Ελληνική έρευνα δείχνει πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, όχι μόνο δεν προκαλεί επιπλέον προβλήματα, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς.
Η υιοθέτηση του ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές, αποτελεί μια διαδεδομένη τάση των τελευταίων ετών στην Ευρώπη.
Τα στατιστικά αποτελέσματα δείχνουν μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτή η ενέργεια προκαλεί αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησαν για λογαριασμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι Γιώργος Γιάννης και Εύα Μιχελαράκη, καταλήγει στο συμπέρασμα πως αύξηση της κίνησης λόγω μείωσης του ορίου ταχύτητας, δεν υφίσταται.
Η έρευνα των δύο Ελλήνων είχε ως βάση τη λειτουργία του μέτρου σε 40 πόλεις ανά την Ευρώπη, όπου το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, για παράδειγμα στην Ελβετία, το μειωμένο όριο ταχύτητας έχει επιτρέψει στο οδικό δίκτυο να δεχθεί αποτελεσματικά περισσότερα οχήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου διαδρομής ανά όχημα.
Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν δείξει πως μείωση του ορίου ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα, μπορεί να προκαλέσει μείωση της ηχορύπανσης κατά 40%.
Ακόμη, μακροπρόθεσμα η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα αναμένεται να βοηθήσει και σε οικονομικό επίπεδο. Αν και αρχικά αυτό δεν ισχύει, καθώς απαιτούνται επιπλέον πόροι για τοποθέτηση νέων σημάτων κυκλοφορίας, όμως η μείωση των ατυχημάτων θα επιφέρει ανάλογη μείωση του κόστους σε επίπεδο δημόσιας Υγείας.
Επιπλέον, στην Ουαλία που ήταν η πρώτη χώρα η οποία υιοθέτησε σε κάθε πόλη το εν λόγω όριο, παρατηρήθηκε μείωση 20% στις ζημιές που είχαν τα αυτοκίνητα.
Το όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει υιοθετηθεί σε πόλεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών όπως Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία κ.α.
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ