SAFETY FIRST

Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό το σημαντικό, σε όλον τον κόσμο, ζήτημα.

Θέμα της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας ήταν η ταχύτητα και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι και τραυματισμοί. Στην αναφορά που ετοίμασε για το Συνέδριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι χώρες που έχουν πετύχει μείωση των θανάτων έχουν επενδύσει σε μια σειρά από ενέργειες.

Αυτές οι ενέργειες είναι δημιουργία ή βελτίωση δρόμων οι οποίοι διαθέτουν χαρακτηριστικά που μειώνουν αλλά και "ηρεμούν" την κίνηση, η θέσπιση ορίων ταχύτητα ανάλογα με τη λειτουργία του κάθε δρόμου, η ύπαρξη στην αγορά αυτοκινήτων με τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολικά και αλόγιστη, ταχύτητα στους δρόμους.

SafetyFirst WHO001

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με το θέμα. Όπως αναφέρεται:

• 40-50% των οδηγών ξεπερνούν το όριο ταχύτητας

• Σύμφωνα με τις έρευνες στην υπερβολική ταχύτητα οφείλονται το 1/3 των θανάτων σε χώρες με υψηλά εισοδήματα και σχεδόν οι μισοί θάνατοι στις χώρες μεσαίων ή χαμηλών εισοδημάτων.

• Ακόμη, όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του αυτοκινήτου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού ή θανάτου για τους πεζούς. Η πιθανότητα θανάτου για τους πεζούς όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με 50 χιλιόμετρα/ώρα είναι 20%, η οποία αυξάνεται στο 60% όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με 80 χιλιόμετρα/ώρα.

• Αν ένα αυτοκίνητο κινείται με 50 χλμ./ώρα, χρειάζεται 27 μέτρα για να ακινητοποιηθεί. Αν κινείται με 60 χλμ./ώρα, χρειάζεται 36 μέτρα για να ακινητοποιηθεί, ενώ αν κινείται με 80 χλμ./ώρα, χρειάζεται 58 μέτρα για να ακινητοποιηθεί.

• Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ένας πεζός στέκεται στα 36 μέτρα από το αυτοκίνητο, με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα δε θα συμβεί τίποτα, με 60 χλμ./ώρα το αυτοκίνητο θα τον ακουμπήσει, ενώ με 80 χλμ./ώρα, θα τον χτυπήσει έχοντας 62 χλμ./ώρα στο κοντέρ, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο του πεζού.

SafetyFirst WHO002

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές διαπιστώσεις και προτεινόμενες ενέργειες που αφορούν στην ταχύτητα κατά την κίνηση στους δρόμους και φυσικά, αποτελούν μόνο τα πρώτα βήματα στην προσπάθεια για εκμηδενισμό των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους του πλανήτη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
H Ford θέτει το gaming στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας (+video)
Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκο...(περισσότερα)
Τι περιλαμβάνει ο πρώτος άξονας του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια;
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και χρήση των δεδομένων από τροχα...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου.  ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Υποχρεωτικό το eCall στα νέα αυτοκίνητα
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)

S5 Box