SAFETY FIRST

Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου.

Η συγκεκριμένη κίνηση, αποτέλεσε προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού της Γαλλίας, Emmanuel Macron τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2016 έχασαν τη ζωή τους 3500 άτομα, ενώ το 55% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε δρόμους με όρια ταχύτητας 90 χλμ./ώρα, που δεν έχουν διαχωριστική νησίδα. Η γαλλική κυβέρνηση ευελπιστεί πως η μείωση του ορίου ταχύτητας στο 80 χλμ./ώρα, θα αποσοβήσει το θάνατο 350-400 ατόμων το χρόνο. Το παραπάνω μέτρο θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών, ώστε να υπάρξουν και απτά συμπεράσματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του.

Όπως προαναφέραμε, τα όρια ταχύτητας θα αλλάξουν σε συνολικό μήκος 400.000 χιλιομέτρων του γαλλικού οδικού δικτύου και θα αφορούν σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης χωρίς διαχωριστική νησίδα στη μέση. Υπολογίζεται πως για την λειτουργία του μέτρου, χρειάστηκε η αντικατάσταση 11.000 σημάτων.

Αν η μείωση των ορίων ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα φαντάζει μικρή και ίσως ασήμαντη, ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα αυτοκίνητα θα χρειάζονται 13 μέτρα λιγότερα για ακινητοποίηση σε περίπτωση κινδύνου, δηλαδή το μήκος 2 μεγάλων αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα το μέτρο θα προσφέρει μείωση 30% στην εκπομπή ρύπων.

Πάντως, η μείωση των ορίων ταχύτητας προκάλεσε και αντιδράσεις στη Γαλλία, αφού πολλοί επικριτές θεωρούν πως αυτό είναι απλά ένα εισπρακτικό μέτρο, το οποίο στην πραγματικότητα θα κάνει τη ζωή δύσκολη για τους οδηγούς της περιφέρειας. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από την πλήρη λειτουργία του μέτρου, υπήρξε έως και συγκέντρωση διαμαρτυρίας από αναβάτες, στο Παρίσι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)

S5 Box