SAFETY FIRST

Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α.


Ο τομέας του Υπουργείου Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι εξειδικευμένος στην Οδική Ασφάλεια (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) κάνει ότι μπορεί για να προτρέψει τους οδηγούς να μην πίνουν όταν οδηγούν. Η νέα εκστρατεία που ξεκίνησε πριν από περίπου 40 ημέρες, με αφορμή την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέρει τον τίτλο "Οδηγώ νηφάλιος ή κάνω στην άκρη", ενώ πολύ σημαντική είναι και η χρηματοδότηση από το Αμερικανικό Κράτος με 5,1 εκατομμύρια δολάρια, για ανάπτυξη εφαρμογής τελευταίας τεχνολογίας, που φέρει την ονομασία Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS) και στόχο έχει την ανίχνευση της ποσότητας οινοπνεύματος που βρίσκεται στο αίμα του οδηγού. Η συσκευή αυτή θα προχωρά αυτόματα στην ανίχνευση και σε περίπτωση που ο οδηγός έχει πιει περισσότερο από το επιτρεπτό, το αυτοκίνητο θα μπλοκάρει και δεν θα ξεκινά.

Πέραν της εκτεταμένης διαφημιστικής εκστρατείας με το μότο που προαναφέραμε στις Η.Π.Α. και της χρηματοδότησης της τεχνολογικής εφαρμογής, από την 1η Ιανουαρίου παρουσιάστηκε μια εικονική εφαρμογή που ονομάζεται "Last Call 360" και μπορεί να λειτουργήσει μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή. Αυτή η εφαρμογή δημιουργεί μια εικονική σκηνή μπαρ μέσω μιας ιστοσελίδας που προσφέρει εικόνα 360 μοιρών με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις πολυμέσων. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με άλλους εικονικούς θαμώνες του μπαρ, να παρακολουθούν βίντεο, να παραγγέλνουν ποτά και κυρίως, να εξερευνούν τις επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Με βάση τις στατιστικές, 10.265 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους το 2015 εξαιτίας οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ το 67% από αυτούς ανιχνεύθηκε με διπλάσια του επιτρεπτού, ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα. Σημειώνεται πως κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων για τη χρονιά 2014-2015, δηλαδή μεταξύ 24 Δεκεμβρίου 2014 και 5 Ιανουαρίου 2015, 259 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που προήλθαν εξαιτίας της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Υπουργός Μεταφορών των Η.Π.Α. Anthony Foxx δήλωσε: "Κάθε χρόνο χάνονται υπερβολικά πολλές ζωές, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να εμποδίσουμε μελλοντικές τραγωδίες που οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Θέλουμε όλοι να είναι ασφαλείς και για αυτό τους καλούμε να κάνουν τη σωστή επιλογή, δηλαδή να οδηγούν νηφάλιοι".

Ο Διευθυντής της NHTSA Dr. Mark Rosekind πρόσθεσε: "Τα τρακαρίσματα με αφορμή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελούν ατύχημα, καθώς μπορούν να αποφευχθούν 100%. Οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη και λανθασμένες επιλογές, όμως δε σταματούμε εδώ. Με τη βοήθεια των συνεργατών μας στον τομέα της ασφάλειας, αναζητούμε ένα μονοπάτι, ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου δε θα υπάρχει πια οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ".

Για ακόμη μια φορά, γίνεται κατανοητή η μεγάλη έμφαση που δίνουν οι χώρες όπως οι Η.Π.Α. στην Οδική Ασφάλεια, κάτι που μακάρι να παραδειγματίσει και τους ελληνικούς Κρατικούς Φορείς και να δράσουν σχετικά με ένα τόσο σημαντικό, Εθνικό Θέμα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Ελβετία: Μείωση ορίων ταχύτητας, μείωση σοβαρών τροχαίων
Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)

S5 Box