SAFETY FIRST

Ελληνική έρευνα δείχνει πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, όχι μόνο δεν προκαλεί επιπλέον προβλήματα, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς.

Η υιοθέτηση του ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές, αποτελεί μια διαδεδομένη τάση των τελευταίων ετών στην Ευρώπη.
Τα στατιστικά αποτελέσματα δείχνουν μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτή η ενέργεια προκαλεί αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησαν για λογαριασμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι Γιώργος Γιάννης και Εύα Μιχελαράκη, καταλήγει στο συμπέρασμα πως αύξηση της κίνησης λόγω μείωσης του ορίου ταχύτητας, δεν υφίσταται.

Η έρευνα των δύο Ελλήνων είχε ως βάση τη λειτουργία του μέτρου σε 40 πόλεις ανά την Ευρώπη, όπου το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, για παράδειγμα στην Ελβετία, το μειωμένο όριο ταχύτητας έχει επιτρέψει στο οδικό δίκτυο να δεχθεί αποτελεσματικά περισσότερα οχήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου διαδρομής ανά όχημα.

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν δείξει πως μείωση του ορίου ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα, μπορεί να προκαλέσει μείωση της ηχορύπανσης κατά 40%.

Ακόμη, μακροπρόθεσμα η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα αναμένεται να βοηθήσει και σε οικονομικό επίπεδο. Αν και αρχικά αυτό δεν ισχύει, καθώς απαιτούνται επιπλέον πόροι για τοποθέτηση νέων σημάτων κυκλοφορίας, όμως η μείωση των ατυχημάτων θα επιφέρει ανάλογη μείωση του κόστους σε επίπεδο δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, στην Ουαλία που ήταν η πρώτη χώρα η οποία υιοθέτησε σε κάθε πόλη το εν λόγω όριο, παρατηρήθηκε μείωση 20% στις ζημιές που είχαν τα αυτοκίνητα.

Το όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει υιοθετηθεί σε πόλεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών όπως Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία κ.α.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ευρωπαϊκή Ένωση: Προς νομοθεσία για ψηφιακή διαθεσιμότητα των ορίων ταχύτητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Πιέσεις για περισσότερα όρια ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων
Η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρώπη, όπως φαίνεται από πρόσφατα αιτήματα σε Ιταλία και Αυστρία. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
1 στους 2 Βρετανούς ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον ίδρυμα Brake, που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στη Μ. Βρετανία, το 52% των Βρετανών οδηγών ομολογεί ότι ξεπερνά τα όρια των 20 μιλίων/ώρα, στις περιοχές που υπά...(περισσότερα)
Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)

S5 Box