SAFETY FIRST

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο.

Το σημείο του ελαστικού που φροντίζει ανά πάσα στιγμή για την επαφή μεταξύ του αυτοκινήτου και του δρόμου είναι το πέλμα του και για αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ασφάλεια των επιβατών ενός οχήματος.

Τα πέλματα των ελαστικών πρέπει να είναι αποτελεσματικά, ώστε να προσφέρουν στο αυτοκίνητο τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση σε στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα, ασφάλεια κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος και βέβαια, τις καλύτερες επιδόσεις.

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του πέλματος ενός ελαστικού, είναι το σκάλισμά του, από το οποίο εξαρτώνται τόσο η ασφάλεια όσο και οι επιδόσεις, σε βρεγμένο ή στεγνό οδόστρωμα.

Όσον αφορά στην οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα, το πέλμα ενός ελαστικού αποτελείται από αυλάκια, τα οποία βοηθούν στην απορροή του νερού. Όσο περισσότερα είναι λοιπόν τα αυλάκια στο πέλμα, τόσο περισσότερο νερό αντλείται από την επιφάνεια του ελαστικού, η οποία βρίσκεται σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, η πρόσφυση γίνεται καλύτερη. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία συντελείται σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου καθώς όπως έχει υπολογίσει η Michelin, με τη διεθνή της τεχνογνωσία στον τομέα, ένα ελαστικό διαστάσεων 195/65 R15, μπορεί να απομακρύνει σχεδόν 15 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο.

Iaveris.gr Michelin Pelma02

 

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του νερού από το πέλμα παίζουν ο βαθμός σκαλίσματος -αφού όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό σκαλίσματος της γόμας, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα συλλογής και απορροής του νερού, η διάταξη των αυλακώσεων, που εν πολλοίς καθορίζει την ταχύτητα απομάκρυνσης του νερού και η ύπαρξη εγκοπών, δηλαδή λεπτών σχισμών στην επιφάνεια της γόμας, που συνεισφέρουν στη βέλτιστη πρόσφυση.

Βέβαια, τα ελαστικά πρέπει να προσφέρουν καλή πρόσφυση όχι μόνο σε βρεγμένο, αλλά και σε στεγνό οδόστρωμα. Έτσι, σημαντική είναι η ακαμψία στο σκάλισμα του πέλματος, που βοηθά στην ακριβή οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως το προφίλ του ελαστικού που για καλή πρόσφυση στις στροφές είναι επίπεδο με τετράγωνους ώμους ή τα μεγάλα μπλοκ της γόμας στο πέλμα, που λόγω του όγκου τους μειώνουν την κινητικότητα του σκαλίσματος. Επιπρόσθετα, μεγάλη σημασία έχει και το πλήθος των εγκοπών στη γόμα, καθώς όσο λιγότερο είναι το σκάλισμα στο πέλμα, τόσο αυξάνεται η επιφάνεια της γόμας που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το οδόστρωμα και κατά συνέπεια, βελτιώνεται η πρόσφυση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η σημασία του πέλματος για τα ελαστικά είναι μεγάλη, ενώ ταυτόχρονα η ισορροπία ώστε ένα ελαστικό να αποδίδει με την ίδια ασφάλεια σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, είναι ιδιαίτερα λεπτή. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η έμφαση που δίνουν οι μεγάλοι κατασκευαστές στη διαρκή έρευνα για τη βελτίωση αυτών των επιδόσεων. Χαρακτηριστικά, για τη Michelin, η έρευνα και η ανάπτυξη των προϊόντων της αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, καθώς διαθέτει 4000 ανθρώπους και μεγάλο προϋπολογισμό για το αντίστοιχο τμήμα (R&D).

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως η χρήση των ελαστικών προκαλεί φθορά στο πέλμα, μειώνοντας το βάθος σκαλίσματός τους. Αυτός είναι και ο λόγος που συνίσταται η αλλαγή ελαστικών μέχρι το βάθος σκαλίσματος να φτάσει τα 1,6 χιλιοστά, που αποτελεί και το νόμιμο όριο, καθώς τότε η πρόσφυσή τους έχει μειωθεί σημαντικά, μειώνοντας έτσι και την ασφάλεια των επιβατών του οχήματος.

Περισσότερα Safety First

Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο δρόμο
Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος...
... αναφέρει νέα έρευνα που έγινε από το Virginia Tech Transportation Institute, το Ινστιτούτο που ασχολείται με τον τομέα των μεταφορών σε ένα από τα πιο γνωστά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που έχει παγ...(περισσότερα)
Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)

S5 Box