SAFETY FIRST

Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική...


Η εποχή που τα αυτοκίνητα θα επικοινωνούν μεταξύ τους χάρη στην τεχνολογία "Connected Vehicle" βρίσκεται πιο κοντά από ότι ίσως να περιμένουμε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην επίσημη ιστοσελίδα της NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration", του μεγαλύτερου Οργανισμού που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στις Η.Π.Α., με τις ευλογίες του Υπουργείου Μεταφορών, βρίσκεται στα σκαριά η διαδικασία θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής παρουσίας σε ελαφριά αυτοκίνητα, συστήματος επικοινωνία οχήματος με όχημα (Vehicle-to-vehicle - V2V), με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων. Η ύπαρξη του συστήματος επικοινωνίας μεταξύ δύο οχημάτων θα επιτρέπει τη χρήση νέων εφαρμογών αποφυγής ατυχημάτων που, όταν χρησιμοποιηθούν πλήρως, υπολογίζεται πως θα εμποδίσουν πολλές χιλιάδες ατυχήματα, χάρη στη δυνατότητα των αυτοκινήτων να "μιλούν" μεταξύ τους, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για 90 ημέρες, καλεί τους κατασκευαστές να συμπεριλάβουν τεχνολογίες V2V σε όλα τα ελαφριά οχήματά τους, τα οποία θα μπορούν μέσω ειδικών συσκευών να "μιλούν μεταξύ τους την ίδια γλώσσα", χάρη σε συγκεκριμένη, κοινή κωδικοποίηση μηνυμάτων που θα έχουν δημιουργηθεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Μάλιστα, αυτό θα πάει ακόμη παραπέρα αφού το Τμήμα που έχει υπό την ευθύνη του τον τομέα των Αυτοκινητόδρομων, θα εκδώσει σύντομα και οδηγίες ώστε η τεχνολογία επικοινωνίας V2V να επεκταθεί και στις οδικές υποδομές, ώστε τα αυτοκίνητα να "επικοινωνούν" και με φανάρια, σήματα Stop ή σημάνσεις για έργα οδοποιίας. Οι παραπάνω προτάσεις, αποτελούν ακόμη ένα βήμα εμπρός, στο δρόμο για την πολυαναμενόμενη εγκαθίδρυση της αυτόνομης αυτοκίνησης, ενώ υπολογίζεται πως οι τεχνολογίες επικοινωνίας V2V θα μπορούσαν να μειώσουν έως και κατά 80% τα μη καταστροφικά ατυχήματα.

Οι συσκευές V2V θα χρησιμοποιούν σύστημα επικοινωνίας μικρής εμβέλειας (Dedicated Short Range Communications - DSRC) ώστε να μεταδίδουν δεδομένα όπως τοποθεσία, κατεύθυνση και ταχύτητα στα κοντινά οχήματα. Αυτά τα δεδομένα θα ανανεώνονται έως 10 φορές ανά δευτερόλεπτο και με τη χρήση αυτής της πληροφόρησης, τα αυτοκίνητα που θα διαθέτουν τις συσκευές θα μπορούν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους και να ειδοποιήσουν τους οδηγούς για πιθανό ατύχημα, ενώ εκείνα που διαθέτουν αυτοματοποιημένες λειτουργίες θα μπορούν ακόμη και να δρουν αυτόνομα. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία επικοινωνίας V2V θα προσφέρει σε όχημα και οδηγό προχωρημένες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα την κρίση αν είναι ασφαλής μια προσπέραση σε δρόμο με δύο λωρίδες, καθώς θα μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία οχήματος-κινδύνου σε απόσταση που ο οδηγός με τις αισθήσεις του δε θα μπορεί, πιθανώς αποσοβώντας μια μετωπική σύγκρουση.Σύμφωνα με το άρθρο, μεγάλη προσοχή θα δοθεί στην ιδιωτικότητα των επιβατών, καθώς δε θα μεταδίδονται πληροφορίες που σχετίζονται κατά οποιονδήποτε τρόπο, με τα άτομα που βρίσκονται εντός του αυτοκινήτου, αλλά μόνο πληροφορίες που αφορούν τη θέση του αυτοκινήτου στο δρόμο και σε σύγκριση με άλλα οχήματα. 

Ο Υπουργός Μεταφορών των Η.Π.Α. Anthony Foxx δήλωσε: "Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο γίνεται την τεχνολογία μεταφορών, με στόχο τη διάσωση περισσότερων ανθρώπινων ζωών. Η πολυαναμενόμενη νομοθεσία για το V2V αποτελεί ένα βήμα προόδου, καθώς από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί θα παρέχει πλήρη γνώση της κατάστασης γύρω από ένα κινούμενο όχημα σε 360 μοίρες και θα μας βοηθήσει στην βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας". 

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της NHTSA Mark Rosekind σχολίασε: "Οι προηγμένες τεχνολογίες μπορούν να αποδειχθούν ένα σημαντικό όπλο, στην προσπάθεια να σωθούν περισσότερες ζωές στους δρόμους. Η τεχνολογία V2V και οι τεχνολογίες αυτόνομης αυτοκίνησης έχουν τις δυνατότητες να κάνουν τους δρόμους πιο ασφαλείς και μάλιστα όταν συνδυαστούν, αυτές οι δυνατότητες γίνονται τεράστιες".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

1 στους 2 Βρετανούς ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον ίδρυμα Brake, που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στη Μ. Βρετανία, το 52% των Βρετανών οδηγών ομολογεί ότι ξεπερνά τα όρια των 20 μιλίων/ώρα, στις περιοχές που υπά...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Ανησυχία για την αύξηση βάρους των νέων οχημάτων
Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)

S5 Box