SAFETY FIRST

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, γνωστές ευρωπαϊκές μάρκες όπως οι Daimler, BMW, Ford και Volvo και οι εταιρείες τεχνολογίας Tom Tom και HERE Technologies, ξεκινούν μια δυναμική συνεργασία. Όλο αυτό, με την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 6 κρατών της Ευρώπης (Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία).

Αντικείμενο της συνεργασίας που θα έχει διάρκεια ενός έτους, είναι η από κοινού έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Car-to-X. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, αφορά στην επικοινωνία ανάμεσα σε κινούμενα οχήματα και υποδομές μεταφορών. Το στάδιο που θέλουν να φτάσουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, είναι να μπορούν τα αυτοκίνητά τους να μεταφέρουν πληροφορίες όπως ένα σημείο με επικίνδυνα γλιστερό οδόστρωμα, ή να ειδοποιήσουν έγκαιρα για ένα ατύχημα. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, περισσότεροι οδηγοί θα μπορούν να γνωρίζουν για τον κίνδυνο, ενώ παράλληλα η πληροφορία θα μεταδίδεται πιο γρήγορα.

Η Daimler AG, που αποτελεί σημαντικό μέρος της συνεργασίας, δίνει μέσω της Μercedes-Benz έμφαση στην προχωρημένη τεχνολογία και την οδική ασφάλεια. Από το 2013, έχει αναπτύξει το σύστημα Car-to-Car, μέσω του οποίου οχήματα της μάρκας μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες όπως η κατάσταση του δρόμου κλπ. 

Όπως έχει ανακοινώσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχος της είναι έως το 2050 να έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εντατικοποιήσουν τις έρευνές τους σχετικά με την οδική ασφάλεια. Η συγκεκριμένη συνεργασία, που περιλαμβάνει 4 μεγάλες μάρκες αυτοκινήτου και 2 εταιρείες παροχής τεχνολογίας, στοχεύει να βοηθήσει στη διάχυση της γνώσης και έπειτα, της πληροφορίας ανάμεσα σε ολοένα και περισσότερους οδηγούς. Άλλωστε, η οδηγία 866/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζει πως "ένα ελάχιστο επίπεδο πληροφοριών κίνησης που σχετίζεται με οδική ασφάλεια, θα πρέπει στο εγγύς μέλλον προσφέρεται σε όλους τους χρήστες των δρόμων, δωρεάν".

SafetyFirst CartoX02

Οι εταιρείες που θα συνεργαστούν στο εγχείρημα, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στο Eidhoven της Ολλανδίας. Ταυτόχρονα, έκαναν μια πρώτη επίδειξη του πώς θα μεταφέρεται η πληροφορία κατά την επικοινωνία Car-to-X, με βάση 3 σενάρια:
1. Ο οδηγός μιας Mercedes-Benz ενεργοποιεί το σύστημα προειδοποίησης κινδύνου
2: Ο οδηγός μιας BMW εκπέμπει βοήθεια (eCall)
3: Ένα κέντρο διαχείρισης κίνησης προειδοποιεί για ξαφνικό κίνδυνο στην περιοχή, π.χ. κινητά έργα οδοποιίας.

Τα δύο οχήματα-πομποί (Mercedes-Benz, BMW) των δύο πρώτων σεναρίων, βρίσκονταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ τα οχήματα δέκτες προέρχονταν Mercedes-Benz, BMW και Ford, κατευθύνθηκαν προς αυτό. Μόλις τα αυτοκίνητα-πομποί έστειλαν το μήνυμα, τα αυτοκίνητα-δέκτες ειδοποιήθηκαν αναλόγως, επίσης με σχετικό μήνυμα.

Στην πράξη, κάθε μήνυμα δημιουργεί μια ροή δεδομένων και αποστέλλεται σε έναν "συσσωρευτή". Οι εταιρείες TomTom και HERE, μετατρέπουν την πληροφορία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι "αναγνώσιμη" από το σύστημα πλοήγησης κάθε εταιρείας. Με τη σειρά της, η κάθε εταιρεία φροντίζει ώστε τα οχήματά της που βρίσκονται κοντά στο σημείο κινδύνου, να ειδοποιηθούν με σχετικό μήνυμα.

Προφανώς, όσο περισσότερες μάρκες βρεθούν στο "παιχνίδι" τόσο περισσότεροι οδηγοί θα ειδοποιούνται έγκαιρα για κινδύνους στο δρόμο. Όσο για την πρόοδο της έρευνας, θα σας κρατήσουμε ενήμερους...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Ξανά σε λειτουργία τα ΚΤΕΟ
Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά στην πανδημία, τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ανοίγουν εκ νέου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για την εορταστική περίοδο
Η Τροχαία ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν κατά την χρονική περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2022-8 Ιανουαρίου 2023. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Στην Πολωνία το διεθνές βραβείο Οδικής Ασφάλειας 2023
Η Πολωνία πέτυχε μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 47% σε μια δεκαετία, επίδοση που δεν πέρασε απαρατήρητη στην Ευρώπη και της απέφερε το διεθνές βραβείο PIN. ...(περισσότερα)
Αξιοποίηση δεδομένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την οδήγηση
Η M-Sport Ford αναζητά τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ "Racing Minds" που δημιούργησε σε συνεργασία με το Eu...(περισσότερα)

S5 Box