SAFETY FIRST

Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Ο Euro NCAP, ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας που παρέχουν τα νέα αυτοκίνητα, δημιούργησε την ειδική εφαρμογή Euro Rescue, η οποία προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους διασώστες που θα βρεθούν στη σκηνή ενός τροχαίου ατυχήματος.

Το πλαίσιο της ασφάλειας που παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, δεν περιορίζεται στην προστασία των επιβατών ή στα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού, αλλά επεκτείνεται και στην προστασία των επιβατών μετά από ένα ατύχημα. Καθώς η κατασκευή των αυτοκινήτων έχει γίνει πιο περίπλοκη, με τα υβριδικά κινητήρια σύνολα να έχουν προσθέσει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και διαφοροποιήσεις στην τοποθέτηση των εξαρτημάτων στο εκάστοτε όχημα, η ακριβής γνώση των δεδομένων για κάθε αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντική.

Εφόσον ένα ατύχημα έχει ήδη συμβεί, κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερο κρίσιμο για τη διάσωση ή μη, των θυμάτων του τροχαίου. Οι διασώστες που θα φτάσουν πρώτοι στο σημείο του συμβάντος, πρέπει να έχουν επακριβή γνώση για την κατασκευή του εκάστοτε αυτοκινήτου, ώστε να απεγκλωβίσουν με ασφάλεια τα θύματα. Για αυτόν τον λόγο, οι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει "Rescue Sheets" ή "Emergency Response Guides".

Ένα "Rescue Sheet", δηλαδή φύλλο διάσωσης, περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε οι διασώστες να προβούν σε διαδικασία απεγκλωβισμού γρήγορα και με ασφάλεια. Σε αυτό περιλαμβάνεται το σημείο του εκάστοτε εξαρτήματος, όπως αερόσακοι ή προεντατήρες ζωνών, καθώς επίσης και τα καλώδια ή μπαταρίες που λειτουργούν με υψηλή τάση και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους επιβάτες ή τους ίδιους τους διασώστες. Από την άλλη, τα "Emergency Response Guides" ή οδηγοί αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, παρέχουν εκτενείς οδηγίες για επιμόρφωση και παροχή βοήθειας προς τους διασώστες κατά την εκπαίδευση των τελευταίων. Αυτή η διαδικασία έχει γίνει ακόμη πιο απαραίτητη τον τελευταίο καιρό, καθώς τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται ολοένα και περισσότερο, με εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Σε συνεργασία με την "International Association of Fire & Rescue Services - CTIF", ο Euro NCAP συγκέντρωσε τα φύλλα διάσωσης των κατασκευαστών σε μια εφαρμογή για κινητό, που ονομάζεται "Euro Rescue" και όποιος το επιθυμεί, μπορεί να την κατεβάσει δωρεάν από Android και iOS. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται τόσο online όσο και offline, ενώ ο Euro NCAP θα φροντίσει ώστε το περιεχόμενο της εφαρμογής να διαθέτει τα τελευταία δεδομένα, όσον αφορά σε αυτοκίνητα που αξιολογήθηκαν από το 2020 και έπειτα.

Το Euro Rescue διατίθεται αρχικά σε αγγλικά, γαλλκά, γερμανικά και ισπανικά, ενώ από το 2023 θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Οι παραβάσεις της εβδομάδας 10-16 Σεπτεμβρίου
H επιστροφή των Αθηναίων στην καθημερινότητα, έφερε ξανά την Αττική στην κορυφή των τροχαίων παραβάσεων που καταγράφηκαν στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Φρανκφούρτη: Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα εντός πόλης
Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)

S5 Box