SAFETY FIRST

Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα).

Η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, ιδιαίτερα σε κατοικημένες περιοχές, αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες των θανατηφόρων και όχι μόνο, τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης και συνολικά, της υφηλίου.

Θέλοντας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το συγκεκριμένο ζήτημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε ειδικό ψήφισμα για μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων από τα 50, στα 30 χλμ./ώρα.

Αρκετές πόλεις σε Αγγλία, Γαλλία, Φινλανδία, Νορβηγία, Γερμανία Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία καθώς και στον Καναδά, έχουν προβεί σε μείωση του ορίου ταχύτητας, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτό αφορούσε μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι στο νομοθετικό σύστημα ενός κράτους, συνολικά.

Η πρώτη χώρα λοιπόν, που ψήφισε την μείωση του ορίου ταχύτητας στη συντριπτική πλειοψηφία των οδών εντός κατοικημένων περιοχών στα 30 χλμ./ώρα (20 μίλια/ώρα για τα δικά της δεδομένα), είναι η Ουαλία.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ αντίστοιχη πολιτική θα ακολουθήσει και η γειτονική Σκωτία, από το 2025.

Με βάση το σκεπτικό των ανθρώπων που πήραν αυτή την απόφαση, πέραν της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων με όσα αυτό συνεπάγεται, η χαμηλότερη ταχύτητα εντός κατοικημένων περιοχών θα επιφέρει και μείωση της εκπομπής ρύπων.

Επανερχόμενοι στα ατυχήματα, τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως από το 2018, το 40% των θανάτων και το 50% των τραυματισμών στην Ουαλία, έγινε σε δρόμους κατοικημένων περιοχών όπου το όριο ταχύτητας ήταν 30 μίλια/ώρα, δηλαδή 50 χλμ./ώρα.

SF Wales20 02

Ακόμη, οι στατιστικές δείχνουν πως αν ένας πεζός χτυπηθεί από όχημα με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 95%, ενώ αν αυτό συμβεί με 50 χλμ./ώρα, αυτές μειώνονται στο 55%.

Πέραν του ανθρωπιστικού παράγοντα, που σαφέστατα είναι ο σημαντικότερος, υπάρχει και το οικονομικό σκέλος της... εξίσωσης.  ύμφωνα με την Ουαλική κυβέρνηση, το κόστος αλλαγής των σημάτων ορίου ταχύτητας θα είναι 33 εκατομμύρια λίρες (38,96 εκατομμύρια ευρώ).

Ωστόσο, η μείωση του ορίου ταχύτητας αναμένεται να επιφέρει, επιπλέον της μείωσης των ατυχημάτων, συνολική εξοικονόμηση 58 εκατομμυρίων λιρών (68,49 εκατομμύρια ευρώ) όσον αφορά στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και τις νοσηλείες, σε χρονικό ορίζοντα 30 ετών.

Ακόμη, η μείωση της ταχύτητας εντός πόλεων αναμένεται να ενθαρρύνει τους κατοίκους να μετακινούνται και με άλλους τρόπους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και παράλληλα, τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ουαλία.

«Έχει αποδειχθεί ότι η ταχύτητα των 20 μιλίων/ώρα μειώνει τον κίνδυνο ατυχήματος και τη σοβαρότητα των ατυχημάτων που εξακολουθούν να συμβαίνουν», δήλωσε η Δρ. Sara Jones, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Δημόσιας Υγείας στο Public Health Wales«Επίσης, παράγει λιγότερη ηχορύπανση και μειώνει την κατανάλωση καυσίμων. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περπατούν και να κάνουν ποδήλατο, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας».

Πάντως, η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα δεν βρίσκει μόνο υποστηρικτές, αφού έχει και σφοδρούς επικριτές. Έρευνα που έγινε πέρυσι σε δείγμα 6.000 ανθρώπων, έδειξε πως το 53% των ερωτηθέντων ήταν εναντίον της μείωσης του ορίου, ενώ 47% τάχθηκε υπέρ.

Οι κύριες αντιδράσεις, αφορούσαν σε πιθανή αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στους χρόνους διαδρομής, καθώς και μεγαλύτερη ρύπανση.

Ο Sam Rowlands, νομοθέτης για τη Βόρεια Ουαλία, σχολίασε αναφορικά με τις επικριτικές απόψεις ορισμένων κατοίκων της βρετανικής χώρας: «Δικαιολογημένα ανησυχούν πολύ, καθώς πιστεύουν ότι η ρύπανση αυξάνεται επειδή τα αυτοκίνητα πρέπει να κινούνται με χαμηλότερη σχέση (στο κιβώτιο) και να περιμένουν περισσότερο στα φανάρια, ενώ επίσης έχουν σημειωθεί περισσότερα ατυχήματα. Υποστηρίζω να αφήσουμε τα συμβούλια να θέσουν όρια ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα έξω από σχολεία, νοσοκομεία και άλλες περιοχές όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι επωφελές, αλλά ένα γενικό όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα σε όλους τους αστικούς δρόμους της Ουαλίας δεν είναι σωστό».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Cover Photo: Unsplash - Maksim Zhao

Περισσότερα Safety First

Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)

S5 Box