SAFETY FIRST

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά μας και για αυτό, πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή και να μην κάνουμε εκπτώσεις.

Δε χρειάζεται να είμαστε ειδικοί για να μπορούμε να κατανοούμε διαρκώς την κατάσταση των ελαστικών μας.

Το πρώτο βήμα στην κατανόηση της λειτουργίας τους, είναι να γνωρίζουμε σε ποιον άξονα μεταδίδεται η κίνηση του αυτοκινήτου μας.

Αν υποθέσουμε πως η κίνηση του αυτοκινήτου μας μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, γεγονός που είναι το πλέον σύνηθες, τότε με την πάροδο των χιλιομέτρων, τα εμπρός ελαστικά θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη φθορά λόγω τριβής, σε σύγκριση με τα πίσω.

Ένας τρόπος διατήρησης των ελαστικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι όταν παρουσιάσουν φθορά σε αρχικό στάδιο, να τα αλλάξουμε μέσω της διαδικασίας "μπρος - πίσω".

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τα ελαστικά με τη μικρότερη φθορά, δηλαδή τα πίσω, να περάσουν μπροστά ώστε και τα 4 ελαστικά του αυτοκινήτου, εντέλει, να φθαρούν ομοιόμορφα.

Φυσικά, αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού, καθώς θα δώσει απλά, μια παράταση ζωής στα ελαστικά μας, μέχρι την επόμενη αλλαγή.

Η διάρκεια ζωής των ελαστικών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ποιότητά τους και τις συνθήκες χρήσης τους, όπως η σωστή πίεση, η θερμοκρασία, η ηλιακή ακτινοβολία, η ποιότητα του αέρα, το οδόστρωμα, η συντήρηση, οι συνθήκες αποθήκευσης σε περίπτωση αλλαγής χειμερινών-θερινών ελαστικών, το φορτίο, η ταχύτητα και το στυλ οδήγησης.

Για να διαπιστώσουμε ποτέ είναι απαραίτητο να αντικαταστήσουμε τα ελαστικά μας, πρέπει να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό των ελαστικών, σε ένα αξιόπιστο σημείο πώλησης που θα μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

Οι πιο έμπειροι οδηγοί, μπορεί να αισθανθούν μείωση των επιδόσεων ασφάλειας των ελαστικών τους, είτε κατά την απόκριση στο φρενάρισμα στη στροφή, είτε σε βρεγμένο οδόστρωμα, όπου όσο περισσότερο φθείρεται το ελαστικό, τόσο περισσότερο θα γλιστράει.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αντικαθιστούμε τα ελαστικά όταν το βάθος πέλματος φτάσει το νόμιμο όριο φθοράς τους (1,6 χιλιοστά).

Εκτός από τις διαδικασίες που προαναφέραμε, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την πίεση των ελαστικών μας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ιδανική πίεση για τα ελαστικά, αναγράφεται σε ειδική ετικέτα που βρίσκεται σε κάθε αυτοκίνητο, είτε στην πόρτα του οδηγού είτε στο ρεζερβουάρ.

Η τακτική παρακολούθηση του αέρα στα ελαστικά, βοηθά αφενός στο να είμαστε σίγουροι πως έχουμε τη σωστή πίεση κατά την οδήγηση, αφετέρου στο να διαπιστώσουμε έγκαιρα, αν κάποιο ελαστικά χάνει αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μεταβούμε σε κάποιον ειδικό ώστε να ελέγξει το ελαστικό, το οποίο μπορεί να έχει κάποια μικρή τρύπα ή κάτι πιο σύνθετο, που χρήζει επισκευής.

Η φυσιολογική φθορά του ελαστικού γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον οδηγό, συγκρίνοντας το βάθος των κεντρικών αυλακώσεων σε σχέση με τους δείκτες φθοράς που υποδεικνύουν το νόμιμο όριο των 1,6 χιλιοστών.

Η μη φυσιολογική φθορά μπορεί να προκληθεί από κακή λειτουργία των μηχανικών μερών του οχήματος ή από κακή ευθυγράμμιση.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν αρκεί απλά η αντικατάσταση των ελαστικών αλλά θα πρέπει να αποκατασταθεί η αιτία που προκάλεσε τη μη φυσιολογική φθορά.

Για όλες μας τις απορίες και τις ανάγκες σχετικά με τα ελαστικά - που παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην ασφάλειά μας καθώς είναι το μόνο σημείο του οχήματος που έρχεται σε επαφή με το δρόμο - είναι σημαντικό να αναπτύξουμε σχέση εμπιστοσύνης με έναν αξιόπιστο επαγγελματία των ελαστικών.

Άλλωστε, στόχος όλων πρέπει να είναι η μέγιστη ασφάλεια στο δρόμο, για εμάς και την οικογένειά μας!

Περισσότερα Safety First

Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
Το κράνος έσωσε μικρό ποδηλάτη στην Αυστραλία
Ένα μικρό αγόρι που χτυπήθηκε με το ποδήλατό του από αυτοκίνητο στο Σίδνει, απέφυγε τα χειρότερα επειδή φορούσε κράνος. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Δίπλωμα οδήγησης:  Τα ποσά για τα νέα και ενιαία παράβολα
Το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τον ορισμό νέων ενιαίων-ενοποιημένων παραβόλων, αναφορικά με το δίπλωμα οδήγησης. ...(περισσότερα)

S5 Box