SAFETY FIRST

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο.

Το σημείο του ελαστικού που φροντίζει ανά πάσα στιγμή για την επαφή μεταξύ του αυτοκινήτου και του δρόμου είναι το πέλμα του και για αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ασφάλεια των επιβατών ενός οχήματος.

Τα πέλματα των ελαστικών πρέπει να είναι αποτελεσματικά, ώστε να προσφέρουν στο αυτοκίνητο τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση σε στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα, ασφάλεια κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος και βέβαια, τις καλύτερες επιδόσεις.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του πέλματος ενός ελαστικού, είναι το σκάλισμά του, από το οποίο εξαρτώνται τόσο η ασφάλεια όσο και οι επιδόσεις, σε βρεγμένο ή στεγνό οδόστρωμα.

Όσον αφορά στην οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα, το πέλμα ενός ελαστικού αποτελείται από αυλάκια, τα οποία βοηθούν στην απορροή του νερού. Όσο περισσότερα είναι λοιπόν τα αυλάκια στο πέλμα, τόσο περισσότερο νερό αντλείται από την επιφάνεια του ελαστικού, η οποία βρίσκεται σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, η πρόσφυση γίνεται καλύτερη. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία συντελείται σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου καθώς όπως έχει υπολογίσει η Michelin, με τη διεθνή της τεχνογνωσία στον τομέα, ένα ελαστικό διαστάσεων 195/65 R15, μπορεί να απομακρύνει σχεδόν 15 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο.

Iaveris.gr Michelin Pelma02

 

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του νερού από το πέλμα παίζουν ο βαθμός σκαλίσματος -αφού όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό σκαλίσματος της γόμας, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα συλλογής και απορροής του νερού, η διάταξη των αυλακώσεων, που εν πολλοίς καθορίζει την ταχύτητα απομάκρυνσης του νερού και η ύπαρξη εγκοπών, δηλαδή λεπτών σχισμών στην επιφάνεια της γόμας, που συνεισφέρουν στη βέλτιστη πρόσφυση.

Βέβαια, τα ελαστικά πρέπει να προσφέρουν καλή πρόσφυση όχι μόνο σε βρεγμένο, αλλά και σε στεγνό οδόστρωμα. Έτσι, σημαντική είναι η ακαμψία στο σκάλισμα του πέλματος, που βοηθά στην ακριβή οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως το προφίλ του ελαστικού που για καλή πρόσφυση στις στροφές είναι επίπεδο με τετράγωνους ώμους ή τα μεγάλα μπλοκ της γόμας στο πέλμα, που λόγω του όγκου τους μειώνουν την κινητικότητα του σκαλίσματος. Επιπρόσθετα, μεγάλη σημασία έχει και το πλήθος των εγκοπών στη γόμα, καθώς όσο λιγότερο είναι το σκάλισμα στο πέλμα, τόσο αυξάνεται η επιφάνεια της γόμας που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το οδόστρωμα και κατά συνέπεια, βελτιώνεται η πρόσφυση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η σημασία του πέλματος για τα ελαστικά είναι μεγάλη, ενώ ταυτόχρονα η ισορροπία ώστε ένα ελαστικό να αποδίδει με την ίδια ασφάλεια σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, είναι ιδιαίτερα λεπτή. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η έμφαση που δίνουν οι μεγάλοι κατασκευαστές στη διαρκή έρευνα για τη βελτίωση αυτών των επιδόσεων. Χαρακτηριστικά, για τη Michelin, η έρευνα και η ανάπτυξη των προϊόντων της αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, καθώς διαθέτει 4000 ανθρώπους και μεγάλο προϋπολογισμό για το αντίστοιχο τμήμα (R&D).

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως η χρήση των ελαστικών προκαλεί φθορά στο πέλμα, μειώνοντας το βάθος σκαλίσματός τους. Αυτός είναι και ο λόγος που συνίσταται η αλλαγή ελαστικών μέχρι το βάθος σκαλίσματος να φτάσει τα 1,6 χιλιοστά, που αποτελεί και το νόμιμο όριο, καθώς τότε η πρόσφυσή τους έχει μειωθεί σημαντικά, μειώνοντας έτσι και την ασφάλεια των επιβατών του οχήματος.

Περισσότερα Safety First

Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Μεγάλο ποσοστό Βρετανών αποσπάται κατά την οδήγηση
Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mar...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)

S5 Box