SAFETY FIRST

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά μας και για αυτό, πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή και να μην κάνουμε εκπτώσεις.

Δε χρειάζεται να είμαστε ειδικοί για να μπορούμε να κατανοούμε διαρκώς την κατάσταση των ελαστικών μας.

Το πρώτο βήμα στην κατανόηση της λειτουργίας τους, είναι να γνωρίζουμε σε ποιον άξονα μεταδίδεται η κίνηση του αυτοκινήτου μας.

Αν υποθέσουμε πως η κίνηση του αυτοκινήτου μας μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, γεγονός που είναι το πλέον σύνηθες, τότε με την πάροδο των χιλιομέτρων, τα εμπρός ελαστικά θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη φθορά λόγω τριβής, σε σύγκριση με τα πίσω.

Ένας τρόπος διατήρησης των ελαστικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι όταν παρουσιάσουν φθορά σε αρχικό στάδιο, να τα αλλάξουμε μέσω της διαδικασίας "μπρος - πίσω".

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τα ελαστικά με τη μικρότερη φθορά, δηλαδή τα πίσω, να περάσουν μπροστά ώστε και τα 4 ελαστικά του αυτοκινήτου, εντέλει, να φθαρούν ομοιόμορφα.

Φυσικά, αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς θα δώσει απλά, μια παράταση ζωής στα ελαστικά μας, μέχρι την επόμενη αλλαγή.

Η διάρκεια ζωής των ελαστικών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ποιότητά τους και τις συνθήκες χρήσης τους, όπως η σωστή πίεση, η θερμοκρασία, η ηλιακή ακτινοβολία, η ποιότητα του αέρα, το οδόστρωμα, η συντήρηση, οι συνθήκες αποθήκευσης σε περίπτωση αλλαγής χειμερινών-θερινών ελαστικών, το φορτίο, η ταχύτητα και το στυλ οδήγησης.

Για να διαπιστώσουμε ποτέ είναι απαραίτητο να αντικαταστήσουμε τα ελαστικά μας, πρέπει να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό των ελαστικών, σε ένα αξιόπιστο σημείο πώλησης που θα μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

Οι πιο έμπειροι οδηγοί, μπορεί να αισθανθούν μείωση των επιδόσεων ασφάλειας των ελαστικών τους, είτε κατά την απόκριση στο φρενάρισμα στη στροφή, είτε σε βρεγμένο οδόστρωμα, όπου όσο περισσότερο φθείρεται το ελαστικό, τόσο περισσότερο θα γλιστράει.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αντικαθιστούμε τα ελαστικά όταν το βάθος πέλματος φτάσει το νόμιμο όριο φθοράς τους (1,6 χιλιοστά).

Εκτός από τις διαδικασίες που προαναφέραμε, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την πίεση των ελαστικών μας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ιδανική πίεση για τα ελαστικά, αναγράφεται σε ειδική ετικέτα που βρίσκεται σε κάθε αυτοκίνητο, είτε στην πόρτα του οδηγού είτε στο ρεζερβουάρ.

Η τακτική παρακολούθηση του αέρα στα ελαστικά, βοηθά αφενός στο να είμαστε σίγουροι πως έχουμε τη σωστή πίεση κατά την οδήγηση, αφετέρου στο να διαπιστώσουμε έγκαιρα, αν κάποιο ελαστικά χάνει αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μεταβούμε σε κάποιον ειδικό ώστε να ελέγξει το ελαστικό, το οποίο μπορεί να έχει κάποια μικρή τρύπα ή κάτι πιο σύνθετο, που χρήζει επισκευής.

Η φυσιολογική φθορά του ελαστικού γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον οδηγό, συγκρίνοντας το βάθος των κεντρικών αυλακώσεων σε σχέση με τους δείκτες φθοράς που υποδεικνύουν το νόμιμο όριο των 1,6 χιλιοστών.

Η μη φυσιολογική φθορά μπορεί να προκληθεί από κακή λειτουργία των μηχανικών μερών του οχήματος ή από κακή ευθυγράμμιση.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν αρκεί απλά η αντικατάσταση των ελαστικών αλλά θα πρέπει να αποκατασταθεί η αιτία που προκάλεσε τη μη φυσιολογική φθορά.

Για όλες μας τις απορίες και τις ανάγκες σχετικά με τα ελαστικά - που παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην ασφάλειά μας καθώς είναι το μόνο σημείο του οχήματος που έρχεται σε επαφή με το δρόμο - είναι σημαντικό να αναπτύξουμε σχέση εμπιστοσύνης με έναν αξιόπιστο επαγγελματία των ελαστικών.

Άλλωστε, στόχος όλων πρέπει να είναι η μέγιστη ασφάλεια στο δρόμο, για εμάς και την οικογένειά μας!

Περισσότερα Safety First

Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)

S5 Box