SAFETY FIRST

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων.


Στο πλαίσιο βελτίωσης της ασφάλειας στους δρόμους, η συζήτηση έχει εστιάσει στο κομμάτι της επανεξέτασης των ηλικιωμένων οδηγών, όμως σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, αυτό δεν έχει απαραίτητα επιθυμητά αποτελέσματα, με βάση χώρες όπως η Αυστραλία και η Δανία που ακολούθησαν προγράμματα επανεξέτασης οδηγών και μπορούν ταυτόχρονα να παρέχουν αριθμητικά δεδομένα.

Το ερώτημα αν πρέπει και υπό ποιες συνθήκες να αφαιρείται το δίπλωμα των ηλικιωμένων οδηγών επιδέχεται μεγάλης συζήτησης. Ο Βοηθός Καθηγητή Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Swansea κ. Charles Musselwhite, θεωρεί πως η αρχή θα γίνεται μέσω πιο αυστηρών οφθαλμολογικών ελέγχων, καθώς επίσης και μέσω διαρκούς παρακολούθησης της φαρμακευτικής αγωγής των ηλικιωμένων. Όμως η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τον Musselwhite αυτή την περίοδο ορίζεται από την αγορά, καθώς σε κάποιο σημείο γίνεται σχεδόν αδύνατο οικονομικά για τους ηλικιωμένους, να μπορούν να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, οπότε δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν να οδηγούν.

Όμως η συζήτηση περί απόσυρσης από την οδήγηση δεν είναι καθόλου απλή, όσον αφορά στην ψυχολογία των ηλικιωμένων. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι γνωστικές και φυσικές δεξιότητες των ηλικιωμένων μειώνονται, όμως η απόφαση απαγόρευσης στους ηλικιωμένους να οδηγούν περιλαμβάνει επιπλέον παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. Για παράδειγμα, η σύγχρονη διαμόρφωση των Δυτικών κοινωνιών έχει απομακρύνει σε πολλές περιπτώσεις τα μεγάλα καταστήματα από το κέντρο των πόλεων και τα έχει μεταφέρει έξω από αυτές, σε τοποθεσίες με περισσότερο χώρο. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι πάντοτε βολικά για τους ηλικιωμένους. Ένας επιπλέον, και πιθανότατα ο πιο σημαντικός παράγοντας αφορά στην ψυχολογία. Όπως τόνισε ο Καθηγητής Musselwhite παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνάς του στο British Science Festival, πολλοί ηλικιωμένοι του είπαν πως η οδήγηση ήταν πολύ σημαντική για εκείνους, ενώ παρομοίασαν την απώλεια της άδειας οδήγησης με απώλεια ενός μέλους του σώματός τους. Επίσης, για τους ηλικιωμένους η οδήγηση αντιπροσωπεύει την αίσθηση ελευθερίας, κινητικότητας, ανεξαρτησίας, ενώ παράλληλα προσδίδει μια αίσθηση χρησιμότητας εντός της οικογένειας. Η απώλεια της άδειας οδήγησης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και έλλειψη κινητικότητας.

Κάποιες πιθανές βελτιώσεις στη σήμανση ή στην διαγράμμιση των δρόμων, όπου οι γραμμές θα έχουν μεγαλύτερο φάρδος θα μπορούσε να βοηθήσει, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο οδήγησης και άλλων ηλικιακών ομάδων όπως οι νέοι, οι οποίοι μπορεί να ενθαρρύνονταν ώστε να οδηγήσουν πιο γρήγορα και εντέλει να εμπλακούν σε περισσότερα ατυχήματα. Πάντως, όπως ανάφερε ο κ. Musselwhite υπάρχουν αρκετά προβλήματα στις υποδομές αναφορικά με τους ηλικιωμένους. Τα φανάρια έχουν προγραμματιστεί να λειτουργούν με βάση το γεγονός ότι η μέση ταχύτητα ενός ανθρώπου για να διασχίσει ένα δρόμο έχει υπολογιστεί στα 4,7 χιλιόμετρα/ώρα. Ξεχωριστές έρευνες όμως, έχουν δείξει πως το 86% των ηλικιωμένων συνολικά και το 94% των ηλικιωμένων γυναικών χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να διασχίσει αυτή την απόσταση, αφού περπατάει πολύ πιο αργά.

Καταλήγοντας, ο Καθηγητής Musselwhite πρόσθεσε πως από τη στιγμή που η ελευθερία κίνησης και η κινητικότητα καθαυτή αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ανθρώπινη ευεξία, μία καλή λύση για το μέλλον των μετακινήσεων, ειδικά όσον αφορά στους ηλικιωμένους, θα είναι η ανάπτυξη των αυτόνομων αυτοκινήτων. Θα προσθέσουμε σε αυτό, πως η εποχή των αυτόνομων αυτοκινήτων, όλα δείχνουν ότι πλησιάζει...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα βασικά σημεία στο πλαίσιο κυρώσεων του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
O νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση – Διαβάστε ποιοι είναι οι βασικοί άξονές του όσον αφορά στον τομέα των παραβιάσεων. ...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Λονδίνο: Η μείωση των ορίων ταχύτητας έφερε μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Η καθιέρωση ορίων ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα σε κεντρικές οδούς του Λονδίνου, έχει επιφέρει σημαντική μείωση των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
To Euro NCAP παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη 2025
Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στ...(περισσότερα)
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η ανάγκη βελτίωσης των οδικών υποδομών
Η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης επιβάλλει την περαιτέρω βελτίωση των οδικών υποδομών, αφού μελέτες στις ΗΠΑ έχει δείξει πως οι προστατευτικές μπαριέρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα, αυξημένου βάρους, η...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κατασκευαστές θα ευθύνονται για τροχαία ατυχήματα με αυτόνομα οχήματα
Νομοσχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει πως η ευθύνη για τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτόνομα οχήματα δε θα ανήκει στους ιδιοκτήτες, αλλά στους κατασκευαστές. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Θετική εξέλιξη με την μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλης στα 20 μίλια/ώρα
Τα πρώτα στατιστικά δεδομένα για την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα (30 χλμ./ώρα), δείχνουν πως η μέση ταχύτητα εντός αστικών περιοχών έχει μειωθεί, στοιχείο θετικό για την βελτίωση της Ο...(περισσότερα)

S5 Box