SAFETY FIRST

Ελληνική έρευνα δείχνει πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, όχι μόνο δεν προκαλεί επιπλέον προβλήματα, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς.

Η υιοθέτηση του ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές, αποτελεί μια διαδεδομένη τάση των τελευταίων ετών στην Ευρώπη.
Τα στατιστικά αποτελέσματα δείχνουν μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτή η ενέργεια προκαλεί αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησαν για λογαριασμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι Γιώργος Γιάννης και Εύα Μιχελαράκη, καταλήγει στο συμπέρασμα πως αύξηση της κίνησης λόγω μείωσης του ορίου ταχύτητας, δεν υφίσταται.

Η έρευνα των δύο Ελλήνων είχε ως βάση τη λειτουργία του μέτρου σε 40 πόλεις ανά την Ευρώπη, όπου το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, για παράδειγμα στην Ελβετία, το μειωμένο όριο ταχύτητας έχει επιτρέψει στο οδικό δίκτυο να δεχθεί αποτελεσματικά περισσότερα οχήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου διαδρομής ανά όχημα.

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν δείξει πως μείωση του ορίου ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα, μπορεί να προκαλέσει μείωση της ηχορύπανσης κατά 40%.

Ακόμη, μακροπρόθεσμα η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα αναμένεται να βοηθήσει και σε οικονομικό επίπεδο. Αν και αρχικά αυτό δεν ισχύει, καθώς απαιτούνται επιπλέον πόροι για τοποθέτηση νέων σημάτων κυκλοφορίας, όμως η μείωση των ατυχημάτων θα επιφέρει ανάλογη μείωση του κόστους σε επίπεδο δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, στην Ουαλία που ήταν η πρώτη χώρα η οποία υιοθέτησε σε κάθε πόλη το εν λόγω όριο, παρατηρήθηκε μείωση 20% στις ζημιές που είχαν τα αυτοκίνητα.

Το όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει υιοθετηθεί σε πόλεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών όπως Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία κ.α.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)
Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)

S5 Box