SAFETY FIRST

Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα).

Η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές, αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες των θανατηφόρων και όχι μόνο, τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης και συνολικά, της υφηλίου.

Θέλοντας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το συγκεκριμένο ζήτημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε ειδικό ψήφισμα για μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων από τα 50, στα 30 χλμ./ώρα.

Αρκετές πόλεις σε Αγγλία, Γαλλία, Φινλανδία, Νορβηγία, Γερμανία Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία καθώς και στον Καναδά, έχουν προβεί σε μείωση του ορίου ταχύτητας, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτό αφορούσε μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι στο νομοθετικό σύστημα ενός κράτους, συνολικά.

Η πρώτη χώρα λοιπόν, που ψήφισε την μείωση του ορίου ταχύτητας στη συντριπτική πλειοψηφία των οδών εντός κατοικημένων περιοχών στα 30 χλμ./ώρα (20 μίλια/ώρα για τα δικά της δεδομένα), είναι η Ουαλία.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ αντίστοιχη πολιτική θα ακολουθήσει και η γειτονική Σκωτία, από το 2025.

Με βάση το σκεπτικό των ανθρώπων που πήραν αυτή την απόφαση, πέραν της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων με όσα αυτό συνεπάγεται, η χαμηλότερη ταχύτητα εντός κατοικημένων περιοχών θα επιφέρει και μείωση της εκπομπής ρύπων.

Επανερχόμενοι στα ατυχήματα, τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως από το 2018, το 40% των θανάτων και το 50% των τραυματισμών στην Ουαλία, έγινε σε δρόμους κατοικημένων περιοχών όπου το όριο ταχύτητας ήταν 30 μίλια/ώρα, δηλαδή 50 χλμ./ώρα.

SF Wales20 02

Ακόμη, οι στατιστικές δείχνουν πως αν ένας πεζός χτυπηθεί από όχημα με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 95%, ενώ αν αυτό συμβεί με 50 χλμ./ώρα, αυτές μειώνονται στο 55%.

Πέραν του ανθρωπιστικού παράγοντα, που σαφέστατα είναι ο σημαντικότερος, υπάρχει και το οικονομικό σκέλος της... εξίσωσης.  ύμφωνα με την Ουαλική κυβέρνηση, το κόστος αλλαγής των σημάτων ορίου ταχύτητας θα είναι 33 εκατομμύρια λίρες (38,96 εκατομμύρια ευρώ).

Ωστόσο, η μείωση του ορίου ταχύτητας αναμένεται να επιφέρει, επιπλέον της μείωσης των ατυχημάτων, συνολική εξοικονόμηση 58 εκατομμυρίων λιρών (68,49 εκατομμύρια ευρώ) όσον αφορά στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και τις νοσηλείες, σε χρονικό ορίζοντα 30 ετών.

Ακόμη, η μείωση της ταχύτητας εντός πόλεων αναμένεται να ενθαρρύνει τους κατοίκους να μετακινούνται και με άλλους τρόπους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και παράλληλα, τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ουαλία.

«Έχει αποδειχθεί ότι η ταχύτητα των 20 μιλίων/ώρα μειώνει τον κίνδυνο ατυχήματος και τη σοβαρότητα των ατυχημάτων που εξακολουθούν να συμβαίνουν», δήλωσε η Δρ. Sara Jones, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Δημόσιας Υγείας στο Public Health Wales«Επίσης, παράγει λιγότερη ηχορύπανση και μειώνει την κατανάλωση καυσίμων. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περπατούν και να κάνουν ποδήλατο, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας».

Πάντως, η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα δεν βρίσκει μόνο υποστηρικτές, αφού έχει και σφοδρούς επικριτές. Έρευνα που έγινε πέρυσι σε δείγμα 6.000 ανθρώπων, έδειξε πως το 53% των ερωτηθέντων ήταν εναντίον της μείωσης του ορίου, ενώ 47% τάχθηκε υπέρ.

Οι κύριες αντιδράσεις, αφορούσαν σε πιθανή αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στους χρόνους διαδρομής, καθώς και μεγαλύτερη ρύπανση.

Ο Sam Rowlands, νομοθέτης για τη Βόρεια Ουαλία, σχολίασε αναφορικά με τις επικριτικές απόψεις ορισμένων κατοίκων της βρετανικής χώρας: «Δικαιολογημένα ανησυχούν πολύ, καθώς πιστεύουν ότι η ρύπανση αυξάνεται επειδή τα αυτοκίνητα πρέπει να κινούνται με χαμηλότερη σχέση (στο κιβώτιο) και να περιμένουν περισσότερο στα φανάρια, ενώ επίσης έχουν σημειωθεί περισσότερα ατυχήματα. Υποστηρίζω να αφήσουμε τα συμβούλια να θέσουν όρια ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα έξω από σχολεία, νοσοκομεία και άλλες περιοχές όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι επωφελές, αλλά ένα γενικό όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα σε όλους τους αστικούς δρόμους της Ουαλίας δεν είναι σωστό».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Cover Photo: Unsplash - Maksim Zhao

Περισσότερα Safety First

Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Παρίσι: Προς αύξηση στο κόστος των θέσεων parking για SUV με φόντο την Οδική Ασφάλειας
Οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να ψηφίσουν αύξηση στο κόστος για μια θέση parking ενός SUV στην Πόλη του Φωτός, αφού μεταξύ άλλων, ο όγκος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων προκαλεί κίνδυνο για άλλου...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Επικίνδυνοι ελιγμοί προς αποφυγή της αυξημένης κίνησης
Για να αποφύγουν την αυξημένη κίνηση των εθνικών οδών, οι Βρετανοί στρέφονται πολλές φορές με επικίνδυνους ελιγμούς, σε μικρότερους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι όμως παρουσιάζουν αυξημένη...(περισσότερα)
Φεβρουάριος: Οι παραβάσεις κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο στην Αττική
Η Τροχαία έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν στην Αττική, κατά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. ...(περισσότερα)

S5 Box