SAFETY FIRST

Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α.


Ο τομέας του Υπουργείου Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι εξειδικευμένος στην Οδική Ασφάλεια (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) κάνει ότι μπορεί για να προτρέψει τους οδηγούς να μην πίνουν όταν οδηγούν. Η νέα εκστρατεία που ξεκίνησε πριν από περίπου 40 ημέρες, με αφορμή την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέρει τον τίτλο "Οδηγώ νηφάλιος ή κάνω στην άκρη", ενώ πολύ σημαντική είναι και η χρηματοδότηση από το Αμερικανικό Κράτος με 5,1 εκατομμύρια δολάρια, για ανάπτυξη εφαρμογής τελευταίας τεχνολογίας, που φέρει την ονομασία Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS) και στόχο έχει την ανίχνευση της ποσότητας οινοπνεύματος που βρίσκεται στο αίμα του οδηγού. Η συσκευή αυτή θα προχωρά αυτόματα στην ανίχνευση και σε περίπτωση που ο οδηγός έχει πιει περισσότερο από το επιτρεπτό, το αυτοκίνητο θα μπλοκάρει και δεν θα ξεκινά.

Πέραν της εκτεταμένης διαφημιστικής εκστρατείας με το μότο που προαναφέραμε στις Η.Π.Α. και της χρηματοδότησης της τεχνολογικής εφαρμογής, από την 1η Ιανουαρίου παρουσιάστηκε μια εικονική εφαρμογή που ονομάζεται "Last Call 360" και μπορεί να λειτουργήσει μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή. Αυτή η εφαρμογή δημιουργεί μια εικονική σκηνή μπαρ μέσω μιας ιστοσελίδας που προσφέρει εικόνα 360 μοιρών με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις πολυμέσων. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με άλλους εικονικούς θαμώνες του μπαρ, να παρακολουθούν βίντεο, να παραγγέλνουν ποτά και κυρίως, να εξερευνούν τις επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Με βάση τις στατιστικές, 10.265 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους το 2015 εξαιτίας οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ το 67% από αυτούς ανιχνεύθηκε με διπλάσια του επιτρεπτού, ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα. Σημειώνεται πως κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων για τη χρονιά 2014-2015, δηλαδή μεταξύ 24 Δεκεμβρίου 2014 και 5 Ιανουαρίου 2015, 259 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που προήλθαν εξαιτίας της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Υπουργός Μεταφορών των Η.Π.Α. Anthony Foxx δήλωσε: "Κάθε χρόνο χάνονται υπερβολικά πολλές ζωές, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να εμποδίσουμε μελλοντικές τραγωδίες που οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Θέλουμε όλοι να είναι ασφαλείς και για αυτό τους καλούμε να κάνουν τη σωστή επιλογή, δηλαδή να οδηγούν νηφάλιοι".

Ο Διευθυντής της NHTSA Dr. Mark Rosekind πρόσθεσε: "Τα τρακαρίσματα με αφορμή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελούν ατύχημα, καθώς μπορούν να αποφευχθούν 100%. Οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη και λανθασμένες επιλογές, όμως δε σταματούμε εδώ. Με τη βοήθεια των συνεργατών μας στον τομέα της ασφάλειας, αναζητούμε ένα μονοπάτι, ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου δε θα υπάρχει πια οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ".

Για ακόμη μια φορά, γίνεται κατανοητή η μεγάλη έμφαση που δίνουν οι χώρες όπως οι Η.Π.Α. στην Οδική Ασφάλεια, κάτι που μακάρι να παραδειγματίσει και τους ελληνικούς Κρατικούς Φορείς και να δράσουν σχετικά με ένα τόσο σημαντικό, Εθνικό Θέμα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Κοινή δράση για την Οδική Ασφάλεια από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε.
Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαι...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)

S5 Box