SAFETY FIRST

Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις.

Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς υπολογίζεται πως σχεδόν 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή περίπου 3,4 χιλιάδες ανά ημέρα) χάνουν τη ζωή τους από αυτή την αιτία, με την πλειονότητα από αυτούς να είναι ηλικίας 15-29 ετών.
Επιστρέφοντας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η κατάσταση είναι οριακά βελτιωμένη, γεγονός πάντως που δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, καθώς η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρει λοιπόν η ΕΛΣΤΑΤ, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 συνέβησαν 6.952 τροχαία ατυχήματα, δηλαδή κατά 7,6% λιγότερα από τα 7.522 που είχαν συμβεί στο ίδιο χρονικό διάστημα για το 2016, ενώ έχασαν τη ζωή τους 470 συνάνθρωποί μας, δηλαδή κατά 14,2% λιγότεροι σε σύγκριση με τους 548 που είχαν χαθεί στην ελληνική άσφαλτο μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2016.

Αν προβούμε σε ένα άθροισμα, τότε προκύπτει (πάντα με βάση τα δεδομένα που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ) πως από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και τον Αύγουστο το 2017*, είχαμε 94.797 τροχαία ατυχήματα, 7.143 νεκρούς, 9.315 βαριά τραυματίες και 108.698 ελαφρά τραυματίες. Για να γίνει κατανοητό το αριθμητικό μέγεθος, σε μια -με βάση τους αριθμούς βελτιωμένη- περίοδο 7 ετών, στους δρόμους έχει χάσει τη ζωή τους αριθμός ανθρώπων που αντιστοιχεί στον πληθυσμό πόλεων όπως ο Λιμένας Μαρκοπούλου στην Αττική ή η Χαλάστρα στη Θεσσαλονίκη.

Συμπερασματικά, μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν μικρή βελτίωση, ωστόσο ο δρόμος προς την οριστική εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς , είναι ακόμη μακρύς και απαιτεί πολλά και συντονισμένα βήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

*Τα αριθμητικά στοιχεία της περιόδου Νοεμβρίου 2016-Αυγούστου 2017, αυτά παραμένουν προσωρινά.

Περισσότερα Safety First

Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Ανησυχητικά αποτελέσματα για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων
Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Μέχρι 82 ετών στοχεύουν να οδηγούν οι Βρετανοί
Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής. ...(περισσότερα)

S5 Box