SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η ενεργοποίηση Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των επιμέρους θεσμών που ασχολούνται με την Οδική Ασφάλεια ανά την Ευρώπη, έχουν οδηγήσει σε μια σαφή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια. Αυτό καθιστά τους Ευρωπαϊκούς δρόμους ως τους πιο ασφαλείς στον κόσμο. Η πρόοδος της τεχνολογίας και τα συστήματα ασφαλείας με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη αυτοματοποίηση των οχημάτων, έχει ήδη αποφέρει καρπούς.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, "κατά το παρελθόν η ΕΕ θέσπισε την υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας σε όλα τα οχήματα, καθώς και προηγμένων συστημάτων πέδησης έκτακτης ανάγκης και συστημάτων προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας στα φορτηγά και λεωφορεία, συστήματα που εκτιμάται ότι συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά περίπου 5 000 ετησίως", ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, ανέρχεται τουλάχιστον σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και φυσικά, σε εκατοντάδες θύματα που είναι και το πλέον σημαντικό.

SafetyFirst EC02

 

Χαρακτηριστικά ασφαλείας που διαθέτουν σήμερα αρκετά αυτοκίνητα

 

Ως κύρια αιτία των τροχαίων ατυχημάτων θεωρείται ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς υπολογίζεται πως στο 95% των ατυχημάτων ευθύνεται, με κάποιο τρόπο ο ανθρώπινος παράγοντας, ενώ το 75% των ατυχημάτων οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Όσον αφορά στους αριθμούς, από το 2001 έως το 2014 οι νεκροί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί κατά 53%, καθώς από τους 54.300 νεκρούς του 2001 φτάσαμε στους 25.900 του 2014. Επειδή βέβαια ο αριθμός παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, αφού στόχος είναι να μην υπάρχουν νεκροί στους δρόμους, με βάση τις διεθνείς κατευθύνσεις για την Οδική Ασφάλεια ως προς τη δεκαετία 2011-2020, στόχος είναι οι νεκροί να μειωθούν ως το 2020 στις 15.000. Το 55 % των θανάτων από τροχαία οφείλεται σε ατυχήματα σε μη αστικές οδούς, από το οποίο το 38 % οφείλεται σε ατυχήματα σε αστικές περιοχές και το 7 % αυτών οφείλεται σε ατυχήματα σε αυτοκινητοδρόμους. Οι πεζοί και οι ποδηλάτες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 30 % των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, το 43 % σχεδόν των οποίων συμβαίνει σε αστικές περιοχές.

SafetyFirst EC03

Γράφημα που δείχνει τους νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα από το 1990 έως το 2020 (όπως υπολογίζεται).

 

Σύμφωνα με τον κανονισμό για τη γενική ασφάλεια και τον κανονισμό για την προστασία των πεζών, η Επιτροπή οφείλει να παρακολουθεί τις τεχνικές εξελίξεις στο πεδίο των αυξημένων απαιτήσεων παθητικής ασφάλειας, να εξετάσει την ενδεχόμενη προσθήκη νέων και βελτιωμένων στοιχείων ασφάλειας, καθώς και βελτιωμένων τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας, και να υποβάλει σχετικές εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή αναφέρεται σε 19 (!) μέτρα ασφάλειας που θα πρέπει να διαθέτουν τα αυτοκίνητα για τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας. Όσον αφορά στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων, αναφέρονται τα συστήματα αυτόνομης πέδησης έκτακτης ανάγκης, τα ευφυή συστήματα προσαρμογής ταχύτητας, τα συστήματα υποβοήθησης παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας και τα συστήματα ανίχνευσης υπνηλίας και παρακολούθησης της εγρήγορσης του οδηγού. Όσον αφορά στον τομέα της παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων, η Επιτροπή προτείνει νέες απαιτήσεις ή ενίσχυση υφιστάμενων μέτρων. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται η σήμανση πέδησης έκτακτης ανάγκης, με πρόταση τα φανάρια των φρένων να αναβοσβήνουν, ουσιαστικά προειδοποιώντας τους επόμενους οδηγούς. Επίσης, αναφέρονται η υπενθύμιση της χρήσης ζώνης ασφαλείας, περισσότερες δοκιμές μετωπικής, πλευρικής ή οπίσθιας σύγκρουσης, τα συστήματα καταγραφής δεδομένων σε περίπτωση σύγκρουσης και τα συστήματα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών.

Στα φορτηγά και τα λεωφορεία προτείνονται βελτιώσεις στον σχεδιασμό του εμπρός μέρους, στην οπίσθια προστασία των φορτηγών και των ρυμουλκουμένων, στους πλευρικούς προφυλακτήρες για μεγαλύτερη πλευρική προστασία και στην πυρασφάλεια, όταν πρόκειται για λεωφορεία. Τέλος, για τους πεζούς και τους ποδηλάτες προτείνεται η θέσπιση συστημάτων ανίχνευσης, που συνδέονται συστήματα αυτόνομης πέδησης έκτακτης ανάγκης, στοιχεία προστασίας για την περίπτωση πρόσκρουσης κεφαλιού σε κολόνα Α και συστήματα ανίχνευσης προσώπων που βρίσκονται πίσω από το όχημα σε περίπτωση κίνησης προς τα πίσω.
Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ενδιαφέρονται στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη στο επισυναπτόμενο αρχείο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Πρόταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

 

Περισσότερα Safety First

Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Το παράλληλο παρκάρισμα είναι ο δυσκολότερος ελιγμός
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)

S5 Box