SAFETY FIRST

Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου.

Η συγκεκριμένη κίνηση, αποτέλεσε προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού της Γαλλίας, Emmanuel Macron τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2016 έχασαν τη ζωή τους 3500 άτομα, ενώ το 55% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε δρόμους με όρια ταχύτητας 90 χλμ./ώρα, που δεν έχουν διαχωριστική νησίδα. Η γαλλική κυβέρνηση ευελπιστεί πως η μείωση του ορίου ταχύτητας στο 80 χλμ./ώρα, θα αποσοβήσει το θάνατο 350-400 ατόμων το χρόνο. Το παραπάνω μέτρο θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών, ώστε να υπάρξουν και απτά συμπεράσματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του.

Όπως προαναφέραμε, τα όρια ταχύτητας θα αλλάξουν σε συνολικό μήκος 400.000 χιλιομέτρων του γαλλικού οδικού δικτύου και θα αφορούν σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης χωρίς διαχωριστική νησίδα στη μέση. Υπολογίζεται πως για την λειτουργία του μέτρου, χρειάστηκε η αντικατάσταση 11.000 σημάτων.

Αν η μείωση των ορίων ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα φαντάζει μικρή και ίσως ασήμαντη, ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα αυτοκίνητα θα χρειάζονται 13 μέτρα λιγότερα για ακινητοποίηση σε περίπτωση κινδύνου, δηλαδή το μήκος 2 μεγάλων αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα το μέτρο θα προσφέρει μείωση 30% στην εκπομπή ρύπων.

Πάντως, η μείωση των ορίων ταχύτητας προκάλεσε και αντιδράσεις στη Γαλλία, αφού πολλοί επικριτές θεωρούν πως αυτό είναι απλά ένα εισπρακτικό μέτρο, το οποίο στην πραγματικότητα θα κάνει τη ζωή δύσκολη για τους οδηγούς της περιφέρειας. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από την πλήρη λειτουργία του μέτρου, υπήρξε έως και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από αναβάτες, στο Παρίσι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Οι νέοι κανόνες ασφάλειας θα επιφέρουν μείωση στις οθόνες αφής
Η αλλαγή των κανονισμών στη διαδικασία αξιολόγησης του Euro NCAP, με φόντο τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας, συνδέεται με την αύξηση στα κουμπιά ή τους διακόπτες και την αντίστοιχη μείωση στις οθόνες ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 παραβάσεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου χαρακτηρίζεται συνήθως από χαλάρωση, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των τροχαίων παραβάσεων, οι οποίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Επικράτεια. ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)

S5 Box