SAFETY FIRST

Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό το σημαντικό, σε όλον τον κόσμο, ζήτημα.

Θέμα της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας ήταν η ταχύτητα και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι και τραυματισμοί. Στην αναφορά που ετοίμασε για το Συνέδριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι χώρες που έχουν πετύχει μείωση των θανάτων έχουν επενδύσει σε μια σειρά από ενέργειες.

Αυτές οι ενέργειες είναι δημιουργία ή βελτίωση δρόμων οι οποίοι διαθέτουν χαρακτηριστικά που μειώνουν αλλά και "ηρεμούν" την κίνηση, η θέσπιση ορίων ταχύτητα ανάλογα με τη λειτουργία του κάθε δρόμου, η ύπαρξη στην αγορά αυτοκινήτων με τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολικά και αλόγιστη, ταχύτητα στους δρόμους.

SafetyFirst WHO001

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με το θέμα. Όπως αναφέρεται:

• 40-50% των οδηγών ξεπερνούν το όριο ταχύτητας

• Σύμφωνα με τις έρευνες στην υπερβολική ταχύτητα οφείλονται το 1/3 των θανάτων σε χώρες με υψηλά εισοδήματα και σχεδόν οι μισοί θάνατοι στις χώρες μεσαίων ή χαμηλών εισοδημάτων.

• Ακόμη, όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του αυτοκινήτου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού ή θανάτου για τους πεζούς. Η πιθανότητα θανάτου για τους πεζούς όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με 50 χιλιόμετρα/ώρα είναι 20%, η οποία αυξάνεται στο 60% όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με 80 χιλιόμετρα/ώρα.

• Αν ένα αυτοκίνητο κινείται με 50 χλμ./ώρα, χρειάζεται 27 μέτρα για να ακινητοποιηθεί. Αν κινείται με 60 χλμ./ώρα, χρειάζεται 36 μέτρα για να ακινητοποιηθεί, ενώ αν κινείται με 80 χλμ./ώρα, χρειάζεται 58 μέτρα για να ακινητοποιηθεί.

• Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ένας πεζός στέκεται στα 36 μέτρα από το αυτοκίνητο, με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα δε θα συμβεί τίποτα, με 60 χλμ./ώρα το αυτοκίνητο θα τον ακουμπήσει, ενώ με 80 χλμ./ώρα, θα τον χτυπήσει έχοντας 62 χλμ./ώρα στο κοντέρ, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο του πεζού.

SafetyFirst WHO002

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές διαπιστώσεις και προτεινόμενες ενέργειες που αφορούν στην ταχύτητα κατά την κίνηση στους δρόμους και φυσικά, αποτελούν μόνο τα πρώτα βήματα στην προσπάθεια για εκμηδενισμό των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους του πλανήτη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Έκκληση για ευρύτερη χρήση συστημάτων ασφαλείας στα μικρά φορτηγά οχήματα
Ο οργανισμός Οδικής Ασφάλειας Euro NCAP, κάλεσε τους κατασκευαστές να διαθέσουν περισσότερα έξυπνα συστήματα ασφαλείας στον βασικό εξοπλισμό των μικρών επαγγελματικών τους οχημάτων – ο λόγος είναι ιδι...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)

S5 Box