SAFETY FIRST

Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου.

Η συγκεκριμένη κίνηση, αποτέλεσε προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού της Γαλλίας, Emmanuel Macron τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2016 έχασαν τη ζωή τους 3500 άτομα, ενώ το 55% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε δρόμους με όρια ταχύτητας 90 χλμ./ώρα, που δεν έχουν διαχωριστική νησίδα. Η γαλλική κυβέρνηση ευελπιστεί πως η μείωση του ορίου ταχύτητας στο 80 χλμ./ώρα, θα αποσοβήσει το θάνατο 350-400 ατόμων το χρόνο. Το παραπάνω μέτρο θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών, ώστε να υπάρξουν και απτά συμπεράσματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του.

Όπως προαναφέραμε, τα όρια ταχύτητας θα αλλάξουν σε συνολικό μήκος 400.000 χιλιομέτρων του γαλλικού οδικού δικτύου και θα αφορούν σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης χωρίς διαχωριστική νησίδα στη μέση. Υπολογίζεται πως για την λειτουργία του μέτρου, χρειάστηκε η αντικατάσταση 11.000 σημάτων.

Αν η μείωση των ορίων ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα φαντάζει μικρή και ίσως ασήμαντη, ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα αυτοκίνητα θα χρειάζονται 13 μέτρα λιγότερα για ακινητοποίηση σε περίπτωση κινδύνου, δηλαδή το μήκος 2 μεγάλων αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα το μέτρο θα προσφέρει μείωση 30% στην εκπομπή ρύπων.

Πάντως, η μείωση των ορίων ταχύτητας προκάλεσε και αντιδράσεις στη Γαλλία, αφού πολλοί επικριτές θεωρούν πως αυτό είναι απλά ένα εισπρακτικό μέτρο, το οποίο στην πραγματικότητα θα κάνει τη ζωή δύσκολη για τους οδηγούς της περιφέρειας. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από την πλήρη λειτουργία του μέτρου, υπήρξε έως και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από αναβάτες, στο Παρίσι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Αύξηση 14,8% στις παραβάσεις μεταξύ 2019 και 2018
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 63.579 παραβάσεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)

S5 Box