SAFETY FIRST

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο.

Το σημείο του ελαστικού που φροντίζει ανά πάσα στιγμή για την επαφή μεταξύ του αυτοκινήτου και του δρόμου είναι το πέλμα του και για αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ασφάλεια των επιβατών ενός οχήματος.

Τα πέλματα των ελαστικών πρέπει να είναι αποτελεσματικά, ώστε να προσφέρουν στο αυτοκίνητο τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση σε στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα, ασφάλεια κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος και βέβαια, τις καλύτερες επιδόσεις.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του πέλματος ενός ελαστικού, είναι το σκάλισμά του, από το οποίο εξαρτώνται τόσο η ασφάλεια όσο και οι επιδόσεις, σε βρεγμένο ή στεγνό οδόστρωμα.

Όσον αφορά στην οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα, το πέλμα ενός ελαστικού αποτελείται από αυλάκια, τα οποία βοηθούν στην απορροή του νερού. Όσο περισσότερα είναι λοιπόν τα αυλάκια στο πέλμα, τόσο περισσότερο νερό αντλείται από την επιφάνεια του ελαστικού, η οποία βρίσκεται σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, η πρόσφυση γίνεται καλύτερη. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία συντελείται σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου καθώς όπως έχει υπολογίσει η Michelin, με τη διεθνή της τεχνογνωσία στον τομέα, ένα ελαστικό διαστάσεων 195/65 R15, μπορεί να απομακρύνει σχεδόν 15 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο.

Iaveris.gr Michelin Pelma02

 

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του νερού από το πέλμα παίζουν ο βαθμός σκαλίσματος -αφού όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό σκαλίσματος της γόμας, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα συλλογής και απορροής του νερού, η διάταξη των αυλακώσεων, που εν πολλοίς καθορίζει την ταχύτητα απομάκρυνσης του νερού και η ύπαρξη εγκοπών, δηλαδή λεπτών σχισμών στην επιφάνεια της γόμας, που συνεισφέρουν στη βέλτιστη πρόσφυση.

Βέβαια, τα ελαστικά πρέπει να προσφέρουν καλή πρόσφυση όχι μόνο σε βρεγμένο, αλλά και σε στεγνό οδόστρωμα. Έτσι, σημαντική είναι η ακαμψία στο σκάλισμα του πέλματος, που βοηθά στην ακριβή οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως το προφίλ του ελαστικού που για καλή πρόσφυση στις στροφές είναι επίπεδο με τετράγωνους ώμους ή τα μεγάλα μπλοκ της γόμας στο πέλμα, που λόγω του όγκου τους μειώνουν την κινητικότητα του σκαλίσματος. Επιπρόσθετα, μεγάλη σημασία έχει και το πλήθος των εγκοπών στη γόμα, καθώς όσο λιγότερο είναι το σκάλισμα στο πέλμα, τόσο αυξάνεται η επιφάνεια της γόμας που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το οδόστρωμα και κατά συνέπεια, βελτιώνεται η πρόσφυση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η σημασία του πέλματος για τα ελαστικά είναι μεγάλη, ενώ ταυτόχρονα η ισορροπία ώστε ένα ελαστικό να αποδίδει με την ίδια ασφάλεια σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, είναι ιδιαίτερα λεπτή. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η έμφαση που δίνουν οι μεγάλοι κατασκευαστές στη διαρκή έρευνα για τη βελτίωση αυτών των επιδόσεων. Χαρακτηριστικά, για τη Michelin, η έρευνα και η ανάπτυξη των προϊόντων της αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, καθώς διαθέτει 4000 ανθρώπους και μεγάλο προϋπολογισμό για το αντίστοιχο τμήμα (R&D).

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως η χρήση των ελαστικών προκαλεί φθορά στο πέλμα, μειώνοντας το βάθος σκαλίσματός τους. Αυτός είναι και ο λόγος που συνίσταται η αλλαγή ελαστικών μέχρι το βάθος σκαλίσματος να φτάσει τα 1,6 χιλιοστά, που αποτελεί και το νόμιμο όριο, καθώς τότε η πρόσφυσή τους έχει μειωθεί σημαντικά, μειώνοντας έτσι και την ασφάλεια των επιβατών του οχήματος.

Περισσότερα Safety First

Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)

S5 Box