SAFETY FIRST

Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η Samsung.


Όπως αναφέρεται σε άρθρο της διαδικτυακής έκδοσης των International Business Times, στο στόχαστρο των φορέων Οδικής Ασφάλειας ανά τον κόσμο έχουν μπει κυρίως οι τελευταίας τεχνολογίας εφαρμογές των Smartphones, που αποσπούν την προσοχή των οδηγών. Τα ατυχήματα που είναι αποτέλεσμα απόσπασης προσοχής λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου ή εφαρμογών κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, που ξεσήκωσε μάλιστα μεγάλες συζητήσεις, ήταν το ατύχημα που προκάλεσε Βρετανός οδηγός φορτηγού, όταν χτύπησε μια γυναίκα και τρία παιδιά λόγω απόσπασης προσοχής από το δρόμο, με αποτέλεσμα το θάνατο και των 4 ατόμων.

Η πρόταση για εισαγωγή λειτουργίας αυτοκινήτου, όπως η λειτουργία αεροπλάνου, δεν είναι νέα, όμως όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Είναι ήδη γνωστό από το 2014, πως η Apple εργάζεται στην κατεύθυνση απενεργοποίησης του iPhone του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης, χωρίς όμως να απενεργοποιούνται τα iPhones των υπόλοιπων επιβατών, εγχείρημα που θεωρείται δύσκολο και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η Αμερικανική "US National Highway Traffic Safety Administration" (NHTSA), που αποτελεί τον σημαντικότερο φορέα Οδικής Ασφάλειας των Η.Π.Α., πιέζει τους κατασκευαστές Smartphones όπως η Apple, η Samsung και άλλοι, ώστε τα συστήματα που θα κατασκευάζουν στο μέλλον να περιορίζουν την λειτουργικότητα και να απλοποιούν τις δυνατότητες των κινητών, όταν αυτά βρίσκονται σε κινούμενο όχημα. Συγκεκριμένα, αυτό που προτείνεται είναι κατά τη "λειτουργία αυτοκινήτου" να κλειδώνονται όλες οι εφαρμογές πέραν της δυνατότητας χρήσης μουσικής και πλοήγησης. Οι οδηγίες αυτές αποτελούν την πρώτη από σειρά ενεργειών που πραγματοποιούνται στις Η.Π.Α. καθώς πέρυσι παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους από τροχαία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NHTSA, το 10% των θανατηφόρων τροχαίων περιλάμβαναν τουλάχιστον έναν οδηγό που είχε χάσει την προσοχή του από το δρόμο, ενώ παράλληλα τονίζεται πως ακόμη και η χρήση hands-free δε λύνει το πρόβλημα, όντας αντίστοιχα επικίνδυνη καθώς το μυαλό του οδηγού δε βρίσκεται στο δρόμο και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αντίστοιχα επικίνδυνη με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. 

Έχοντας μάλιστα υπόψιν την ερευνητική προσπάθεια της Apple, στις σχετικές οδηγίες που εξέδωσε η NHTSA στις 23 Νοεμβρίου 2016, προτείνει ακριβώς τη δημιουργία ενός συστήματος που θα αναγνωρίζει πότε ένα κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιείται από τον οδηγό του οχήματος. Ο Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών των Η.Π.Α. Antony Foxx, δήλωσε σχετικά στους New York Times: "Τα Smartphones έχουν μετατραπεί πλέον σε κάτι περισσότερο από μια συσκευή επικοινωνίας. Η απόσπαση της προσοχής όμως συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, καθώς πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στους δρόμους". Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η επιρροή της NHTSA είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί μεν να μην έχει τη δυνατότητα να υποχρεώσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων ή κινητών να ακολουθήσουν τις οδηγίες της, ωστόσο οι οδηγίες της ακούγονται με προσοχή, λόγω του κύρους που έχει ως Οργανισμός χάρη και στην στήριξη της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει χαιρετιστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό για Οδική Ασφάλεια Brake να υποστηρίζει τη δημιουργία μιας "Λειτουργίας Οδήγησης" στα πρότυπα της "Λειτουργίας Πτήσης" που υπάρχει στα κινητά τηλέφωνα. Παράλληλα όμως επισημαίνεται ότι, ταυτόχρονα με αυτό πρέπει να συνεχιστεί η ενημέρωση και επιμόρφωση του απλού κόσμου, σχετικά με τις συνέπειες που έχει η χρήση κινητού, είτε μέσω ομιλίας είτε μέσω χρήσης εφαρμογών, κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για λογαριασμό του Brake, το 49% (κοινώς, 1 στους 2) των οδηγών ηλικίας 25-34 ετών, δήλωσε πως χρησιμοποιεί εφαρμογές Smartphones κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος...
... αναφέρει νέα έρευνα που έγινε από το Virginia Tech Transportation Institute, το Ινστιτούτο που ασχολείται με τον τομέα των μεταφορών σε ένα από τα πιο γνωστά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που έχει παγ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)

S5 Box