SAFETY FIRST

Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Ολοένα και πιο ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν σχετικά με την Οδική Ασφάλεια. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, είναι η έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos για το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά από το Ίδρυμα Vinci Autoroutes.

Όπως έγινε γνωστό, στην έρευνα από το Ευρωπαϊκό Bαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε στις 9-22 Μαρτίου, έλαβαν μέρος 12.400 πολίτες άνω των 16 ετών από 11 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τη μερίδα του λέοντος των ερωτηθέντων κατέχουν Γάλλοι πολίτες (2.400 άτομα), ενώ στις υπόλοιπες χώρες το δείγμα δεν ήταν μικρότερο από 1.000 άτομα.

Συμπεριφορά στο τιμόνι

Όσον αφορά στη συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι, αυτή αλλάζει στο 12% και 10% των Ευρωπαίων και Ελλήνων οδηγών αντίστοιχα.

Η εξύβριση άλλων οδηγών γίνεται κατά 52% από Ευρωπαίους και κατά 65% από Έλληνες οδηγούς.Το 84% των Ευρωπαίων και το 91% των Ελλήνων οδηγών έχουν φοβηθεί από επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού.

Ακόμη, το 51% των Ευρωπαίων οδηγών παραδέχεται πως δεν επιβραδύνει σε εργοτάξιο, ενώ το ίδιο αναφέρει το 42% των Ελλήνων.

Απόσπαση προσοχής

Η απόσπαση προσοχής από το δρόμο, συνεχίζει να αποτελεί -όπως προκύπτει από τις αναφορές των ίδιων των οδηγών- ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα, σε επίπεδο Οδικής Ασφάλειας.

Χαρακτηριστικά, 53% των Ευρωπαίων οδηγών (57% των Ελλήνων) παραδέχεται πως πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Bluetooth, παρά το γεγονός ότι η προσοχή τους αποσπάται από το εν λόγω σύστημα. Ακόμη, το 32% των Ευρωπαίων μιλά στο τηλέφωνο χωρίς ακουστικό, ενέργεια στην οποία πρωτεύουν οι Έλληνες, σε ποσοστό 42%.

Το 43% (Ευρώπη) και το 45% (Ελλάδα) των οδηγών προβαίνει σε ρυθμίσεις GPS εν κινήσει, την ώρα που το 11% (Ευρώπη) και το 16% (Ελλάδα) παραδέχεται ότι παραλίγο να έχει ατύχημα εξαιτίας χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Να σημειώσουμε, πως το 16% των Ελλήνων σε αυτό το ζήτημα, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, οι Ευρωπαίοι οδηγοί παραδέχονται ότι έχουν στρέψει το βλέμμα τους εκτός δρόμου για περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα σε ποσοστό 76% (το αντίστοιχο των Ελλήνων είναι 87%).

Το 22% των Ευρωπαίων και το 27% των Ελλήνων στέλνει ή/και διαβάζει μηνύματα (SMS, mails) κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Η απόσπαση προσοχής φτάνει σε τέτοιο βαθμό, που το 7% των Ευρωπαίων και 11% των Ελλήνων οδηγούν παρακολουθώντας ακόμη και ταινίες ή videos, σε κινητές συσκευές.

SF Alcohol

Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ

Ακόμη ένας θεμελιώδης παράγοντας των τροχαίων ατυχημάτων, είναι η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ή/και φαρμάκων.

Το 8% των Ευρωπαίων οδηγών παραδέχεται οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ που ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο, κατηγορία όπου την "πρωτιά" κατέχουν ξανά οι Έλληνες (16%).

Το 7% των Ευρωπαίων οδηγεί υπό επήρεια φαρμάκων που μπορούν να επιφέρουν μείωση συγκέντρωσης και προσοχής (9% στην

Ελλάδα).Επιπλέον, το 3% των Ευρωπαίων παραδέχεται ότι οδηγεί έχοντας καταναλώσει κάνναβη ή ναρκωτικές ουσίες, ενέργεια που οι Έλληνες κάνουν σε διπλάσιο ποσοστό (6%).

 

Υπνηλία

Πέραν της απόσπασης προσοχής, ένας κρίσιμος για τα ατυχήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα παράγοντας, είναι η υπνηλία.

Σύμφωνα με την έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, οι Ευρωπαίοι και Έλληνες οδηγοί δεν κάνουν διάλειμμα κάθεδύο ώρες σε ποσοστό 40% και 59% αντίστοιχα, παρά τη σύσταση που υπάρχει στα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Αυτό, συμβαίνει παρά το γεγονός ότι 73% (Ευρώπη) και 61% (Ελλάδα) δηλώνει πως γνωρίζει το εν λόγω σύστημα. Το 52% (Ευρώπη) και 41% (Ελλάδα) των οδηγών δηλώνει πως κάνει στάση για μικρής διάρκειας ύπνο ή ξεκούραση.

Τέλος, το 12% των Ευρωπαίων οδηγών έχει παραδεχθεί πως παραλίγο να έχει ατύχημα λόγω υπνηλίας, την ώρα που η πρωτιά σε αυτό το ερώτημα ανήκει ξανά στους Έλληνες, με ποσοστό 16%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Σπουδαστές βραβεύονται για την προσφορά στην Οδική Ασφάλεια της χώρας τους
Η προσπάθεια 8 σπουδαστών από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία σχετικά με τη βελτίωση επικίνδυνων οδικών υποδομών στην περιοχή τους, αναγνωρίστηκε μέσα από τα φετινά βραβεία YEARS. ...(περισσότερα)
Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)
Παραβάσεις που
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η επανάληψη ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων, θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνες υποσυνείδητες προκαταλήψεις για την οδήγηση
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων έχουν υποσυνείδητες προκαταλήψεις για τη διαδικασία της οδήγησης, οι οποίες μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία και την ασ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)

S5 Box