SAFETY FIRST

Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Πρωθυπουργός της Αγγλίας συντάσσεται με τα αιτήματα για μεγαλύτερες επιπτώσεις σε οδηγούς που χρησιμοποιούν κινητές συσκευές κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Συγκεκριμένα, η May θεωρεί πως όσοι κρατούν τηλέφωνο ενώ οδηγούν θα έπρεπε να ντρέπονται, δείχνοντας πως διατηρεί σκληρή στάση σε αυτό το ζήτημα. Η Theresa May κάλεσε τον κόσμο σε μια στροφή ως προς αυτό το θέμα, ώστε η χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης να αντιμετωπιστεί ως κάτι ιδιαίτερα αρνητικό, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τονίζοντας πως "μια στιγμή απώλειας προσοχής μπορεί να καταστρέψει τις ζωές των άλλων για πάντα".

Πιο συγκεκριμένα και ενώ δήλωσε πως η αγγλική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τις ποινές, η Theresa May είπε: "Αρχικά πάντως, πρέπει να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει τους κινδύνους της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Όπως έχουμε κάνει κοινωνικά απαράδεκτη την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, έτσι πρέπει να γίνει και με τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση".

Τα ατυχήματα εξαιτίας της απόσπασης προσοχής λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου έχουν αυξηθεί. Η αγγλική κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα μετά από ατύχημα κατά το οποίο ένας οδηγός μικρού φορτηγού παρέσυρε και σκότωσε μια γυναίκα και τρία παιδιά, ενώ έκανε scrolling στο κινητό του και δεν κοιτούσε το δρόμο. Υπολογίζεται πως δεκάδες είναι τα θύματα ή οι τραυματισμοί από αυτή την αιτία και πολλοί υποστηρίζουν πως οι ποινές πρέπει να γίνουν εξοντωτικές.

Σύμφωνα με τις νομοθετικές αλλαγές που αναμένεται να εισαχθούν έως το τέλος του 2016 σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία, οι οδηγοί θα παίρνουν 6 βαθμούς ποινής και θα πληρώνουν πρόστιμο 200 λιρών αν συλληφθούν να οδηγούν μιλώντας στο κινητό, ενώ οι νέοι οδηγοί θα αναγκάζονται, την πρώτη φορά που θα συλληφθούν, να περάσουν ξανά από εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος. Όσο για τους πιο έμπειρους οδηγούς, υπολογίζεται πως όταν συλληφθούν δύο φορές για αυτό το παράπτωμα θα οδηγούνται στο δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας πιθανά πρόστιμα αξίας έως 1000 λίρες και αφαίρεση διπλώματος για τουλάχιστον 6 μήνες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)

S5 Box