SAFETY FIRST

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, γνωστές ευρωπαϊκές μάρκες όπως οι Daimler, BMW, Ford και Volvo και οι εταιρείες τεχνολογίας Tom Tom και HERE Technologies, ξεκινούν μια δυναμική συνεργασία. Όλο αυτό, με την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 6 κρατών της Ευρώπης (Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία).

Αντικείμενο της συνεργασίας που θα έχει διάρκεια ενός έτους, είναι η από κοινού έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Car-to-X. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, αφορά στην επικοινωνία ανάμεσα σε κινούμενα οχήματα και υποδομές μεταφορών. Το στάδιο που θέλουν να φτάσουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, είναι να μπορούν τα αυτοκίνητά τους να μεταφέρουν πληροφορίες όπως ένα σημείο με επικίνδυνα γλιστερό οδόστρωμα, ή να ειδοποιήσουν έγκαιρα για ένα ατύχημα. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, περισσότεροι οδηγοί θα μπορούν να γνωρίζουν για τον κίνδυνο, ενώ παράλληλα η πληροφορία θα μεταδίδεται πιο γρήγορα.

Η Daimler AG, που αποτελεί σημαντικό μέρος της συνεργασίας, δίνει μέσω της Μercedes-Benz έμφαση στην προχωρημένη τεχνολογία και την οδική ασφάλεια. Από το 2013, έχει αναπτύξει το σύστημα Car-to-Car, μέσω του οποίου οχήματα της μάρκας μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες όπως η κατάσταση του δρόμου κλπ. 

Όπως έχει ανακοινώσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχος της είναι έως το 2050 να έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εντατικοποιήσουν τις έρευνές τους σχετικά με την οδική ασφάλεια. Η συγκεκριμένη συνεργασία, που περιλαμβάνει 4 μεγάλες μάρκες αυτοκινήτου και 2 εταιρείες παροχής τεχνολογίας, στοχεύει να βοηθήσει στη διάχυση της γνώσης και έπειτα, της πληροφορίας ανάμεσα σε ολοένα και περισσότερους οδηγούς. Άλλωστε, η οδηγία 866/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζει πως "ένα ελάχιστο επίπεδο πληροφοριών κίνησης που σχετίζεται με οδική ασφάλεια, θα πρέπει στο εγγύς μέλλον προσφέρεται σε όλους τους χρήστες των δρόμων, δωρεάν".

SafetyFirst CartoX02

Οι εταιρείες που θα συνεργαστούν στο εγχείρημα, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στο Eidhoven της Ολλανδίας. Ταυτόχρονα, έκαναν μια πρώτη επίδειξη του πώς θα μεταφέρεται η πληροφορία κατά την επικοινωνία Car-to-X, με βάση 3 σενάρια:
1. Ο οδηγός μιας Mercedes-Benz ενεργοποιεί το σύστημα προειδοποίησης κινδύνου
2: Ο οδηγός μιας BMW εκπέμπει βοήθεια (eCall)
3: Ένα κέντρο διαχείρισης κίνησης προειδοποιεί για ξαφνικό κίνδυνο στην περιοχή, π.χ. κινητά έργα οδοποιίας.

Τα δύο οχήματα-πομποί (Mercedes-Benz, BMW) των δύο πρώτων σεναρίων, βρίσκονταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ τα οχήματα δέκτες προέρχονταν Mercedes-Benz, BMW και Ford, κατευθύνθηκαν προς αυτό. Μόλις τα αυτοκίνητα-πομποί έστειλαν το μήνυμα, τα αυτοκίνητα-δέκτες ειδοποιήθηκαν αναλόγως, επίσης με σχετικό μήνυμα.

Στην πράξη, κάθε μήνυμα δημιουργεί μια ροή δεδομένων και αποστέλλεται σε έναν "συσσωρευτή". Οι εταιρείες TomTom και HERE, μετατρέπουν την πληροφορία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι "αναγνώσιμη" από το σύστημα πλοήγησης κάθε εταιρείας. Με τη σειρά της, η κάθε εταιρεία φροντίζει ώστε τα οχήματά της που βρίσκονται κοντά στο σημείο κινδύνου, να ειδοποιηθούν με σχετικό μήνυμα.

Προφανώς, όσο περισσότερες μάρκες βρεθούν στο "παιχνίδι" τόσο περισσότεροι οδηγοί θα ειδοποιούνται έγκαιρα για κινδύνους στο δρόμο. Όσο για την πρόοδο της έρευνας, θα σας κρατήσουμε ενήμερους...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)

S5 Box