SAFETY FIRST

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο.

Το σημείο του ελαστικού που φροντίζει ανά πάσα στιγμή για την επαφή μεταξύ του αυτοκινήτου και του δρόμου είναι το πέλμα του και για αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ασφάλεια των επιβατών ενός οχήματος.

Τα πέλματα των ελαστικών πρέπει να είναι αποτελεσματικά, ώστε να προσφέρουν στο αυτοκίνητο τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση σε στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα, ασφάλεια κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος και βέβαια, τις καλύτερες επιδόσεις.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του πέλματος ενός ελαστικού, είναι το σκάλισμά του, από το οποίο εξαρτώνται τόσο η ασφάλεια όσο και οι επιδόσεις, σε βρεγμένο ή στεγνό οδόστρωμα.

Όσον αφορά στην οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα, το πέλμα ενός ελαστικού αποτελείται από αυλάκια, τα οποία βοηθούν στην απορροή του νερού. Όσο περισσότερα είναι λοιπόν τα αυλάκια στο πέλμα, τόσο περισσότερο νερό αντλείται από την επιφάνεια του ελαστικού, η οποία βρίσκεται σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, η πρόσφυση γίνεται καλύτερη. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία συντελείται σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου καθώς όπως έχει υπολογίσει η Michelin, με τη διεθνή της τεχνογνωσία στον τομέα, ένα ελαστικό διαστάσεων 195/65 R15, μπορεί να απομακρύνει σχεδόν 15 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο.

Iaveris.gr Michelin Pelma02

 

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του νερού από το πέλμα παίζουν ο βαθμός σκαλίσματος -αφού όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό σκαλίσματος της γόμας, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα συλλογής και απορροής του νερού, η διάταξη των αυλακώσεων, που εν πολλοίς καθορίζει την ταχύτητα απομάκρυνσης του νερού και η ύπαρξη εγκοπών, δηλαδή λεπτών σχισμών στην επιφάνεια της γόμας, που συνεισφέρουν στη βέλτιστη πρόσφυση.

Βέβαια, τα ελαστικά πρέπει να προσφέρουν καλή πρόσφυση όχι μόνο σε βρεγμένο, αλλά και σε στεγνό οδόστρωμα. Έτσι, σημαντική είναι η ακαμψία στο σκάλισμα του πέλματος, που βοηθά στην ακριβή οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως το προφίλ του ελαστικού που για καλή πρόσφυση στις στροφές είναι επίπεδο με τετράγωνους ώμους ή τα μεγάλα μπλοκ της γόμας στο πέλμα, που λόγω του όγκου τους μειώνουν την κινητικότητα του σκαλίσματος. Επιπρόσθετα, μεγάλη σημασία έχει και το πλήθος των εγκοπών στη γόμα, καθώς όσο λιγότερο είναι το σκάλισμα στο πέλμα, τόσο αυξάνεται η επιφάνεια της γόμας που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το οδόστρωμα και κατά συνέπεια, βελτιώνεται η πρόσφυση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η σημασία του πέλματος για τα ελαστικά είναι μεγάλη, ενώ ταυτόχρονα η ισορροπία ώστε ένα ελαστικό να αποδίδει με την ίδια ασφάλεια σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, είναι ιδιαίτερα λεπτή. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η έμφαση που δίνουν οι μεγάλοι κατασκευαστές στη διαρκή έρευνα για τη βελτίωση αυτών των επιδόσεων. Χαρακτηριστικά, για τη Michelin, η έρευνα και η ανάπτυξη των προϊόντων της αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, καθώς διαθέτει 4000 ανθρώπους και μεγάλο προϋπολογισμό για το αντίστοιχο τμήμα (R&D).

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως η χρήση των ελαστικών προκαλεί φθορά στο πέλμα, μειώνοντας το βάθος σκαλίσματός τους. Αυτός είναι και ο λόγος που συνίσταται η αλλαγή ελαστικών μέχρι το βάθος σκαλίσματος να φτάσει τα 1,6 χιλιοστά, που αποτελεί και το νόμιμο όριο, καθώς τότε η πρόσφυσή τους έχει μειωθεί σημαντικά, μειώνοντας έτσι και την ασφάλεια των επιβατών του οχήματος.

Περισσότερα Safety First

Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)

S5 Box