SAFETY FIRST

Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν.


Μια τέτοια περίπτωση είναι η ανάπτυξη των εικονικών βοηθών (Virtual Assistant) στα αυτοκίνητα. Γνωστοί κατασκευαστές αυτοκινήτων ανακοίνωσαν πως σύντομα θα εφοδιάζουν τα οχήματά τους με τις συγκεκριμένες δυνατότητες, χρησιμοποιώντας προηγμένα εικονικά συστήματα όπως τα Google Home ή Amazon's Alexa. Αμφότερα τα συστήματα λειτουργούν μέσω φωνητικών εντολών, έχοντας τη δυνατότητα να επεξεργάζονται και να κατανοούν τη φυσική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο οδηγός. Εκτός από αυτό, τα συγκεκριμένα συστήματα μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις, να δίνουν ενημερώσεις ή ακόμη και να ελέγξουν λειτουργίες του σπιτιού όπως το air condition ή ακόμη και να ψωνίσουν.

Επειδή τα νομίσματα έχουν πάντα δύο όψεις, η προφανής θετική άποψη που προκύπτει αφορά στην πρόοδο της τεχνολογίας και στο βαθμό που εκείνη μπορεί να αποδειχθεί βοηθητικοί για τους ανθρώπους. Η αρνητική πλευρά, με βάση την οποία πολλοί αντιμετωπίζουν τη χρήση των τεχνολογιών αυτών και όχι τις τεχνολογίες καθαυτές, με σκεπτικισμό, αφορά στην πιθανότητα κακής χρήσης τους από τους καταναλωτές. Στην προκειμένη περίπτωση, όπου κακή χρήση μπορεί να θεωρήσετε την απόσπαση της προσοχής από το δρόμο, που πρέπει να αποτελεί το πρωτεύον ζήτημα για όλους τη στιγμή που οδηγούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι ακόμη και η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης μέσω Handsfree ή Bluetooth δεν ενδείκνυται, καθώς ο εγκέφαλος αποσπάται και η προσοχή του οδηγού δεν είναι στραμμένη στο δρόμο, αλλά στο άτομο ή το αντικείμενο της συνομιλίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τα συστήματα αυτά έχουν ήδη φτάσει, από το εξωτερικό προφανώς και όχι από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Μεταφορών του Καναδά Marc Garneau εμφανίστηκε προβληματισμένος σχετικά με το θέμα, σε δηλώσεις που έκανε στο Καναδικό Global News, καθώς μπορεί οι συγκεκριμένες τεχνολογίες να φαίνονται πολύ χρήσιμες και να προσφέρουν άνεση, όμως όπως επισήμανε "εμφανίζονται σε μια περίοδο όπου έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στο θέμα της απόσπασης προσοχής κατά την οδήγηση".

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από τον Ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας της Utah το 2015, η χρήση έξυπνων συσκευών που λειτουργούν με φωνητικές εντολές αποσπούν την προσοχή πολύ περισσότερο από ότι ένα τηλέφωνο, καθώς οι οδηγοί θα χρειαστούν έως 27 δευτερόλεπτα για να στρέψουν ολοκληρωτικά την προσοχή τους στο δρόμο, μετά τη χρήση αυτών των συσκευών.

Αυτό ανοίγει ξανά μια συζήτηση σχετικά με την τεχνολογία και την έρευνα γύρω από την τεχνολογία, καθώς η ανάπτυξή της έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που πολλές φορές η μελέτη των επιπτώσεων είναι σαφώς πιο αργή, οπότε δε μπορεί να προλάβει τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα τα οποία συμπεράσματα παρουσιάζονται κατόπιν... εορτής!

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
Παραβίαση ΚΟΚ: Κανόνας, όχι εξαίρεση
Σε κανόνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι οδηγοί. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)

S5 Box