SAFETY FIRST

Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Ο Euro NCAP, ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας που παρέχουν τα νέα αυτοκίνητα, δημιούργησε την ειδική εφαρμογή Euro Rescue, η οποία προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους διασώστες που θα βρεθούν στη σκηνή ενός τροχαίου ατυχήματος.

Το πλαίσιο της ασφάλειας που παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, δεν περιορίζεται στην προστασία των επιβατών ή στα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού, αλλά επεκτείνεται και στην προστασία των επιβατών μετά από ένα ατύχημα. Καθώς η κατασκευή των αυτοκινήτων έχει γίνει πιο περίπλοκη, με τα υβριδικά κινητήρια σύνολα να έχουν προσθέσει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και διαφοροποιήσεις στην τοποθέτηση των εξαρτημάτων στο εκάστοτε όχημα, η ακριβής γνώση των δεδομένων για κάθε αυτοκίνητο είναι πολύ σημαντική.

Εφόσον ένα ατύχημα έχει ήδη συμβεί, κάθε δευτερόλεπτο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερο κρίσιμο για τη διάσωση ή μη, των θυμάτων του τροχαίου. Οι διασώστες που θα φτάσουν πρώτοι στο σημείο του συμβάντος, πρέπει να έχουν επακριβή γνώση για την κατασκευή του εκάστοτε αυτοκινήτου, ώστε να απεγκλωβίσουν με ασφάλεια τα θύματα. Για αυτόν τον λόγο, οι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει "Rescue Sheets" ή "Emergency Response Guides".

Ένα "Rescue Sheet", δηλαδή φύλλο διάσωσης, περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε οι διασώστες να προβούν σε διαδικασία απεγκλωβισμού γρήγορα και με ασφάλεια. Σε αυτό περιλαμβάνεται το σημείο του εκάστοτε εξαρτήματος, όπως αερόσακοι ή προεντατήρες ζωνών, καθώς επίσης και τα καλώδια ή μπαταρίες που λειτουργούν με υψηλή τάση και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους επιβάτες ή τους ίδιους τους διασώστες. Από την άλλη, τα "Emergency Response Guides" ή οδηγοί αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, παρέχουν εκτενείς οδηγίες για επιμόρφωση και παροχή βοήθειας προς τους διασώστες κατά την εκπαίδευση των τελευταίων. Αυτή η διαδικασία έχει γίνει ακόμη πιο απαραίτητη τον τελευταίο καιρό, καθώς τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται ολοένα και περισσότερο, με εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Σε συνεργασία με την "International Association of Fire & Rescue Services - CTIF", ο Euro NCAP συγκέντρωσε τα φύλλα διάσωσης των κατασκευαστών σε μια εφαρμογή για κινητό, που ονομάζεται "Euro Rescue" και όποιος το επιθυμεί, μπορεί να την κατεβάσει δωρεάν από Android και iOS. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται τόσο online όσο και offline, ενώ ο Euro NCAP θα φροντίσει ώστε το περιεχόμενο της εφαρμογής να διαθέτει τα τελευταία δεδομένα, όσον αφορά σε αυτοκίνητα που αξιολογήθηκαν από το 2020 και έπειτα.

Το Euro Rescue διατίθεται αρχικά σε αγγλικά, γαλλκά, γερμανικά και ισπανικά, ενώ από το 2023 θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Δείτε το video

Περισσότερα Safety First

Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)

S5 Box