SAFETY FIRST

Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική...


Η εποχή που τα αυτοκίνητα θα επικοινωνούν μεταξύ τους χάρη στην τεχνολογία "Connected Vehicle" βρίσκεται πιο κοντά από ότι ίσως να περιμένουμε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην επίσημη ιστοσελίδα της NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration", του μεγαλύτερου Οργανισμού που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στις Η.Π.Α., με τις ευλογίες του Υπουργείου Μεταφορών, βρίσκεται στα σκαριά η διαδικασία θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής παρουσίας σε ελαφριά αυτοκίνητα, συστήματος επικοινωνία οχήματος με όχημα (Vehicle-to-vehicle - V2V), με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων. Η ύπαρξη του συστήματος επικοινωνίας μεταξύ δύο οχημάτων θα επιτρέπει τη χρήση νέων εφαρμογών αποφυγής ατυχημάτων που, όταν χρησιμοποιηθούν πλήρως, υπολογίζεται πως θα εμποδίσουν πολλές χιλιάδες ατυχήματα, χάρη στη δυνατότητα των αυτοκινήτων να "μιλούν" μεταξύ τους, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για 90 ημέρες, καλεί τους κατασκευαστές να συμπεριλάβουν τεχνολογίες V2V σε όλα τα ελαφριά οχήματά τους, τα οποία θα μπορούν μέσω ειδικών συσκευών να "μιλούν μεταξύ τους την ίδια γλώσσα", χάρη σε συγκεκριμένη, κοινή κωδικοποίηση μηνυμάτων που θα έχουν δημιουργηθεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Μάλιστα, αυτό θα πάει ακόμη παραπέρα αφού το Τμήμα που έχει υπό την ευθύνη του τον τομέα των Αυτοκινητόδρομων, θα εκδώσει σύντομα και οδηγίες ώστε η τεχνολογία επικοινωνίας V2V να επεκταθεί και στις οδικές υποδομές, ώστε τα αυτοκίνητα να "επικοινωνούν" και με φανάρια, σήματα Stop ή σημάνσεις για έργα οδοποιίας. Οι παραπάνω προτάσεις, αποτελούν ακόμη ένα βήμα εμπρός, στο δρόμο για την πολυαναμενόμενη εγκαθίδρυση της αυτόνομης αυτοκίνησης, ενώ υπολογίζεται πως οι τεχνολογίες επικοινωνίας V2V θα μπορούσαν να μειώσουν έως και κατά 80% τα μη καταστροφικά ατυχήματα.

Οι συσκευές V2V θα χρησιμοποιούν σύστημα επικοινωνίας μικρής εμβέλειας (Dedicated Short Range Communications - DSRC) ώστε να μεταδίδουν δεδομένα όπως τοποθεσία, κατεύθυνση και ταχύτητα στα κοντινά οχήματα. Αυτά τα δεδομένα θα ανανεώνονται έως 10 φορές ανά δευτερόλεπτο και με τη χρήση αυτής της πληροφόρησης, τα αυτοκίνητα που θα διαθέτουν τις συσκευές θα μπορούν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους και να ειδοποιήσουν τους οδηγούς για πιθανό ατύχημα, ενώ εκείνα που διαθέτουν αυτοματοποιημένες λειτουργίες θα μπορούν ακόμη και να δρουν αυτόνομα. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία επικοινωνίας V2V θα προσφέρει σε όχημα και οδηγό προχωρημένες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα την κρίση αν είναι ασφαλής μια προσπέραση σε δρόμο με δύο λωρίδες, καθώς θα μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία οχήματος-κινδύνου σε απόσταση που ο οδηγός με τις αισθήσεις του δε θα μπορεί, πιθανώς αποσοβώντας μια μετωπική σύγκρουση.Σύμφωνα με το άρθρο, μεγάλη προσοχή θα δοθεί στην ιδιωτικότητα των επιβατών, καθώς δε θα μεταδίδονται πληροφορίες που σχετίζονται κατά οποιονδήποτε τρόπο, με τα άτομα που βρίσκονται εντός του αυτοκινήτου, αλλά μόνο πληροφορίες που αφορούν τη θέση του αυτοκινήτου στο δρόμο και σε σύγκριση με άλλα οχήματα. 

Ο Υπουργός Μεταφορών των Η.Π.Α. Anthony Foxx δήλωσε: "Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο γίνεται την τεχνολογία μεταφορών, με στόχο τη διάσωση περισσότερων ανθρώπινων ζωών. Η πολυαναμενόμενη νομοθεσία για το V2V αποτελεί ένα βήμα προόδου, καθώς από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί θα παρέχει πλήρη γνώση της κατάστασης γύρω από ένα κινούμενο όχημα σε 360 μοίρες και θα μας βοηθήσει στην βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας". 

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της NHTSA Mark Rosekind σχολίασε: "Οι προηγμένες τεχνολογίες μπορούν να αποδειχθούν ένα σημαντικό όπλο, στην προσπάθεια να σωθούν περισσότερες ζωές στους δρόμους. Η τεχνολογία V2V και οι τεχνολογίες αυτόνομης αυτοκίνησης έχουν τις δυνατότητες να κάνουν τους δρόμους πιο ασφαλείς και μάλιστα όταν συνδυαστούν, αυτές οι δυνατότητες γίνονται τεράστιες".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Με 237 χλμ./ώρα πήγαινε ο Reyes τη στιγμή του μοιραίου ατυχήματος
Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)

S5 Box