SAFETY FIRST

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, γνωστές ευρωπαϊκές μάρκες όπως οι Daimler, BMW, Ford και Volvo και οι εταιρείες τεχνολογίας Tom Tom και HERE Technologies, ξεκινούν μια δυναμική συνεργασία. Όλο αυτό, με την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 6 κρατών της Ευρώπης (Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία).

Αντικείμενο της συνεργασίας που θα έχει διάρκεια ενός έτους, είναι η από κοινού έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Car-to-X. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, αφορά στην επικοινωνία ανάμεσα σε κινούμενα οχήματα και υποδομές μεταφορών. Το στάδιο που θέλουν να φτάσουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, είναι να μπορούν τα αυτοκίνητά τους να μεταφέρουν πληροφορίες όπως ένα σημείο με επικίνδυνα γλιστερό οδόστρωμα, ή να ειδοποιήσουν έγκαιρα για ένα ατύχημα. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, περισσότεροι οδηγοί θα μπορούν να γνωρίζουν για τον κίνδυνο, ενώ παράλληλα η πληροφορία θα μεταδίδεται πιο γρήγορα.

Η Daimler AG, που αποτελεί σημαντικό μέρος της συνεργασίας, δίνει μέσω της Μercedes-Benz έμφαση στην προχωρημένη τεχνολογία και την οδική ασφάλεια. Από το 2013, έχει αναπτύξει το σύστημα Car-to-Car, μέσω του οποίου οχήματα της μάρκας μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες όπως η κατάσταση του δρόμου κλπ. 

Όπως έχει ανακοινώσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχος της είναι έως το 2050 να έχει σημειωθεί σημαντική μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εντατικοποιήσουν τις έρευνές τους σχετικά με την οδική ασφάλεια. Η συγκεκριμένη συνεργασία, που περιλαμβάνει 4 μεγάλες μάρκες αυτοκινήτου και 2 εταιρείες παροχής τεχνολογίας, στοχεύει να βοηθήσει στη διάχυση της γνώσης και έπειτα, της πληροφορίας ανάμεσα σε ολοένα και περισσότερους οδηγούς. Άλλωστε, η οδηγία 866/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζει πως "ένα ελάχιστο επίπεδο πληροφοριών κίνησης που σχετίζεται με οδική ασφάλεια, θα πρέπει στο εγγύς μέλλον προσφέρεται σε όλους τους χρήστες των δρόμων, δωρεάν".

SafetyFirst CartoX02

Οι εταιρείες που θα συνεργαστούν στο εγχείρημα, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στο Eidhoven της Ολλανδίας. Ταυτόχρονα, έκαναν μια πρώτη επίδειξη του πώς θα μεταφέρεται η πληροφορία κατά την επικοινωνία Car-to-X, με βάση 3 σενάρια:
1. Ο οδηγός μιας Mercedes-Benz ενεργοποιεί το σύστημα προειδοποίησης κινδύνου
2: Ο οδηγός μιας BMW εκπέμπει βοήθεια (eCall)
3: Ένα κέντρο διαχείρισης κίνησης προειδοποιεί για ξαφνικό κίνδυνο στην περιοχή, π.χ. κινητά έργα οδοποιίας.

Τα δύο οχήματα-πομποί (Mercedes-Benz, BMW) των δύο πρώτων σεναρίων, βρίσκονταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ τα οχήματα δέκτες προέρχονταν Mercedes-Benz, BMW και Ford, κατευθύνθηκαν προς αυτό. Μόλις τα αυτοκίνητα-πομποί έστειλαν το μήνυμα, τα αυτοκίνητα-δέκτες ειδοποιήθηκαν αναλόγως, επίσης με σχετικό μήνυμα.

Στην πράξη, κάθε μήνυμα δημιουργεί μια ροή δεδομένων και αποστέλλεται σε έναν "συσσωρευτή". Οι εταιρείες TomTom και HERE, μετατρέπουν την πληροφορία κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι "αναγνώσιμη" από το σύστημα πλοήγησης κάθε εταιρείας. Με τη σειρά της, η κάθε εταιρεία φροντίζει ώστε τα οχήματά της που βρίσκονται κοντά στο σημείο κινδύνου, να ειδοποιηθούν με σχετικό μήνυμα.

Προφανώς, όσο περισσότερες μάρκες βρεθούν στο "παιχνίδι" τόσο περισσότεροι οδηγοί θα ειδοποιούνται έγκαιρα για κινδύνους στο δρόμο. Όσο για την πρόοδο της έρευνας, θα σας κρατήσουμε ενήμερους...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Σπουδαστές βραβεύονται για την προσφορά στην Οδική Ασφάλεια της χώρας τους
Η προσπάθεια 8 σπουδαστών από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία σχετικά με τη βελτίωση επικίνδυνων οδικών υποδομών στην περιοχή τους, αναγνωρίστηκε μέσα από τα φετινά βραβεία YEARS. ...(περισσότερα)

S5 Box