SAFETY FIRST

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, γνωστές ευρωπαϊκές μάρκες όπως οι Daimler, BMW, Ford και Volvo και οι εταιρείες τεχνολογίας Tom Tom και HERE Technologies, ξεκινούν μια δυναμική συνεργασία. Όλο αυτό, με την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 6 κρατών της Ευρώπης (Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία).

Αντικείμενο της συνεργασίας που θα έχει διάρκεια ενός έτους, είναι η από κοινού έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Car-to-X. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, αφορά στην επικοινωνία ανάμεσα σε κινούμενα οχήματα και υποδομές μεταφορών. Το στάδιο που θέλουν να φτάσουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, είναι να μπορούν τα αυτοκίνητά τους να μεταφέρουν πληροφορίες όπως ένα σημείο με επικίνδυνα γλιστερό οδόστρωμα, ή να ειδοποιήσουν έγκαιρα για ένα ατύχημα. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, περισσότεροι οδηγοί θα μπορούν να γνωρίζουν για τον κίνδυνο, ενώ παράλληλα η πληροφορία θα μεταδίδεται πιο γρήγορα.

Η Daimler AG, που αποτελεί σημαντικό μέρος της συνεργασίας, δίνει μέσω της Μercedes-Benz έμφαση στην προχωρημένη τεχνολογία και την οδική ασφάλεια. Από το 2013, έχει αναπτύξει το σύστημα Car-to-Car, μέσω του οποίου οχήματα της μάρκας μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες όπως η κατάσταση του δρόμου κλπ. 

Όπως έχει ανακοινώσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχος της είναι έως το 2050 να έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εντατικοποιήσουν τις έρευνές τους σχετικά με την οδική ασφάλεια. Η συγκεκριμένη συνεργασία, που περιλαμβάνει 4 μεγάλες μάρκες αυτοκινήτου και 2 εταιρείες παροχής τεχνολογίας, στοχεύει να βοηθήσει στη διάχυση της γνώσης και έπειτα, της πληροφορίας ανάμεσα σε ολοένα και περισσότερους οδηγούς. Άλλωστε, η οδηγία 866/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζει πως "ένα ελάχιστο επίπεδο πληροφοριών κίνησης που σχετίζεται με οδική ασφάλεια, θα πρέπει στο εγγύς μέλλον προσφέρεται σε όλους τους χρήστες των δρόμων, δωρεάν".

SafetyFirst CartoX02

Οι εταιρείες που θα συνεργαστούν στο εγχείρημα, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στο Eidhoven της Ολλανδίας. Ταυτόχρονα, έκαναν μια πρώτη επίδειξη του πώς θα μεταφέρεται η πληροφορία κατά την επικοινωνία Car-to-X, με βάση 3 σενάρια:
1. Ο οδηγός μιας Mercedes-Benz ενεργοποιεί το σύστημα προειδοποίησης κινδύνου
2: Ο οδηγός μιας BMW εκπέμπει βοήθεια (eCall)
3: Ένα κέντρο διαχείρισης κίνησης προειδοποιεί για ξαφνικό κίνδυνο στην περιοχή, π.χ. κινητά έργα οδοποιίας.

Τα δύο οχήματα-πομποί (Mercedes-Benz, BMW) των δύο πρώτων σεναρίων, βρίσκονταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ τα οχήματα δέκτες προέρχονταν Mercedes-Benz, BMW και Ford, κατευθύνθηκαν προς αυτό. Μόλις τα αυτοκίνητα-πομποί έστειλαν το μήνυμα, τα αυτοκίνητα-δέκτες ειδοποιήθηκαν αναλόγως, επίσης με σχετικό μήνυμα.

Στην πράξη, κάθε μήνυμα δημιουργεί μια ροή δεδομένων και αποστέλλεται σε έναν "συσσωρευτή". Οι εταιρείες TomTom και HERE, μετατρέπουν την πληροφορία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι "αναγνώσιμη" από το σύστημα πλοήγησης κάθε εταιρείας. Με τη σειρά της, η κάθε εταιρεία φροντίζει ώστε τα οχήματά της που βρίσκονται κοντά στο σημείο κινδύνου, να ειδοποιηθούν με σχετικό μήνυμα.

Προφανώς, όσο περισσότερες μάρκες βρεθούν στο "παιχνίδι" τόσο περισσότεροι οδηγοί θα ειδοποιούνται έγκαιρα για κινδύνους στο δρόμο. Όσο για την πρόοδο της έρευνας, θα σας κρατήσουμε ενήμερους...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety: 10 κανόνες
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει παρουσιάσει 10 Χρυσούς Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της με τίτλο "FIA Action for Road Safety". ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 1o bebefest
Πιστή στο έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας αναφορικά με το "Εθνικό Θέμα" των τροχαίων ατυχημάτων, η Σχολή μας είναι συνεργάτης στο 1ο Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικ...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Οι συνέπειες της απώλειας συγκέντρωσης και των μειωμένων αντανακλαστικών στην οδήγηση
Η οδήγηση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας και ως εκ τούτου, η αντιμετώπισή της απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά των τροχαίων στην Ελλάδα
Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)

S5 Box