SAFETY FIRST

Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου.

Η συγκεκριμένη κίνηση, αποτέλεσε προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού της Γαλλίας, Emmanuel Macron τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2016 έχασαν τη ζωή τους 3500 άτομα, ενώ το 55% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε δρόμους με όρια ταχύτητας 90 χλμ./ώρα, που δεν έχουν διαχωριστική νησίδα. Η γαλλική κυβέρνηση ευελπιστεί πως η μείωση του ορίου ταχύτητας στο 80 χλμ./ώρα, θα αποσοβήσει το θάνατο 350-400 ατόμων το χρόνο. Το παραπάνω μέτρο θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών, ώστε να υπάρξουν και απτά συμπεράσματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του.

Όπως προαναφέραμε, τα όρια ταχύτητας θα αλλάξουν σε συνολικό μήκος 400.000 χιλιομέτρων του γαλλικού οδικού δικτύου και θα αφορούν σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης χωρίς διαχωριστική νησίδα στη μέση. Υπολογίζεται πως για την λειτουργία του μέτρου, χρειάστηκε η αντικατάσταση 11.000 σημάτων.

Αν η μείωση των ορίων ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα φαντάζει μικρή και ίσως ασήμαντη, ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα αυτοκίνητα θα χρειάζονται 13 μέτρα λιγότερα για ακινητοποίηση σε περίπτωση κινδύνου, δηλαδή το μήκος 2 μεγάλων αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα το μέτρο θα προσφέρει μείωση 30% στην εκπομπή ρύπων.

Πάντως, η μείωση των ορίων ταχύτητας προκάλεσε και αντιδράσεις στη Γαλλία, αφού πολλοί επικριτές θεωρούν πως αυτό είναι απλά ένα εισπρακτικό μέτρο, το οποίο στην πραγματικότητα θα κάνει τη ζωή δύσκολη για τους οδηγούς της περιφέρειας. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από την πλήρη λειτουργία του μέτρου, υπήρξε έως και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από αναβάτες, στο Παρίσι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κατασκευαστές θα ευθύνονται για τροχαία ατυχήματα με αυτόνομα οχήματα
Νομοσχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει πως η ευθύνη για τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτόνομα οχήματα δε θα ανήκει στους ιδιοκτήτες, αλλά στους κατασκευαστές. ...(περισσότερα)
Φρανκφούρτη: Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα εντός πόλης
Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)

S5 Box