Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις.
Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών από τροχαία ατυχήματα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς υπολογίζεται πως σχεδόν 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή περίπου 3,4 χιλιάδες ανά ημέρα) χάνουν τη ζωή τους από αυτή την αιτία, με την πλειονότητα από αυτούς να είναι ηλικίας 15-29 ετών.
Επιστρέφοντας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), η κατάσταση είναι οριακά βελτιωμένη, γεγονός πάντως που δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, καθώς η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρει λοιπόν η ΕΛΣΤΑΤ, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 συνέβησαν 6.952 τροχαία ατυχήματα, δηλαδή κατά 7,6% λιγότερα από τα 7.522 που είχαν συμβεί στο ίδιο χρονικό διάστημα για το 2016, ενώ έχασαν τη ζωή τους 470 συνάνθρωποί μας, δηλαδή κατά 14,2% λιγότεροι σε σύγκριση με τους 548 που είχαν χαθεί στην ελληνική άσφαλτο μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2016.
Αν προβούμε σε ένα άθροισμα, τότε προκύπτει (πάντα με βάση τα δεδομένα που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ) πως από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και τον Αύγουστο το 2017*, είχαμε 94.797 τροχαία ατυχήματα, 7.143 νεκρούς, 9.315 βαριά τραυματίες και 108.698 ελαφρά τραυματίες. Για να γίνει κατανοητό το αριθμητικό μέγεθος, σε μια -με βάση τους αριθμούς βελτιωμένη- περίοδο 7 ετών, στους δρόμους έχει χάσει τη ζωή τους αριθμός ανθρώπων που αντιστοιχεί στον πληθυσμό πόλεων όπως ο Λιμένας Μαρκοπούλου στην Αττική ή η Χαλάστρα στη Θεσσαλονίκη.
Συμπερασματικά, μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν μικρή βελτίωση, ωστόσο ο δρόμος προς την οριστική εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς , είναι ακόμη μακρύς και απαιτεί πολλά και συντονισμένα βήματα.
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ
*Τα αριθμητικά στοιχεία της περιόδου Νοεμβρίου 2016-Αυγούστου 2017, αυτά παραμένουν προσωρινά.