Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των προχωρημένων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας, που συμπληρώνουν την υπάρχουσα αξιολόγηση του EuroNCAP.
Τα βραβεία Euro NCAP Advanced απονέμονται από το 2010 στους κατασκευαστές για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών ασφαλείας, που αποτελούν μια επιστημονικά ενδεδειγμένη λύση για τους καταναλωτές και την κοινωνία. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η Euro NCAP θέλει να ωθήσει τους κατασκευαστές να επιταχύνουν την ενσωμάτωση τεχνολογικού εξοπλισμού στα μοντέλα τους και βοηθά τους αγοραστές να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή. Η ύπαρξη αυτοκινήτων με τεχνολογικά συστήματα προχωρημένης τεχνολογίας στον τομέα της ασφάλειας, βοηθούν και σε επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας. Ο λόγος είναι πως πολλά από αυτά βοηθούν στην αποφυγή ατυχήματος πληροφορώντας, συμβουλεύοντας και προειδοποιώντας για επικίνδυνες καταστάσεις, ή ακόμη και βοηθώντας στην αποφυγή του ατυχήματος. Ορισμένες τεχνολογίες προετοιμάζουν τα συστήματα του αυτοκινήτου λίγες στιγμές πριν το ατύχημα, για καλύτερη προστασία και άλλες δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για τα σωστικά συνεργεία.
Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους αγοραστές δε γνωρίζουν τα συστήματα αυτά ούτε τη βαρύτητα που έχουν. Για κάθε τεχνολογικό επίτευγμα που έχει δηλώσει ένας κατασκευαστής, η Euro NCAP δημιουργεί μια ομάδα ειδικών που εξετάζουν τα στοιχεία που παρέχει ο κατασκευαστής. Μέσω ανάλυσης, πειραμάτων αλλά και εμπειριών από πραγματικά ατυχήματα, καθορίζεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
• Παρατηρητής τυφλής γωνίας
Ορισμένες εταιρείες έχουν αναπτύξει συστήματος "παρατήρησης της τυφλής γωνίας", η οποία γίνεται είτε μέσω κάμερας είτε μέσω ραντάρ και έτσι ο οδηγός μπορεί να δει ένα αυτοκίνητο σε σημείο που δε θα το έβλεπε από τους καθρέφτες.
• Συστήματα υποστήριξης λωρίδας
Μερικές φορές μπορεί να φύγουμε κατά λάθος από τη λωρίδα μας. Σε αυτή την περίπτωση, αυτά τα συστήματα μας επιστρέφουν στην "τάξη". Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που οι τροχοί μπορεί να βρεθούν κατά λάθος εκτός ασφάλτου (στο χώμα, σε χορτάρι) με αποτέλεσμα ο οδηγός να πανικοβληθεί και να χάσει τον έλεγχο. Άλλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν σηματοδότηση (ανάβει κάποιο φωτάκι) ή άλλοι τη δόνηση του τιμονιού, με σκοπό να αφυπνίσουν τον οδηγό πως υπάρχει κάποιος κίνδυνος.
• Speed Alert Systems
Σε αυτή την περίπτωση ο κατασκευαστής φροντίζει να μας επαναφέρει στην τάξη όσον αφορά στα όρια ταχύτητας. Αυτά τα συστήματα μπορεί φερ' ειπείν να απεικονίζουν μέσω ραντάρ το όριο ταχύτητας στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε να το έχει υπ' όψιν του ο οδηγός, ή ακόμη και να ανάψει κάποιο φωτάκι, όταν ο οδηγός το ξεπεράσει.
• Αυτόνομο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης
Αρκετά αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με τέτοιο σύστημα, ώστε σε περίπτωση ανίχνευσης μιας έκτακτης κατάστασης (που μπορεί να είναι ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται πολύ κοντά και με το οποίο δε θα αποφύγουμε τη σύγκρουση) το αυτοκίνητο να φρενάρει μόνο του, με φρενάρισμα πανικού.
• Υποβοήθηση προσοχής
Σύστημα που βοηθά τους οδηγούς να μην αποκοιμηθούν, κάνοντας θόρυβο αν αναγνωρίσει πως βρίσκονται σε κατάσταση υπνηλίας.
• Αυτόματη Κλήσης Ανάγκης (e-call)
Σε περίπτωση ατυχήματος, αυτό το σύστημα στέλνει αυτόματα μήνυμα σε ένα κέντρο εκτάκτων αναγκών
• Συστήματα Pre-crash
Συστήματα αναγνώρισης του ατυχήματος και προετοιμασίας του αυτοκινήτου και των επιβατών για αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, αν το σύστημα ανιχνεύσει πως το ατύχημα είναι αναπόφευκτο, εστιάζει στην καλύτερη προετοιμασία των επιβατών για αυτό.
• Συστήματα βελτίωσης όρασης
Κυρίως πρόκειται για συστήματα φωτισμού του δρόμου τη νύχτα, με φώτα προσαρμόζονται ανάλογα με τη μορφολογία της στροφής.
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ