SAFETY FIRST

Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α.


Ο τομέας του Υπουργείου Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι εξειδικευμένος στην Οδική Ασφάλεια (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) κάνει ότι μπορεί για να προτρέψει τους οδηγούς να μην πίνουν όταν οδηγούν. Η νέα εκστρατεία που ξεκίνησε πριν από περίπου 40 ημέρες, με αφορμή την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέρει τον τίτλο "Οδηγώ νηφάλιος ή κάνω στην άκρη", ενώ πολύ σημαντική είναι και η χρηματοδότηση από το Αμερικανικό Κράτος με 5,1 εκατομμύρια δολάρια, για ανάπτυξη εφαρμογής τελευταίας τεχνολογίας, που φέρει την ονομασία Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS) και στόχο έχει την ανίχνευση της ποσότητας οινοπνεύματος που βρίσκεται στο αίμα του οδηγού. Η συσκευή αυτή θα προχωρά αυτόματα στην ανίχνευση και σε περίπτωση που ο οδηγός έχει πιει περισσότερο από το επιτρεπτό, το αυτοκίνητο θα μπλοκάρει και δεν θα ξεκινά.

Πέραν της εκτεταμένης διαφημιστικής εκστρατείας με το μότο που προαναφέραμε στις Η.Π.Α. και της χρηματοδότησης της τεχνολογικής εφαρμογής, από την 1η Ιανουαρίου παρουσιάστηκε μια εικονική εφαρμογή που ονομάζεται "Last Call 360" και μπορεί να λειτουργήσει μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή. Αυτή η εφαρμογή δημιουργεί μια εικονική σκηνή μπαρ μέσω μιας ιστοσελίδας που προσφέρει εικόνα 360 μοιρών με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις πολυμέσων. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με άλλους εικονικούς θαμώνες του μπαρ, να παρακολουθούν βίντεο, να παραγγέλνουν ποτά και κυρίως, να εξερευνούν τις επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Με βάση τις στατιστικές, 10.265 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους το 2015 εξαιτίας οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ το 67% από αυτούς ανιχνεύθηκε με διπλάσια του επιτρεπτού, ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα. Σημειώνεται πως κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων για τη χρονιά 2014-2015, δηλαδή μεταξύ 24 Δεκεμβρίου 2014 και 5 Ιανουαρίου 2015, 259 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που προήλθαν εξαιτίας της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Υπουργός Μεταφορών των Η.Π.Α. Anthony Foxx δήλωσε: "Κάθε χρόνο χάνονται υπερβολικά πολλές ζωές, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να εμποδίσουμε μελλοντικές τραγωδίες που οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Θέλουμε όλοι να είναι ασφαλείς και για αυτό τους καλούμε να κάνουν τη σωστή επιλογή, δηλαδή να οδηγούν νηφάλιοι".

Ο Διευθυντής της NHTSA Dr. Mark Rosekind πρόσθεσε: "Τα τρακαρίσματα με αφορμή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελούν ατύχημα, καθώς μπορούν να αποφευχθούν 100%. Οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη και λανθασμένες επιλογές, όμως δε σταματούμε εδώ. Με τη βοήθεια των συνεργατών μας στον τομέα της ασφάλειας, αναζητούμε ένα μονοπάτι, ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου δε θα υπάρχει πια οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ".

Για ακόμη μια φορά, γίνεται κατανοητή η μεγάλη έμφαση που δίνουν οι χώρες όπως οι Η.Π.Α. στην Οδική Ασφάλεια, κάτι που μακάρι να παραδειγματίσει και τους ελληνικούς Κρατικούς Φορείς και να δράσουν σχετικά με ένα τόσο σημαντικό, Εθνικό Θέμα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Σπουδαστές βραβεύονται για την προσφορά στην Οδική Ασφάλεια της χώρας τους
Η προσπάθεια 8 σπουδαστών από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία σχετικά με τη βελτίωση επικίνδυνων οδικών υποδομών στην περιοχή τους, αναγνωρίστηκε μέσα από τα φετινά βραβεία YEARS. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)

S5 Box