσκεται είτε στον βασικό, είτε στον προαιρετικό εξοπλισμό ενός αυτοκινήτου. Έτσι, σε περίπτωση που το Autonomous Emergency Braking διατίθεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέρος προαιρετικού εξοπλισμού, το Euro NCAP δημοσιεύει δύο διαφορετικά αποτελέσματα, με το πρώτο να αφορά τα αστέρια που λαμβάνει το αυτοκίνητο χωρίς το συγκεκριμένο σύστημα και το δεύτερο να αφορά στην αξιολόγησή του, με αυτό το σύστημα.

Το Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τριών νέων μοντέλων, της Alfa Romeo Giulia, του Seat Ateca και του VW Tiguan. Το κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν ότι όλα διέθεταν το AEB στον βασικό τους εξοπλισμό προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλα, έλαβαν 5 αστέρια στον συγκεκριμένο τομέα. Υπενθυμίζεται, πως η αξιολόγηση Προηγμένων Τεχνολογικών Συστημάτων εισήχθη στο Euro NCAP το 2014, όμως το Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης όσον αφορά στους πεζούς, εισήχθη φέτος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, Michiel van Ratingen δήλωσε: "Το Euro NCAP δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν κυβερνήσεις, ομάδες καταναλωτών και αυτοκινητιστικοί οργανισμοί της Ευρώπης συνεργάζονται. Όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε ένα επίπεδο επιρροής στην αυτοκινητοβιομηχανία που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί με άλλον τρόπο. Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι σημαντικοί κατασκευαστές έχουν προσθέσει αυτά τα συστήματα στο βασικό εξοπλισμό των οχημάτων που διατίθενται στην EU28, αν και γνωρίζουμε πως αγορές εκτός της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζονται το ίδιο σωστά σε ορισμένες περιπτώσεις".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αύξηση των θανάτων από τροχαία στις Η.Π.Α. για το 2015
Οι μετρήσεις για το 2015 έδειξαν πως 2.348 περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα στους Αμερικανικούς δρόμους, σε σύγκριση με το 2014. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Υποχρεωτικό το eCall στα νέα αυτοκίνητα
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)

S5 Box