SAFETY FIRST

Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Ο Euro NCAP, ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας που παρέχουν τα νέα αυτοκίνητα, δημιούργησε την ειδική εφαρμογή Euro Rescue, η οποία προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους διασώστες που θα βρεθούν στη σκηνή ενός τροχαίου ατυχήματος.

Το πλαίσιο της ασφάλειας που παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, δεν περιορίζεται στην προστασία των επιβατών ή στα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού, αλλά επεκτείνεται και στην προστασία των επιβατών μετά από ένα ατύχημα. Καθώς η κατασκευή των αυτοκινήτων έχει γίνει πιο περίπλοκη, με τα υβριδικά κινητήρια σύνολα να έχουν προσθέσει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και διαφοροποιήσεις στην τοποθέτηση των εξαρτημάτων στο εκάστοτε όχημα, η ακριβής γνώση των δεδομένων για κάθε αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντική.

Εφόσον ένα ατύχημα έχει ήδη συμβεί, κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερο κρίσιμο για τη διάσωση ή μη, των θυμάτων του τροχαίου. Οι διασώστες που θα φτάσουν πρώτοι στο σημείο του συμβάντος, πρέπει να έχουν επακριβή γνώση για την κατασκευή του εκάστοτε αυτοκινήτου, ώστε να απεγκλωβίσουν με ασφάλεια τα θύματα. Για αυτόν τον λόγο, οι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει "Rescue Sheets" ή "Emergency Response Guides".

Ένα "Rescue Sheet", δηλαδή φύλλο διάσωσης, περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε οι διασώστες να προβούν σε διαδικασία απεγκλωβισμού γρήγορα και με ασφάλεια. Σε αυτό περιλαμβάνεται το σημείο του εκάστοτε εξαρτήματος, όπως αερόσακοι ή προεντατήρες ζωνών, καθώς επίσης και τα καλώδια ή μπαταρίες που λειτουργούν με υψηλή τάση και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους επιβάτες ή τους ίδιους τους διασώστες. Από την άλλη, τα "Emergency Response Guides" ή οδηγοί αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, παρέχουν εκτενείς οδηγίες για επιμόρφωση και παροχή βοήθειας προς τους διασώστες κατά την εκπαίδευση των τελευταίων. Αυτή η διαδικασία έχει γίνει ακόμη πιο απαραίτητη τον τελευταίο καιρό, καθώς τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται ολοένα και περισσότερο, με εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Σε συνεργασία με την "International Association of Fire & Rescue Services - CTIF", ο Euro NCAP συγκέντρωσε τα φύλλα διάσωσης των κατασκευαστών σε μια εφαρμογή για κινητό, που ονομάζεται "Euro Rescue" και όποιος το επιθυμεί, μπορεί να την κατεβάσει δωρεάν από Android και iOS. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται τόσο online όσο και offline, ενώ ο Euro NCAP θα φροντίσει ώστε το περιεχόμενο της εφαρμογής να διαθέτει τα τελευταία δεδομένα, όσον αφορά σε αυτοκίνητα που αξιολογήθηκαν από το 2020 και έπειτα.

Το Euro Rescue διατίθεται αρχικά σε αγγλικά, γαλλκά, γερμανικά και ισπανικά, ενώ από το 2023 θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Τo επόμενo Δωρεάν Σεμινάριo Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης
Η Σχολή μας συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς - Διαβάστε πού και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ομιλίες. ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)

S5 Box