SAFETY FIRST

Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α.


Ο τομέας του Υπουργείου Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι εξειδικευμένος στην Οδική Ασφάλεια (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) κάνει ότι μπορεί για να προτρέψει τους οδηγούς να μην πίνουν όταν οδηγούν. Η νέα εκστρατεία που ξεκίνησε πριν από περίπου 40 ημέρες, με αφορμή την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέρει τον τίτλο "Οδηγώ νηφάλιος ή κάνω στην άκρη", ενώ πολύ σημαντική είναι και η χρηματοδότηση από το Αμερικανικό Κράτος με 5,1 εκατομμύρια δολάρια, για ανάπτυξη εφαρμογής τελευταίας τεχνολογίας, που φέρει την ονομασία Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS) και στόχο έχει την ανίχνευση της ποσότητας οινοπνεύματος που βρίσκεται στο αίμα του οδηγού. Η συσκευή αυτή θα προχωρά αυτόματα στην ανίχνευση και σε περίπτωση που ο οδηγός έχει πιει περισσότερο από το επιτρεπτό, το αυτοκίνητο θα μπλοκάρει και δεν θα ξεκινά.

Πέραν της εκτεταμένης διαφημιστικής εκστρατείας με το μότο που προαναφέραμε στις Η.Π.Α. και της χρηματοδότησης της τεχνολογικής εφαρμογής, από την 1η Ιανουαρίου παρουσιάστηκε μια εικονική εφαρμογή που ονομάζεται "Last Call 360" και μπορεί να λειτουργήσει μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή. Αυτή η εφαρμογή δημιουργεί μια εικονική σκηνή μπαρ μέσω μιας ιστοσελίδας που προσφέρει εικόνα 360 μοιρών με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις πολυμέσων. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με άλλους εικονικούς θαμώνες του μπαρ, να παρακολουθούν βίντεο, να παραγγέλνουν ποτά και κυρίως, να εξερευνούν τις επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Με βάση τις στατιστικές, 10.265 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους το 2015 εξαιτίας οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ το 67% από αυτούς ανιχνεύθηκε με διπλάσια του επιτρεπτού, ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα. Σημειώνεται πως κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων για τη χρονιά 2014-2015, δηλαδή μεταξύ 24 Δεκεμβρίου 2014 και 5 Ιανουαρίου 2015, 259 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που προήλθαν εξαιτίας της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Υπουργός Μεταφορών των Η.Π.Α. Anthony Foxx δήλωσε: "Κάθε χρόνο χάνονται υπερβολικά πολλές ζωές, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να εμποδίσουμε μελλοντικές τραγωδίες που οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Θέλουμε όλοι να είναι ασφαλείς και για αυτό τους καλούμε να κάνουν τη σωστή επιλογή, δηλαδή να οδηγούν νηφάλιοι".

Ο Διευθυντής της NHTSA Dr. Mark Rosekind πρόσθεσε: "Τα τρακαρίσματα με αφορμή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελούν ατύχημα, καθώς μπορούν να αποφευχθούν 100%. Οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη και λανθασμένες επιλογές, όμως δε σταματούμε εδώ. Με τη βοήθεια των συνεργατών μας στον τομέα της ασφάλειας, αναζητούμε ένα μονοπάτι, ώστε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου δε θα υπάρχει πια οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ".

Για ακόμη μια φορά, γίνεται κατανοητή η μεγάλη έμφαση που δίνουν οι χώρες όπως οι Η.Π.Α. στην Οδική Ασφάλεια, κάτι που μακάρι να παραδειγματίσει και τους ελληνικούς Κρατικούς Φορείς και να δράσουν σχετικά με ένα τόσο σημαντικό, Εθνικό Θέμα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Το κράνος έσωσε μικρό ποδηλάτη στην Αυστραλία
Ένα μικρό αγόρι που χτυπήθηκε με το ποδήλατό του από αυτοκίνητο στο Σίδνει, απέφυγε τα χειρότερα επειδή φορούσε κράνος. ...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)

S5 Box