SAFETY FIRST

Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Ολοένα και πιο ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν σχετικά με την Οδική Ασφάλεια. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, είναι η έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos για το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά από το Ίδρυμα Vinci Autoroutes.

Όπως έγινε γνωστό, στην έρευνα από το Ευρωπαϊκό Bαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε στις 9-22 Μαρτίου, έλαβαν μέρος 12.400 πολίτες άνω των 16 ετών από 11 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τη μερίδα του λέοντος των ερωτηθέντων κατέχουν Γάλλοι πολίτες (2.400 άτομα), ενώ στις υπόλοιπες χώρες το δείγμα δεν ήταν μικρότερο από 1.000 άτομα.

Συμπεριφορά στο τιμόνι

Όσον αφορά στη συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι, αυτή αλλάζει στο 12% και 10% των Ευρωπαίων και Ελλήνων οδηγών αντίστοιχα.

Η εξύβριση άλλων οδηγών γίνεται κατά 52% από Ευρωπαίους και κατά 65% από Έλληνες οδηγούς.Το 84% των Ευρωπαίων και το 91% των Ελλήνων οδηγών έχουν φοβηθεί από επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού.

Ακόμη, το 51% των Ευρωπαίων οδηγών παραδέχεται πως δεν επιβραδύνει σε εργοτάξιο, ενώ το ίδιο αναφέρει το 42% των Ελλήνων.

Απόσπαση προσοχής

Η απόσπαση προσοχής από το δρόμο, συνεχίζει να αποτελεί -όπως προκύπτει από τις αναφορές των ίδιων των οδηγών- ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα, σε επίπεδο Οδικής Ασφάλειας.

Χαρακτηριστικά, 53% των Ευρωπαίων οδηγών (57% των Ελλήνων) παραδέχεται πως πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Bluetooth, παρά το γεγονός ότι η προσοχή τους αποσπάται από το εν λόγω σύστημα. Ακόμη, το 32% των Ευρωπαίων μιλά στο τηλέφωνο χωρίς ακουστικό, ενέργεια στην οποία πρωτεύουν οι Έλληνες, σε ποσοστό 42%.

Το 43% (Ευρώπη) και το 45% (Ελλάδα) των οδηγών προβαίνει σε ρυθμίσεις GPS εν κινήσει, την ώρα που το 11% (Ευρώπη) και το 16% (Ελλάδα) παραδέχεται ότι παραλίγο να έχει ατύχημα εξαιτίας χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Να σημειώσουμε, πως το 16% των Ελλήνων σε αυτό το ζήτημα, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, οι Ευρωπαίοι οδηγοί παραδέχονται ότι έχουν στρέψει το βλέμμα τους εκτός δρόμου για περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα σε ποσοστό 76% (το αντίστοιχο των Ελλήνων είναι 87%).

Το 22% των Ευρωπαίων και το 27% των Ελλήνων στέλνει ή/και διαβάζει μηνύματα (SMS, mails) κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Η απόσπαση προσοχής φτάνει σε τέτοιο βαθμό, που το 7% των Ευρωπαίων και 11% των Ελλήνων οδηγούν παρακολουθώντας ακόμη και ταινίες ή videos, σε κινητές συσκευές.

SF Alcohol

Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ

Ακόμη ένας θεμελιώδης παράγοντας των τροχαίων ατυχημάτων, είναι η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ή/και φαρμάκων.

Το 8% των Ευρωπαίων οδηγών παραδέχεται οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ που ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο, κατηγορία όπου την "πρωτιά" κατέχουν ξανά οι Έλληνες (16%).

Το 7% των Ευρωπαίων οδηγεί υπό επήρεια φαρμάκων που μπορούν να επιφέρουν μείωση συγκέντρωσης και προσοχής (9% στην

Ελλάδα).Επιπλέον, το 3% των Ευρωπαίων παραδέχεται ότι οδηγεί έχοντας καταναλώσει κάνναβη ή ναρκωτικές ουσίες, ενέργεια που οι Έλληνες κάνουν σε διπλάσιο ποσοστό (6%).

 

Υπνηλία

Πέραν της απόσπασης προσοχής, ένας κρίσιμος για τα ατυχήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα παράγοντας, είναι η υπνηλία.

Σύμφωνα με την έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, οι Ευρωπαίοι και Έλληνες οδηγοί δεν κάνουν διάλειμμα κάθεδύο ώρες σε ποσοστό 40% και 59% αντίστοιχα, παρά τη σύσταση που υπάρχει στα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Αυτό, συμβαίνει παρά το γεγονός ότι 73% (Ευρώπη) και 61% (Ελλάδα) δηλώνει πως γνωρίζει το εν λόγω σύστημα. Το 52% (Ευρώπη) και 41% (Ελλάδα) των οδηγών δηλώνει πως κάνει στάση για μικρής διάρκειας ύπνο ή ξεκούραση.

Τέλος, το 12% των Ευρωπαίων οδηγών έχει παραδεχθεί πως παραλίγο να έχει ατύχημα λόγω υπνηλίας, την ώρα που η πρωτιά σε αυτό το ερώτημα ανήκει ξανά στους Έλληνες, με ποσοστό 16%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)
Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Υδρολίσθηση: Τι είναι και πώς την αντιμετωπίζουμε
Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε; ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)

S5 Box