SAFETY FIRST

Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α.


Ο τομέας του Υπουργείου Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι εξειδικευμένος στην Οδική Ασφάλεια (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) κάνει ότι μπορεί για να προτρέψει τους οδηγούς να μην πίνουν όταν οδηγούν. Η νέα εκστρατεία που ξεκίνησε πριν από περίπου 40 ημέρες, με αφορμή την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέρει τον τίτλο "Οδηγώ νηφάλιος ή κάνω στην άκρη", ενώ πολύ σημαντική είναι και η χρηματοδότηση από το Αμερικανικό Κράτος με 5,1 εκατομμύρια δολάρια, για ανάπτυξη εφαρμογής τελευταίας τεχνολογίας, που φέρει την ονομασία Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS) και στόχο έχει την ανίχνευση της ποσότητας οινοπνεύματος που βρίσκεται στο αίμα του οδηγού. Η συσκευή αυτή θα προχωρά αυτόματα στην ανίχνευση και σε περίπτωση που ο οδηγός έχει πιει περισσότερο από το επιτρεπτό, το αυτοκίνητο θα μπλοκάρει και δεν θα ξεκινά.

Πέραν της εκτεταμένης διαφημιστικής εκστρατείας με το μότο που προαναφέραμε στις Η.Π.Α. και της χρηματοδότησης της τεχνολογικής εφαρμογής, από την 1η Ιανουαρίου παρουσιάστηκε μια εικονική εφαρμογή που ονομάζεται "Last Call 360" και μπορεί να λειτουργήσει μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή. Αυτή η εφαρμογή δημιουργεί μια εικονική σκηνή μπαρ μέσω μιας ιστοσελίδας που προσφέρει εικόνα 360 μοιρών με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις πολυμέσων. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με άλλους εικονικούς θαμώνες του μπαρ, να παρακολουθούν βίντεο, να παραγγέλνουν ποτά και κυρίως, να εξερευνούν τις επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Με βάση τις στατιστικές, 10.265 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους το 2015 εξαιτίας οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ το 67% από αυτούς ανιχνεύθηκε με διπλάσια του επιτρεπτού, ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα. Σημειώνεται πως κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων για τη χρονιά 2014-2015, δηλαδή μεταξύ 24 Δεκεμβρίου 2014 και 5 Ιανουαρίου 2015, 259 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που προήλθαν εξαιτίας της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Υπουργός Μεταφορών των Η.Π.Α. Anthony Foxx δήλωσε: "Κάθε χρόνο χάνονται υπερβολικά πολλές ζωές, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να εμποδίσουμε μελλοντικές τραγωδίες που οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Θέλουμε όλοι να είναι ασφαλείς και για αυτό τους καλούμε να κάνουν τη σωστή επιλογή, δηλαδή να οδηγούν νηφάλιοι".

Ο Διευθυντής της NHTSA Dr. Mark Rosekind πρόσθεσε: "Τα τρακαρίσματα με αφορμή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελούν ατύχημα, καθώς μπορούν να αποφευχθούν 100%. Οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη και λανθασμένες επιλογές, όμως δε σταματούμε εδώ. Με τη βοήθεια των συνεργατών μας στον τομέα της ασφάλειας, αναζητούμε ένα μονοπάτι, ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου δε θα υπάρχει πια οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ".

Για ακόμη μια φορά, γίνεται κατανοητή η μεγάλη έμφαση που δίνουν οι χώρες όπως οι Η.Π.Α. στην Οδική Ασφάλεια, κάτι που μακάρι να παραδειγματίσει και τους ελληνικούς Κρατικούς Φορείς και να δράσουν σχετικά με ένα τόσο σημαντικό, Εθνικό Θέμα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για οδήγηση στον κόσμο - Η θέση της Αθήνας
Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά... ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κατασκευαστές θα ευθύνονται για τροχαία ατυχήματα με αυτόνομα οχήματα
Νομοσχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει πως η ευθύνη για τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτόνομα οχήματα δε θα ανήκει στους ιδιοκτήτες, αλλά στους κατασκευαστές. ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Το παράλληλο παρκάρισμα είναι ο δυσκολότερος ελιγμός
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)

S5 Box