Για να αποφύγουν την αυξημένη κίνηση των εθνικών οδών, οι Βρετανοί στρέφονται πολλές φορές με επικίνδυνους ελιγμούς, σε μικρότερους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι όμως παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα.
Η αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε μεγάλες πόλεις του πλανήτη αποτελεί ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο. Σε συνδυασμό με τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του άγχους και του εκνευρισμού των οδηγών, οι οποίοι καταφεύγουν σε ενέργειες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα τη δική τους, καθώς και των άλλων.
Έρευνα του βρετανικού IAM Roadsmart, δείχνει πως οι στροφές 180 μοιρών (U-turn) και η χρήση οδών χαμηλότερης κυκλοφορίας, αλλά αυξημένης επικινδυνότητας, έχουν πολλαπλασιαστεί.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, σε δείγμα 2.000 ατόμων, το 83% σχολίασε πως τα ταξίδια τους έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 30 λεπτά στη διάρκεια του τελευταίου έτους.
Ακόμη, σχεδόν το 1/3 των ερωτηθέντων παραδέχθηκε πως έχει πραγματοποιήσει U-Turn, ενώ περισσότεροι από τους μισούς επιβεβαίωσαν πως επιλέγουν επαρχιακούς αγροτικούς δρόμους για τις μετακινήσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα, 51% των οδηγών δήλωσε πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, έχει βγει από οδό ταχείας κυκλοφορίας όπου παρουσιάζεται κυκλοφοριακή συμφόρηση, προτιμώντας επαρχιακές οδούς.
Όμως, αυτή η κίνηση εμπεριέχει αυξημένο ρίσκο ατυχήματος, αφού οι εν λόγω δρόμοι είναι πιο στενοί, διαθέτουν πολλά τυφλά σημεία που καθιστούν τα ασφαλή σημεία προσπεράσματος λιγότερα, ενώ πολύ συχνά η ποιότητα του οδοστρώματος δεν είναι καλή.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια του 2023, σε επαρχιακές οδούς του Ηνωμένου Βασιλείου έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 1.000 άνθρωποι, τη στιγμή που οι θάνατοι από τροχαία σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας ή εντός πόλεων, ήταν 84 και 273 αντίστοιχα.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει πως το 27% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι έχει πραγματοποιήσει επικίνδυνους ελιγμούς ή στροφές 180 μοιρών, για να αποφύγει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο δρόμου που κινείται.
Επιπρόσθετα, 11% του δείγματος ομολόγησε πως έχει παραβιάσει κόκκινο σηματοδότη για να κερδίσει χρόνο, ενώ το 8% έχει συνεχίσει να κινείται προτού ο σηματοδότης να γίνει κόκκινος, με αποτέλεσμα όμως να ακινητοποιηθεί αμέσως μετά, μπλοκάροντας τη διασταύρωση και κατά συνέπεια, την κίνηση άλλων οχημάτων.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, η αυξημένη κίνηση προκαλεί εκνευρισμό και ανυπομονησία, γεγονός που αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της έρευνας. Το 31% χρησιμοποιεί την κόρνα του ώστε να κάνει τον προπορευόμενο οδηγό να βιαστεί, κίνηση που πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει λανθασμένες ενέργειες, αφού προσθέτει άγχος στους εμπλεκόμενους.
«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό αλλά και κάπως κατανοητό το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς προτιμούν επαρχιακούς δρόμους για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα», δήλωσε ο Διευθυντής Πολιτικής του IAM Roadsmart, Nicolas Lyes. «Πολλοί άνθρωποι ζουν μια πολυάσχολη ζωή και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρόνο επιλέγοντας μια άλλη διαδρομή. Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν συχνά πολλές στροφές, είναι γεμάτοι τυφλά σημεία και δεν διαθέτουν πεζοδρόμια. Με την εορταστική περίοδο να είναι προ των πυλών και τους δρόμους να είναι πιθανότατα πολυσύχναστοι, καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στα σπίτια τους για τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τη συμφόρηση και τις κακές καιρικές συνθήκες και να προγραμματίζουν εκ των προτέρων για να αποφύγουν τις μετακινήσεις σε ώρες αιχμής. Είναι απαραίτητο να ταξιδεύουν με ασφαλή ταχύτητα και να προβλέπουν άλλους τύπους χρηστών του δρόμου - ιδίως τρακτέρ, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές και πεζούς. Αν και οι στατιστικές δείχνουν αυξημένο κίνδυνο σε αυτούς τους δρόμους, η κατάλληλη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μπορούν να τον μετριάσουν».
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ
Photo: IAM Roadsmart