SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η ενεργοποίηση Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των επιμέρους θεσμών που ασχολούνται με την Οδική Ασφάλεια ανά την Ευρώπη, έχουν οδηγήσει σε μια σαφή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια. Αυτό καθιστά τους Ευρωπαϊκούς δρόμους ως τους πιο ασφαλείς στον κόσμο. Η πρόοδος της τεχνολογίας και τα συστήματα ασφαλείας με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη αυτοματοποίηση των οχημάτων, έχει ήδη αποφέρει καρπούς.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, "κατά το παρελθόν η ΕΕ θέσπισε την υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας σε όλα τα οχήματα, καθώς και προηγμένων συστημάτων πέδησης έκτακτης ανάγκης και συστημάτων προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας στα φορτηγά και λεωφορεία, συστήματα που εκτιμάται ότι συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά περίπου 5 000 ετησίως", ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, ανέρχεται τουλάχιστον σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και φυσικά, σε εκατοντάδες θύματα που είναι και το πλέον σημαντικό.

SafetyFirst EC02

 

Χαρακτηριστικά ασφαλείας που διαθέτουν σήμερα αρκετά αυτοκίνητα

 

Ως κύρια αιτία των τροχαίων ατυχημάτων θεωρείται ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς υπολογίζεται πως στο 95% των ατυχημάτων ευθύνεται, με κάποιο τρόπο ο ανθρώπινος παράγοντας, ενώ το 75% των ατυχημάτων οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Όσον αφορά στους αριθμούς, από το 2001 έως το 2014 οι νεκροί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί κατά 53%, καθώς από τους 54.300 νεκρούς του 2001 φτάσαμε στους 25.900 του 2014. Επειδή βέβαια ο αριθμός παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, αφού στόχος είναι να μην υπάρχουν νεκροί στους δρόμους, με βάση τις διεθνείς κατευθύνσεις για την Οδική Ασφάλεια ως προς τη δεκαετία 2011-2020, στόχος είναι οι νεκροί να μειωθούν ως το 2020 στις 15.000. Το 55 % των θανάτων από τροχαία οφείλεται σε ατυχήματα σε μη αστικές οδούς, από το οποίο το 38 % οφείλεται σε ατυχήματα σε αστικές περιοχές και το 7 % αυτών οφείλεται σε ατυχήματα σε αυτοκινητοδρόμους. Οι πεζοί και οι ποδηλάτες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 30 % των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, το 43 % σχεδόν των οποίων συμβαίνει σε αστικές περιοχές.

SafetyFirst EC03

Γράφημα που δείχνει τους νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα από το 1990 έως το 2020 (όπως υπολογίζεται).

 

Σύμφωνα με τον κανονισμό για τη γενική ασφάλεια και τον κανονισμό για την προστασία των πεζών, η Επιτροπή οφείλει να παρακολουθεί τις τεχνικές εξελίξεις στο πεδίο των αυξημένων απαιτήσεων παθητικής ασφάλειας, να εξετάσει την ενδεχόμενη προσθήκη νέων και βελτιωμένων στοιχείων ασφάλειας, καθώς και βελτιωμένων τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας, και να υποβάλει σχετικές εκθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή αναφέρεται σε 19 (!) μέτρα ασφάλειας που θα πρέπει να διαθέτουν τα αυτοκίνητα για τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας. Όσον αφορά στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων, αναφέρονται τα συστήματα αυτόνομης πέδησης έκτακτης ανάγκης, τα ευφυή συστήματα προσαρμογής ταχύτητας, τα συστήματα υποβοήθησης παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας και τα συστήματα ανίχνευσης υπνηλίας και παρακολούθησης της εγρήγορσης του οδηγού. Όσον αφορά στον τομέα της παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων, η Επιτροπή προτείνει νέες απαιτήσεις ή ενίσχυση υφιστάμενων μέτρων. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται η σήμανση πέδησης έκτακτης ανάγκης, με πρόταση τα φανάρια των φρένων να αναβοσβήνουν, ουσιαστικά προειδοποιώντας τους επόμενους οδηγούς. Επίσης, αναφέρονται η υπενθύμιση της χρήσης ζώνης ασφαλείας, περισσότερες δοκιμές μετωπικής, πλευρικής ή οπίσθιας σύγκρουσης, τα συστήματα καταγραφής δεδομένων σε περίπτωση σύγκρουσης και τα συστήματα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών.

Στα φορτηγά και τα λεωφορεία προτείνονται βελτιώσεις στον σχεδιασμό του εμπρός μέρους, στην οπίσθια προστασία των φορτηγών και των ρυμουλκουμένων, στους πλευρικούς προφυλακτήρες για μεγαλύτερη πλευρική προστασία και στην πυρασφάλεια, όταν πρόκειται για λεωφορεία. Τέλος, για τους πεζούς και τους ποδηλάτες προτείνεται η θέσπιση συστημάτων ανίχνευσης, που συνδέονται συστήματα αυτόνομης πέδησης έκτακτης ανάγκης, στοιχεία προστασίας για την περίπτωση πρόσκρουσης κεφαλιού σε κολόνα Α και συστήματα ανίχνευσης προσώπων που βρίσκονται πίσω από το όχημα σε περίπτωση κίνησης προς τα πίσω.
Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ενδιαφέρονται στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη στο επισυναπτόμενο αρχείο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Πρόταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

 

Περισσότερα Safety First

Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)

S5 Box