SAFETY FIRST

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, γνωστές ευρωπαϊκές μάρκες όπως οι Daimler, BMW, Ford και Volvo και οι εταιρείες τεχνολογίας Tom Tom και HERE Technologies, ξεκινούν μια δυναμική συνεργασία. Όλο αυτό, με την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 6 κρατών της Ευρώπης (Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία).

Αντικείμενο της συνεργασίας που θα έχει διάρκεια ενός έτους, είναι η από κοινού έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Car-to-X. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, αφορά στην επικοινωνία ανάμεσα σε κινούμενα οχήματα και υποδομές μεταφορών. Το στάδιο που θέλουν να φτάσουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, είναι να μπορούν τα αυτοκίνητά τους να μεταφέρουν πληροφορίες όπως ένα σημείο με επικίνδυνα γλιστερό οδόστρωμα, ή να ειδοποιήσουν έγκαιρα για ένα ατύχημα. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, περισσότεροι οδηγοί θα μπορούν να γνωρίζουν για τον κίνδυνο, ενώ παράλληλα η πληροφορία θα μεταδίδεται πιο γρήγορα.

Η Daimler AG, που αποτελεί σημαντικό μέρος της συνεργασίας, δίνει μέσω της Μercedes-Benz έμφαση στην προχωρημένη τεχνολογία και την οδική ασφάλεια. Από το 2013, έχει αναπτύξει το σύστημα Car-to-Car, μέσω του οποίου οχήματα της μάρκας μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες όπως η κατάσταση του δρόμου κλπ. 

Όπως έχει ανακοινώσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχος της είναι έως το 2050 να έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εντατικοποιήσουν τις έρευνές τους σχετικά με την οδική ασφάλεια. Η συγκεκριμένη συνεργασία, που περιλαμβάνει 4 μεγάλες μάρκες αυτοκινήτου και 2 εταιρείες παροχής τεχνολογίας, στοχεύει να βοηθήσει στη διάχυση της γνώσης και έπειτα, της πληροφορίας ανάμεσα σε ολοένα και περισσότερους οδηγούς. Άλλωστε, η οδηγία 866/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζει πως "ένα ελάχιστο επίπεδο πληροφοριών κίνησης που σχετίζεται με οδική ασφάλεια, θα πρέπει στο εγγύς μέλλον προσφέρεται σε όλους τους χρήστες των δρόμων, δωρεάν".

SafetyFirst CartoX02

Οι εταιρείες που θα συνεργαστούν στο εγχείρημα, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στο Eidhoven της Ολλανδίας. Ταυτόχρονα, έκαναν μια πρώτη επίδειξη του πώς θα μεταφέρεται η πληροφορία κατά την επικοινωνία Car-to-X, με βάση 3 σενάρια:
1. Ο οδηγός μιας Mercedes-Benz ενεργοποιεί το σύστημα προειδοποίησης κινδύνου
2: Ο οδηγός μιας BMW εκπέμπει βοήθεια (eCall)
3: Ένα κέντρο διαχείρισης κίνησης προειδοποιεί για ξαφνικό κίνδυνο στην περιοχή, π.χ. κινητά έργα οδοποιίας.

Τα δύο οχήματα-πομποί (Mercedes-Benz, BMW) των δύο πρώτων σεναρίων, βρίσκονταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ τα οχήματα δέκτες προέρχονταν Mercedes-Benz, BMW και Ford, κατευθύνθηκαν προς αυτό. Μόλις τα αυτοκίνητα-πομποί έστειλαν το μήνυμα, τα αυτοκίνητα-δέκτες ειδοποιήθηκαν αναλόγως, επίσης με σχετικό μήνυμα.

Στην πράξη, κάθε μήνυμα δημιουργεί μια ροή δεδομένων και αποστέλλεται σε έναν "συσσωρευτή". Οι εταιρείες TomTom και HERE, μετατρέπουν την πληροφορία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι "αναγνώσιμη" από το σύστημα πλοήγησης κάθε εταιρείας. Με τη σειρά της, η κάθε εταιρεία φροντίζει ώστε τα οχήματά της που βρίσκονται κοντά στο σημείο κινδύνου, να ειδοποιηθούν με σχετικό μήνυμα.

Προφανώς, όσο περισσότερες μάρκες βρεθούν στο "παιχνίδι" τόσο περισσότεροι οδηγοί θα ειδοποιούνται έγκαιρα για κινδύνους στο δρόμο. Όσο για την πρόοδο της έρευνας, θα σας κρατήσουμε ενήμερους...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος...
... αναφέρει νέα έρευνα που έγινε από το Virginia Tech Transportation Institute, το Ινστιτούτο που ασχολείται με τον τομέα των μεταφορών σε ένα από τα πιο γνωστά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που έχει παγ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)

S5 Box