SAFETY FIRST

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά μας και για αυτό, πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή και να μην κάνουμε εκπτώσεις.

Δε χρειάζεται να είμαστε ειδικοί για να μπορούμε να κατανοούμε διαρκώς την κατάσταση των ελαστικών μας.

Το πρώτο βήμα στην κατανόηση της λειτουργίας τους, είναι να γνωρίζουμε σε ποιον άξονα μεταδίδεται η κίνηση του αυτοκινήτου μας.

Αν υποθέσουμε πως η κίνηση του αυτοκινήτου μας μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, γεγονός που είναι το πλέον σύνηθες, τότε με την πάροδο των χιλιομέτρων, τα εμπρός ελαστικά θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη φθορά λόγω τριβής, σε σύγκριση με τα πίσω.

Ένας τρόπος διατήρησης των ελαστικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι όταν παρουσιάσουν φθορά σε αρχικό στάδιο, να τα αλλάξουμε μέσω της διαδικασίας "μπρος - πίσω".

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τα ελαστικά με τη μικρότερη φθορά, δηλαδή τα πίσω, να περάσουν μπροστά ώστε και τα 4 ελαστικά του αυτοκινήτου, εντέλει, να φθαρούν ομοιόμορφα.

Φυσικά, αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς θα δώσει απλά, μια παράταση ζωής στα ελαστικά μας, μέχρι την επόμενη αλλαγή.

Η διάρκεια ζωής των ελαστικών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ποιότητά τους και τις συνθήκες χρήσης τους, όπως η σωστή πίεση, η θερμοκρασία, η ηλιακή ακτινοβολία, η ποιότητα του αέρα, το οδόστρωμα, η συντήρηση, οι συνθήκες αποθήκευσης σε περίπτωση αλλαγής χειμερινών-θερινών ελαστικών, το φορτίο, η ταχύτητα και το στυλ οδήγησης.

Για να διαπιστώσουμε ποτέ είναι απαραίτητο να αντικαταστήσουμε τα ελαστικά μας, πρέπει να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό των ελαστικών, σε ένα αξιόπιστο σημείο πώλησης που θα μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

Οι πιο έμπειροι οδηγοί, μπορεί να αισθανθούν μείωση των επιδόσεων ασφάλειας των ελαστικών τους, είτε κατά την απόκριση στο φρενάρισμα στη στροφή, είτε σε βρεγμένο οδόστρωμα, όπου όσο περισσότερο φθείρεται το ελαστικό, τόσο περισσότερο θα γλιστράει.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αντικαθιστούμε τα ελαστικά όταν το βάθος πέλματος φτάσει το νόμιμο όριο φθοράς τους (1,6 χιλιοστά).

Εκτός από τις διαδικασίες που προαναφέραμε, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την πίεση των ελαστικών μας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ιδανική πίεση για τα ελαστικά, αναγράφεται σε ειδική ετικέτα που βρίσκεται σε κάθε αυτοκίνητο, είτε στην πόρτα του οδηγού είτε στο ρεζερβουάρ.

Η τακτική παρακολούθηση του αέρα στα ελαστικά, βοηθά αφενός στο να είμαστε σίγουροι πως έχουμε τη σωστή πίεση κατά την οδήγηση, αφετέρου στο να διαπιστώσουμε έγκαιρα, αν κάποιο ελαστικά χάνει αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μεταβούμε σε κάποιον ειδικό ώστε να ελέγξει το ελαστικό, το οποίο μπορεί να έχει κάποια μικρή τρύπα ή κάτι πιο σύνθετο, που χρήζει επισκευής.

Η φυσιολογική φθορά του ελαστικού γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον οδηγό, συγκρίνοντας το βάθος των κεντρικών αυλακώσεων σε σχέση με τους δείκτες φθοράς που υποδεικνύουν το νόμιμο όριο των 1,6 χιλιοστών.

Η μη φυσιολογική φθορά μπορεί να προκληθεί από κακή λειτουργία των μηχανικών μερών του οχήματος ή από κακή ευθυγράμμιση.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν αρκεί απλά η αντικατάσταση των ελαστικών αλλά θα πρέπει να αποκατασταθεί η αιτία που προκάλεσε τη μη φυσιολογική φθορά.

Για όλες μας τις απορίες και τις ανάγκες σχετικά με τα ελαστικά - που παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην ασφάλειά μας καθώς είναι το μόνο σημείο του οχήματος που έρχεται σε επαφή με το δρόμο - είναι σημαντικό να αναπτύξουμε σχέση εμπιστοσύνης με έναν αξιόπιστο επαγγελματία των ελαστικών.

Άλλωστε, στόχος όλων πρέπει να είναι η μέγιστη ασφάλεια στο δρόμο, για εμάς και την οικογένειά μας!

Περισσότερα Safety First

7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για την εορταστική περίοδο
Η Τροχαία ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν κατά την χρονική περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2022-8 Ιανουαρίου 2023. ...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας και ενδιαφέροντα στατιστικά
Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία γι...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)

S5 Box